АМЕРИKАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Путин ће сам решити питање Kосова, прави „МАПУ ПУТА“, а ево шта то значи за СРБИЈУ

АМЕРИKАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Путин ће сам решити питање Kосова, прави „МАПУ ПУТА“, а ево шта то значи за СРБИЈУ

31 јануара 2019

Руски председник Владимир Путин преузеће потпуну контролу над Балканом и ако изостане конкретна акција Запада, сам ће решити проблем Kосова, пише Њујорк тајмс.

Угледни амерички лист наводи да Москва све више жели да замени ЕУ у улози посредника у решавању регионалних сукоба на Балкану. Европа зато не би требало да се изненади ако Русија ускоро направи властиту „мапу пута“ нормализације српско-албанских односа, упозорава Њујорк тајмс.Парализован регионални

У тексту под насловом „Путиново следеће игралиште или последња морална одговорност Европске уније“, амерички лист оцењује да је Европа одговорна за парализу региона, што отвара врата Путину да ступи на сцену.

– Политика ЕУ према Балкану више је вођена идеологијом него у било којем другом делу света, али је управо идеолошка ригидност Европе и одговорна за парализу региона.

Европа је својим ригидним ставом и практично одбијањем да подржи договор о евентуалној корекцији граница отворила простор да руски председник Владимир Путин и Русија ступе на сцену и преузму посредничку улогу, а комшијама у региону поручила да су инфантилни. То им се обило о главу – наводи се у тексту који потписује политиколог Иван Kрастев, шеф Центра за либералне стратегије у Софији.

Према његовим речима, изгледи за споразум Београда и приштине данас су много даљи него пре неколико месеци, а ризик од етничких сукоба већи.

– Доносиоци одлука у ЕУ би сада требало да подстакну Србију и тзв. Kосово да нађу властити компромис. Само тако може да остане релевантна у региону, а не тако што ће бити сила за одржавање статуса кво – пише Kрастев.

Kоментаришући ове наводе Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност оцењује да мањак капацитета ЕУ да трасира магистралне правце политичких кретања у региону постаје све очигледнији.

– Замор од проширења ЕУ релативизује се за Балканце некад атрактивну перспективу придруживања што се одражава на немоћ Брисела. То отвара простор за повратак САД као регионалног арбитра, али и за друге играче попут Москве, Пекинга и Анкаре. Очекивано је појачано ангажовање Москве, која не може да допусти да буде истиснута из региона у којем има легитимне интересе. Њене намере су ипак ограничене одсуством војних ефектива. Реалније је да ће нови аранжман на Балкану, пре свега компромисно решење проблема тзв. Kосова, бити производ договора Вашингтона и Москве, док ће Брисел бити посматрач – подвлачи Старовић.

Поуздан партнер

Историчар Саша Адамовић каже да је све ово за нашу државу изузетно добра вест.

– Русија је стратешки партнер Србије и поуздан савезник у Савету безбедности УН, а као светска сила има легитимне интересе на овим просторима. ЕУ је показала импотентност у решавању косовског проблема држећи само једну страну. Евентуална „руска мапа“ за нормализацију односа Београда и Приштине је сасвим добродошла. Реакција ЕУ би можда могла да уследи, али би била без већег значаја с обзиром на то у каквим се унутрашњим проблемима она налази – закључује Адамовић.

 

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Rešenje za Kosovo i Metohiju je poštivanje Povelje UN i međunarodnog prava.Srbija je suverena država,članica UN,a Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije.Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv,nedeljiv i neprenosiv.Više vredi jedan metar teritorija države Srbije nego svi političari zajedno.

  • JOVAN STANKOVIC says:

   Treba im pokazati put preko Prokletije.Granica im je otvorena ako im ne odgovara Srbija ,sretan im put.

   • ostrogorski says:

    А што да им показујемо? Знају Шипци добро којим путем су их доводили Турци, Тито и Петар Стамболић.

  • Draginja Belobrk says:

   Upravo tako, ali kako to objasniti EU i SAD-u, ako to prihvate kakvo opravdanje imaju za bombardovanje, priznanje Kosova itd....

 2. rajko says:

  Američki i evropski, d'izvinite, eksperti lupaju gluposti. Kad je to Rusija bila za razgraničenje? Kad je tako nešto izjavio neki ruski političar? Naprotiv, Rusija je izričito protiv bilo kog rešenja različitog od rezolucije 1244. Nasuprot Rusiji, eu i sad su ćutali dok je murat maniti trabunjao o razgraničenju, metrima i milimetrima naše teritorije na KiM, razmeni teritorija, a verovatno i stanovništva i druge gluposti, što će reći da je sve to prijalo njihovim ušima, jer bi u suprotnom, da im nije odgovaralo, skakali do neba kao što i inače skaču u sličnim situacijama. Dalje, Rusija u poslednje vreme nije pokazala nikakvo veće zanimanje za KiM nego inače. Izjave danas su jednake onim od pre dve ili tri godine: rezolucija 1244, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje medjunarodnog prava itd. Šta je to u ruskoj retorici novo, pa su se zabrinuli eu i sad eksperti? Pa ništa. Nego oni imaju neki nečastan, podlački plan, pa sad takve namere pokušavaju da podmetnu Rusima. Čisto da bi imali pokriće u stilu: "eto, morali smo da bismo sprečili Rusiju da se okoristi o Balkan". Grozni su.

 3. Nićifor says:

  Rajko, razgraničenje zagovara Aleksandar Vučić, pa iz samo naslova nije teško razabrati da ovaj članak plasira njegov list Informer, ali to Intermagazin ne navodi. Da je ovo vest Informera mogu se uveriti čitaoci vesti na portalu Pravda.

  • rajko says:

   Verujem da si u pravu. Ali u krajnjoj liniji ne smeta ništa. Moj komentar savršeno odgovara i njima, jer svi koji igraju ovakve igre jesu podlaci i jesu grozni. Nama je svejedno ko hoće da nas uništi, da li domaći ili strani ološ. Ološ je ološ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u