АМФИЛОХИЈЕ: Мило негира цркву више од бољшевика

АМФИЛОХИЈЕ: Мило негира цркву више од бољшевика

2 септембра 2015

239984_amfilohije-radovic-foto-fonet-fonetmedija-centar_origПосле две хиљаде година колико Христова Црква носи то име нашао се неко у Влади Црне Горе да каже да се она више тако не зове, него онако како она намеће – верска заједница! Нацрт Закона о слободи вероисповести који је пре јавне расправе прошао кроз Владу, Цркву лишава њеног вековног имена. Једнако то важи за православну и католичку, свеједно.

Ово у разговору за „Новости“ каже митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који подсећа да је вера у Црној Гори била фактор кроз целу њену историју, као и данас.

– Држава уместо да штити оно што је вековима постојало сада негира. Дубоко се умешала у унутрашње устројство цркава, чак више него што су то својевремено чиниле бољшевичка револуција и она наша, после Другог светског рата. Како да се појавим пред Светим Петром Цетињским и да му кажем да он више није црква, него верска заједница!? Ни на небу он то неће схватити. Тај закон су писали нестручни људи, што је кристално јасно. Јер, свако ко се иоле разуме у право и закон видеће да законописци појма немају о устројству цркава. Они примењују неке своје аршине и траже од оних који треба да се региструју да им поднесу њихове основне текстове.

Шта то значи?

– Сада би, рецимо, Јеврејска заједница требало да им поднесе Талмуд на јеврејском језику, односно Библију Старог завета, а ми хришћани на „увид“ да им донесемо Библију на грчком, латинском и јеврејском! Очигледно је да законописци, иако неверујући, идеолошки припадају једној верској заједници, такозваној Црногорској православној цркви. Као такви онда не чуди што су нешто овако успели да формулишу.

 Законодавцу је најбитније да све верске заједнице стави под кров државе. Да ли је то изводљиво?

– Њима је битна држава и то ова данашња Црна Гора и њене садашње границе у коју укључују установе које су по својој природи васељенске. Православна црква је васељенска без обзира на то што она може да има назив који је условљен већином њених верника, као што је Српска православна црква. И сада њу, васељенску, треба сместити у калупе и филџан авнојевске Црне Горе. Кад би то била чак и Црна Гора краља Николе Петровића она би потпуно другачије изгледала.

 У нацрту се наводи да сви верски објекти и земљиште који су изграђени до 1. децембра 1918. постају државна својина…

– Све и да то прихватимо како је то могуће спровести у дело? Јер, Црна Гора у то време није имала авнојевске границе. Шта ћемо са Зетском бановином која се пружала све до Призрена, Ђаковице и Пећи? Или приморјем којим су владале Аустроугарска и Млетачка република у чије време су такође подизане цркве. И сада законописци покушавају да присвоје и нешто што је припадало другим државама, својатајући и сматрајући да све то треба да припадне Црној Гори.

СВИ ЗА ОКРУГЛИМ СТОЛОМ

КАКО ће се Митрополија одбранити од спорног закона?

– Организоваћемо округле столове и на њима позивати сву домаћу памет, али и ону из иностранства. Са нама су представници Римокатоличке цркве и Исламске заједнице са којима ћемо такође направити притисак према Влади како би се одбацио овај накарадни закон.

KOMENTARI4 коментара

 1. miroslav says:

  Vama je Sveti sinod dodelio i cin i eparhiju Crnogorsko-primorsku koliko znam.Trebali biste da budete tamo.Cinodejstvovanje vam je tamo.Vi i vera.Lako je nama ovde pricati,tamo je malo teze,ali to vam je duznost od boga data tako bi trebalo da cinite.Inace kako ste i ovde dopustili potapanje Manastira u Valjevu?Ovde vam je Vucic sotona.Milo ne srusi i ne potopi nista sta god vi pricali.

 2. miroslav says:

  A da jos dodam.Zasto ne kazete ko je od vas vladika hteo Patrijarha zivoga da smeni?Ali nije uspelo,je Pavle slava mu,bese slabasan telom ali ne i umom.Pa je neke od vladika dobro upoznao,pa je od vojske pribavio lekarsko uverenje da je umno zdrav.Neke vladike po dogovoru dosle da saopste saznanja kad ono Patrijarh i oficiri tras uverenje da je PRI CISTOJ SVESTI I ZDRAVOJ PAMETI!a vladike na opsti smeh oficira i osoblja poljubise mu ruku i pravac vrata.VELIKI JE NAS ZIVI SVETAC PATRIJARH PAVLE.SLAVA MU VECNA DOK JE VEKA I SVETA.

 3. Apis says:

  Miroslave, gde ćemo stići ako svako od nas dobije pravo da kreira Crkvu. Ne mislim da je svaki sveštenik svetac, ljudi su to od krvi i mesa ali pustimo ih da rade svoj posao. Nekad nam se ne sviđa ni matičar ni učitelj ali znamo da su njihove usluge neophodne pa OK. A Milo jeste sotona i đubre neviđeno. Zašto ne dirne u rimokatoličku crkvu. Zašto od njih ne zahteva nezavisnost od Vatikana i pokornost državnoj tojest njegovoj vlasti. Pa ne bi se majci živ spominjao ni mesec dana posle. Crnogorce će čemer i bruka Milove vladavine pratiti duže nego sve nevolje od turskih paša.

 4. miroslav says:

  Dragi moj Apise,bas to je problem.Neka svako radi svoj posao.Nasa crkva je dopustila da sotona Vucic srusi Gracanicu.Nije se ni glas cuo?Sta cu ja da kritikujem tamo dukljanina Mila,kad mi ovde sotona rusi i razara svetinje koje su imovina Spc.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u