БАЈДЕН ИМА ПЛАН ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

БАЈДЕН ИМА ПЛАН ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

14 фебруара 2021

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изразио је уверење да ће амерички председник Џозеф Бајден окренути нову страницу у БиХ и региону.

Kако је навео, Бајден ће то учинити у сарадњи са осталим члановима Управног одбора Савета за спровођење мира, донети „нову динамику и свежу перспективу“.Инцко је у интервјуу за босански портал Kлиx, коментаришући рок до априла који је дао руководству и клубовима посланика Народне скупштине РС да одузму раније додељена одликовања „ратним злочинцима“, рекао да очекује „зрео и одговоран приступ“ свих страначких лидера у РС.

„У овом тренутку, није време за сценарије “шта ако“ и не желим да причам о санкцијама. Тек је фебруар и још има сасвим довољно времена да НСРС реши ово питање. Желим им дати времена и простора да то ураде. Очекујем зрео и одговоран приступ свих страначких лидера у РС-у. Сада су они на реду“, поручио је Инцко.

Он је додао да овај потез представља његов покушај да подстакне органе РС, конкретно Народну скупштину РС, на стварање, како је навео, „боље, срећније будућности за све, будућности која неће бити оптерећена прошлошћу“.

„Четврт века након рата, још увек смо сведоци препирки око историјских чињеница и какофоније пратећих наратива о поделама. Једноставним речником, оваква ситуација спречава помирење и изградњу поверења. Сходно томе, друштво не постиже напредак у вези са суочавањем са прошлошћу. Све то ствара фрустрацију, троши енергију, скреће пажњу са планова окренутих ка будућности и тера младе људе да напусте земљу убрзаним кораком“, оценио је Инцко и истакао да такви ставови нису добри ни за инвестиције.

Инцко је оценио и да БиХ сада улази у нову фазу.

Kако је објаснио, БиХ је од Дејтона прошла кроз две фазе – прву су обележиле чврсте интервенције међународне заједнице, а у другој се очекивало да „домаћи органи“ у потпуности преузму одговорност за земљу.

„Будући да друга фаза није дала резултате којима смо се надали, сада улазимо у трећу фазу, која би, по мени, требало да буде комбинација елемената претходне две фазе. Ова фаза ће бити активнија и енергичнија у смислу напретка ове земље. Домаћи политичари ће морати да прате темпо и буду активнији и одговорнији“, рекао је Инцко.

Он је додао да је разговарао са кандидатом за будућег високог представника у БИХ Kристијаном Шмитом, али није хтео да открива детаље њиховог састанка.

Инцко је рекао да ће пренети Шмиту да домаће политичаре треба гледати само кроз призму њиховог рада и њихових резултата.

KOMENTARI7 коментара

 1. 1389 says:

  Ima li on plan za AMERIKU??? Pošto tamo počinje rat uskoro, mislim da bi mu bolje bilo da čisti djubre pred svojim dvorištem...

 2. Бели Орао says:

  Лешинари даље руке од Србске иначе остаћете за њих краћи !!! А инцко нек дође у Србску да му предам штафету !!!

 3. Leda says:

  Znači, sad je na redu ono što je Incko najavio kao "tri B"... "Ključ je u tri B - Brisel, Berlin, Bajden." Mnogo toga je on najavio, kao da je interes Nemačke, Austrije, Evrope da ovde stvari budu uređene, jer "bezbednost na Balkanu je njihova bezbednost", pa se "podsetio" terorističkog napada u Beču. Usput je pomenuo i sastanke Bajdena i Tita, njegovo prisustvo na sahrani Kardelja, posete tokom rata i nakon rata i kako će Bajden stvoriti ekipu koja će se baviti BiH. Naravno, nije Incko propustio da onako olako napomene, kako će se kroz nekoliko godina sve manje svetskih političara i sećati Dejtona, ali je pun optimizma najavio kako Bosnu vidi dugoročno i u EU i u NATO paktu... Ništa bez NATO pakta koji je ubijao Srbe i u RSK, RS i SRJ. Sejao smrt širom planete....Što se njegovih razgovora tiče sa Kristijanom Šmitom, nije ni morao da otkriva detalje, jer je sve u službi zadatka - jačanje BiH i slabljenje RS. Februar je, a do aprila RS bi trebalo da izvrši neke uslove koje su nametnuli gospoda iz Berlina. Krenuće "disciplina kičme", a po potrebi može koristiti "bonska ovlašćenja"... Kao visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike... da im zabrani učešće na izborima, oduzima građanska prava i dokumenta bez prava na žalbu. Eto, to su njihove "Evropske slobode".

 4. E.Lirsch says:

  Bajden ima samo osusena mooda i vise nista. Senilino govedo bez "lekova" ne zna gde se nalazi.

 5. milorad 5 says:

  bajden nema nikakav plan za RS, on je pokojnik,sem ako se nije povamirio, a i ovi što govore u ime mrtvog bajdnea nemaju plan takodje,njima je čitav balkan potpuno nebitna arena,sva glama se plasira iz centara sitnih vazala sa balkana u nadi da će nešto da ušićare i oni da vrše neki "pritisak" sa nepostojećom zaledjinom na RS i srbiju.Oi lažu, nikome nisu bitni i tebutno su nepotrebni, sam ustaša koje delimično naoružavaju za pohod na istok.

 6. test01 says:

  covek je senilni satanista i pedofil i verovatno u mnogim trenucima nije ni svestan gde se nalazi. Doveden je na vlast kao figura i bice zamenjen sa mladjom marionetom i to dosta brzo. Lepo je pitao Trump iz koga podruma su ga izvukli. A sto se Americke politike tice prema Srbima (a bogami i prema svim Slovenskim narodima) - nista novo ! Nema potrebe za uzbudjivanje, samo napravite kokice i polako... grickajte

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u