АУСТРИЈСКИ ПУКОВНИК ухапшен због шпијунаже

АУСТРИЈСКИ ПУКОВНИК ухапшен због шпијунаже

10 новембра 2018

Пензионисани пуковник аустријске војске оптужен да је радио као руски шпијун је ухапшен, саопштили су тужиоци.

Неименовани пензионисани пуковник је ухапшен због бојазни да би могао да побегне, саопштио је портпарол тужилаштва у Салцбуру, преноси АП.

Пензионисани официр аустријске војске који је осумњичен да је више деценија шпијунирао за Русију, радио је у Министарству одбране Аустрије, објавио је бечки „Профил“.Недељник наводи да је тако имао приступ поверљивим информацијама. Шпијун је откривен на основу информације једне „пријатељске“ стране обавештајне службе, а „Профил“ наводи да се ради највероватније о немачкој војној служби МАД.

Први контакт аустријског пуковника и руских служби остварен је 1988. године током његове посете Техерану, где је врбован и након чега је три деценије слао информације Русима, за шта је „инкасирао“ 300.000 евра.

Пуковник је деловао веома професионално, имао је неупадљиву функцију у руководству војске. Сваке две недеље је одржавао контакт са својом руском везом под именом „Јуриј“, наводи „Профил“.

Налоге за свој „додатни посао“ добијао је преко једног пријемника, а своје поруке писао је тајним писмом или их је директко, преко сателитске комуникације, прослеђивао Русима. Интересовање Русије за аустријску војску било је велико, сазнала је контраобавештајна служба током истраге.

Официр је требало да прикупи што више поверљивих података о војном ваздухопловству Аустрије, системима артиљерије, као и о брифинзима у штабу. Непосредно пред откривање пуковник је слао и извештаје о ситуацији с мигрантима у Аустрији, а састављао је и детаљне профиле многих високих официра у аустријској војсци.

Када су Руси добили информацију о могућем открићу свог шпијуна, добио је налог да сав материјал уништи, али су то аустријске власти, према писању медија, спречиле. Државно тужилаштво је потврдило да се води истрага против овог 70-огодишњака, а аустријска влада је осудила шпијунирање од стране Русије.

Амбасадор Русије у Бечу позван је у Минситарство спољних послова Аустрије, где му је пренет став званичног Беча, која осуђује шпијунажу неутралних земаља. Аустријске власти су оцениле да, ако се обистине информације о шпијуну, то може негативно утицати на односе две земље.

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad says:

    koja DEČIJ ŠPIJUNSKA PRIČA.M A PUKOVNIK JE RAPORTIRAO RUSIMA SVAKA 2 SATA :)Simpatične su ove očigledne gluposti, dobar je to znak, jer budale i glupake je LAKO POBEDITI.

  2. Deda Micko says:

    Rusija se najvise plasi Austrije, zaro je spijunira 24 sata, pa ovo je bolje i od Nusica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u