Американци УКИДАЈУ ЛЕТОВЕ између САД и Европе, али ВОЈНИКЕ ШАЉУ на РУСКУ ГРАНИЦУ: Пентагон се не плаши вируса корона

Amerikanci UKIDAJU LETOVE između SAD i Evrope, ali VOJNIKE ŠALJU na RUSKU GRANICU: Pentagon se ne plaši virusa korona

13 marta 2020

DOK Donald Tramp zbog straha od korona virusa ukida letove između SAD i Evrope, američka vojska ne odustaje od najavljene vojne vežbe o kojoj se malo govori – „EuropeDefender 20“.

Ova vojna vežba se izvodi u okviru NATO-a sa ciljem da „na terenu“ proveri strategije koje će eventualno koristiti SAD i Evropa ukoliko dođe do nekog hipotetičkog rata.Vojska SAD je saopštila da će samo smanjiti broj učesnika u ovoj vojnoj vežbi.

– Zdravstvena zaštita naše vojske, kao i zaštita naših saveznika i partnera, najvažnija je briga. Mi ozbiljno shvatamo izbijanje epidemije – saopštio je EUCOM, ali se ne navodi za koliko vojnika će biti smanjen obim vežbe.

U prvobitnom planu SAD je predviđeno najveće razmeštanje američkih vojnih snaga u Evropi u poslednjih 25 godina. U vežbe je trebalo da bude uključeno više od 37.000 vojnika iz 18 država članica NATO. Iz SAD bi došlo 20.000 vojnika, a njima bi se pridružilo još 9.000 pripadnika američkih vojnika koji su već na evropskom tlu i 8.000 vojnika iz drugih zemalja, uključujući gotovo 3.000 samo iz Poljske.

Raspoređivanje trupa bi se izvršilo u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Dakle, sve na granicama prema Rusiji. Američke trupe dolaze u Evropu iz više od 20 država, uključujući i one s prijavljenim potvrđenim i pretpostavljenim slučajevima korona virusa.

– I dalje ćemo blisko sarađivati sa zemljama domaćinima u Evropi kako bismo osigurali da se naše politike usklade s lokalnim i nacionalnim planovima za reagovanje – rekao je portparol američkih snaga u Evropi.

Prošle nedelje prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg insistirao je da se planirane vežbe nastave, iako se planovi za vanredne situacije razvijaju i u slučaju značajne epidemije.

U sredu su, ipak, norveške oružane snage otkazale vežbu hladnog odgovora za koju je bilo planirano da se uključi 15.000 vojnika NATO-a i saveznika.

KOMENTARI7 komentara

 1. Slobodanka says:

  Blizu Baltičkog mora i u obrnutom smeru od kretanja kazaljke na satu nalaze se: Belgija i Holandija (spolja u Severnom moru), Danska, Nemačka, Poljska, ruski Kalinjingrad, Litvanija, Letonija, Estonija, ruski Sankt Peterburg, Finska, Švedska, Norveška. To uporediti sa raspoređivanjem američkih i NATO trupa u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Prilično se podudara. Vreme vežbe je april- maj 2020 godine. Vežba je najavljena pre godinu dana, alijoš duže se gradi gasovod Severni tok 2. Kada ruski brod "Akademik Čerski" treba da doplovi u Baltičko more sa zadatkom da dovrši izgradnju gasovoda Severni tok 2? Da li u vreme ovih vojnih vežbi? Ili će doploviti posle njih?

 2. Miraš says:

  Negde piše, da li greškom ili ne, da će ova vežba trajati od aprila do JULA. Uglavnom najviše će vežbati na severu Evrope i na Baltiku te liči na pritisak da se ne završi Severni tok 2.

  • Slobodanka says:

   Pritisak na Rusiju vrše sada još i zbog Sirije. Baš pratite da li će snage SAA pokrenuti novu veću ofanzivu dok traje ova vojna vežba. Pretpostavljam da neće, jedino ako baš budu morali.

 3. doktrina soka says:

  Ovo ne ide na dobro, Amerika napada svim mogucim sredstvima,od bioloskog do vojnog udara.

  • Miraš says:

   Biološki napad je bio usmeren prvenstveno na Kinu sa ciljem da uspore rast kineske ekonomije, ali neće uspeti u tome. Sad im se taj biološki napad vraća kao bumerang jer potceniili su da u savremenom globalnom svetu mnogo ljudi putuje širom planete u raznim pravcima. I u obratnim pravcima! Strašno je kad visoko zadužene nacionalne ekonomije npr. Italija stanu sa radom kao sada zbog pandemije virusa, onda u Italiji ne mogu normalno da otplaćuju dugove koji pristižu. Slično je i u Francuskoj i u drugim zemljama EU. Videli su sebe kao snažne, a ustvari prezaduženost im je Ahilova peta. ... Dok ova vojna vežba usmerena je protiv Rusije. Ali vežba će imati i početak i KRAJ, tojest ne mogu sa vojnom vežbom da ukoče aktivnosti Rusije na duži rok.

  • Milan says:

   Ranjeni zmaj slabi, ali je još uvek jak. Znali smo da će biti odupiranja.

 4. slobodan says:

  Početak kraja jedne ideološke-verske organizacije i sile koja je u uslovima pat pozicije izgubila svaki smisao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *