Астрономи открили звезду сличну нашем Сунцу која је „појела“ једну или две своје планете

Астрономи открили звезду сличну нашем Сунцу која је „појела“ једну или две своје планете

22 децембра 2016

22040-1

АСТРОНОМИ су у сазвежђу Кентаур открили необичну звезду, сличну нашем Сунцу по маси и светлости коју исијава. Међутим, није их привукла само тиме.

Утврдили су да је за протеклих неколико милијарди година „појела“ половину својих планета.

Џејкоб Бин, научник са Чикашког универзитета, написао је у чланску у часопису Astronomy & Astrophysics:

„То не значи да ће се то исто ускоро догодити са Земљом. Ипак, наше откриће упозорава да планете и планетни системи могу преживљавати веома бурне и сурове периоде. То се могло догађати и у Сунчевом систему“.

Бин и његове колеге открили су све ово посматрајући звезду HIP68468, која је од Земље удаљена само 300 светлосних година.

Данас се око тог Сунчевог двојника врте две планете: једна супер-земља, која је три пута тежа од Земље, и један „врели Нептун“ чија је маса шест пута већа од масе наше планете.

Обе планете су веома близу звезди HIP68468. Прва јој је десет пута ближа него што је Меркур Сунцу. Друга је од ње удаљена колико и Венера од Сунца.

Чикашки научници сматрају да су те орбите и удаљености доказ да се обе планете не налазе на „својим местима“, односно – да се приближиле HIP68468 након свог формирања.

Бин је уверен да присуство литијума и других метала у унутрашњости „двојника“ сведочи да је та звезда „појела“ једну или две своје планете. И то – не тако давно.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u