АСАД: Не знам шта смо скривили Турској?

ASAD: Ne znam šta smo skrivili Turskoj?

4 marta 2020

Sirija nije počinila nikakve neprijateljske akcije protiv Turske, sadašnje nesuglasice između naroda dve države su nelogične, izjavio je sirijski lider Bašar Asad.

„Kakve neprijateljske akcije – veće ili manje je Sirija izvela protiv Turske? Nikakve. Postoje sirijsko-turski brakovi, postoje porodice, zajednička životna interesovanja. Uzajamno prožimanje kultura je istorijski uslovljeno i zato je nelogično da među nama postoje bilo kakve ozbiljne nesuglasice“, rekao je Asad u intervjuu „Rusija 24“.On je dodao da nesuglasice koje postoje između naroda Rusije i Turske, nemaju logike.

Istovremeno, sirijski predsednik naglasio je da turski narod smatra bratskim, te da ne razume zbog čega Turci ginu u Siriji.

„Naravno, pričamo o Turcima kao o bratskom narodu. Zanima me kakav je to problem koji imaju sa Sirijom, zbog kojeg građani Turske gube živote?“, dodao je Asad.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Asad je rekao i ovo: „Sa vojne tačke gledišta prvi cilj je svakako Idlib. Očigledno je da Turska, prema NAREDBI Amerike, uložila je svu snagu kako bi sprečili da se Idlib oslobodi, kako mi ne bismo mogli da krenemo na istok“. Uprkos tome što je Idlib trenutno prioritet za sirijsku vojsku, sa ljudima iz istočnih regiona Sirije već uveliko se vode pregovori (iz Damaska). Takođe je rekao da američka okupacija tih istočnih regiona izaziva „gnev i negovodanje“ ljudi koji tamo žive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *