Antiteroristička akcija u Harkovu

Antiteroristička akcija u Harkovu

8 aprila 2014

kharkov_EDIM.JPG.ashxUkrajinski ministar policije Arsen Avakov saopštio je da je na istoku Ukrajine, u Harkovu, pokrenuta antiteroristička operacija i da je centar grada blokiran.

Najmanje 70 aktivista je uhapšeno, saopšteno je.

Antiteroristička operacija je počela. Centar grada, uključujući i metro, su zatvoreni. Čim se završi operacija, biće ponovo u funkciji“, napisašo je Avakov na svojoj Fejsbuk stranici i dodao: „Zgrada regionalne državne uprave je oslobođena od separatista koji se je prethodno okupirali“.

Prema Avakovu, oružje nije korišćeno za vreme ove akcije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pritvoreni osumnjičeni za „nelegalne aktivnosti koje se povezuju sa separatizmom, organizaciju masovnih nereda, narušavanje ljudskog zdravlja i narušavanje drugih zakona“, javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks.

Avakov je ranije sinoć saopštio da su u Donjecku, Lugansku i Harkovsku oblast stigle specijalne jedinice policije iz drugih delova zemlje. Avakov je, kako prenosi Ukrinform, u ponedeljak uveče rekao da su jedinice upućene u tri oblasti na istoku zemlje „spremne da rešavaju operativne zadatke ne obazirući se na lokalne nijanse“.

„Pozivam sve usijane glave da odlože kritiku i panično raspoloženje i pomognu policiji da održi situaciju. Treba da se ujedinimo i zaštitimo celovitost i integritet naše zemlje (…) Jasno nam je ko su podstrekači nereda u sve tri oblasti, mi smo ih identifikovali, i želim da ih upozorim, da će legalno kažnjavanje biti neizbežno“, rekao je ukrajinski ministar.

Ukrajinske agencije podsećaju da su u poslednje vreme u tim oblastima demonstranti zauzimali zgrade oblasnih administracija i drugih državnih organa, sa zahtevima da se održi referendum o statusu, sličan onom koji je nedavno održan na Krimu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *