АМФИЛОХИЈУ ИСПУЊЕНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА: Покрила га земља са Косова, из Јасеновца и Црне Горе

АМФИЛОХИЈУ ИСПУЊЕНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА: Покрила га земља са Косова, из Јасеновца и Црне Горе

1 новембра 2020

Крипта у којој су сахрањени земљи остаци митрополита Амфилохија посута је земљом из Јасеновца, са Косова и Метохије и Црне Горе.

Тиме је испуњена једна од митрополитових жеља. Да почива у подгоричком храму који је духовни центар Митрополије, а који је саграђен у његово време и да, ковчег и крипта буду посути земљом са три дела „српске земље“.Земља из Јасеновца са Косова и Ме тохије и Црне Горе, су три места која сведоче о страдању српског народа али и његовом уздизању и победи.

Да се испуни ова митрополитова жеља побринуо се његов сабрат и најбољи пријатељ владика Анатасије (Јевтић). Управо њих двојица „Ђедо и Таса“ били су нераздвојни током ратних година, али и неуморни борци за Косово и Метохију.

Подгорички храм чија је градња почела пре рата настављена је захваљујући митрополиту Амфилохију.

Саборни храм Христовог Васкрсења започет је 1993.године и његова градња и иконописање трајали су 20 година.

Храмом доминирају два пирга – куле висине по 26,7 метара, у чијим поткровљима је смјештено 17 звона. Најгабаритније је тешко 11 тона и највеће је звоно на Балкану.У подножју пиргова налазе се параклиси (мале цркве), посвећене Светом Симеону Мироточивом (у њему се налази крстионица ) и Светом Јовану Владимиру.

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Posto nema zemlje iz Srbije, znaci li to da Srbi u toj zemlji ne stradaju?

  • Ружа Румена says:

   Глупачо,и Јасеновац и Косово и Метохија и Црна Гора су делови Србије.

   • Gospodi Pomiluj says:

    Mi persidu ovde držimo kao jednu od najumnijih persona. Ovo njeno pitanje je dubokoumno. Pokušavam da ga analiziram a da ga ne shvatim pogrešno kao ti Rumena. Iz njenog pitanja shvatam da je i srpska zemlja iz Srbije takođe natopljena krvlju, i da to više nije važno kojom zemljom ga ukopavaju, jer o danu dolaska Gospoda našeg i Spasitelja Hrista, svi koji su umrli vaskrsnuće da bi primili platu po delima svojim. Govori Pismo Božije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u