Астрономи открили звезду сличну нашем Сунцу која је „појела“ једну или две своје планете

Astronomi otkrili zvezdu sličnu našem Suncu koja je „pojela“ jednu ili dve svoje planete

22 decembra 2016

22040-1

ASTRONOMI su u sazvežđu Kentaur otkrili neobičnu zvezdu, sličnu našem Suncu po masi i svetlosti koju isijava. Međutim, nije ih privukla samo time.

Utvrdili su da je za proteklih nekoliko milijardi godina „pojela“ polovinu svojih planeta.

Džejkob Bin, naučnik sa Čikaškog univerziteta, napisao je u člansku u časopisu Astronomy & Astrophysics:

„To ne znači da će se to isto uskoro dogoditi sa Zemljom. Ipak, naše otkriće upozorava da planete i planetni sistemi mogu preživljavati veoma burne i surove periode. To se moglo događati i u Sunčevom sistemu“.

Bin i njegove kolege otkrili su sve ovo posmatrajući zvezdu HIP68468, koja je od Zemlje udaljena samo 300 svetlosnih godina.

Danas se oko tog Sunčevog dvojnika vrte dve planete: jedna super-zemlja, koja je tri puta teža od Zemlje, i jedan „vreli Neptun“ čija je masa šest puta veća od mase naše planete.

Obe planete su veoma blizu zvezdi HIP68468. Prva joj je deset puta bliža nego što je Merkur Suncu. Druga je od nje udaljena koliko i Venera od Sunca.

Čikaški naučnici smatraju da su te orbite i udaljenosti dokaz da se obe planete ne nalaze na „svojim mestima“, odnosno – da se približile HIP68468 nakon svog formiranja.

Bin je uveren da prisustvo litijuma i drugih metala u unutrašnjosti „dvojnika“ svedoči da je ta zvezda „pojela“ jednu ili dve svoje planete. I to – ne tako davno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *