БИЋЕ КРВИ!

BIĆE KRVI!

22 decembra 2016

ct-russia-ambassador-assassinated-turkey-20161220

Da odmah pređemo na stvar: Ankara 2016. nije Sarajevo 1914. Ovo nije uvod u treći svetski rat. Ko god da stoji iza atentata na ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova – hladnog, smirenog, pribranog diplomatu starog kova – rizikuje moćan uzvratni udar.

Ubica Mevlut Mert Altintas je 22-godišnji diplomac policijske akademije. Suspendovan je iz Turske nacionalne policije zbog sumnji da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO Fetulaha Gulena nakon propalog puča protiv Erdogana 15. jula, ali vratio se na dužnost u novembru.

Nema sumnje da su se gulenisti duboko infiltrirali u policiju, pa će napad rezultovati još nemilosrdnijom represijom Erdogana i AKP protiv Gulenove mreže. Turska istraga će morati da se fokusira na samo na (veliki) propust bezbednosnih službi u Centru moderne umetnosti u Ankari već mnogo šire. Nije baš umirujuće što je turski ministar Sulejman Sojlu dao vrlo kratku izjavu nakon duga tri sata posle otkrivanja prvih činjenica.

Ubica u crnom odelu sa kravatom uzvikivao je parole o osveti „za Alepo“ – uz neizbežno „Alahu akbar“ – na turskom i nečistom arapskom, što možda ukazuje na retoriku islamističkih grupa, ali to nije uverljiv dokaz.

Ključan je tajming. Ubistvo se dogodilo dan pre planiranog sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana u Moskvi, na kojem je trebalo da se vodi ključna strateška diskusija o Siriji. Oni su već nekoliko nedelja u bliskom kontaktu o pronalasku sveobuhvatnog rešenja ne samo za Alepo već i šire.

I sve to nakon ključnog – prethodno postignutog – sporazuma Putina i Erdogana, kojim je dogovoreno da hiljade „umerenih pobunjenika“ koji imaju sluha za turske komande mogu da koriste „koridor“ za napuštanje Alepa. Ankara je bila u potpunosti fokusirana na provođenje plana. To, samo po sebi, eliminiše mogućnost da je ovo bila njena operacija lažne zastave.

Predsednik Putin je veoma jasno stavio do znanja da želi informacije o tome ko je „instruisao“ ubicu. To je nešto što se može protumačiti kao suptilna poruka da ruske obaveštajne službe već znaju veoma mnogo.

ŠIRA SLIKA

Što se tiče bilateralnih odnosa, Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u borbi protiv terorizma. Turski ministar odbrane je pozvan u Rusiju na pregovore o PVO sistemima. Bilateralna trgovina ponovo raste, uključujući i otvaranje zajedničkih investicionih fondova. Na presudno važnom energetskom planu Turski tok je, uprkos opsesiji Obamine administracije da spreči taj projekat, ovog meseca u Ankari unet u državno zakonodavstvo.

Atlantisti su zaprepašćeni što su Moskva, Ankara i Teheran trenutno potpuno posvećeni dizajniranju sirijske budućnosti nakon bitke za Alepo, faktički potpuno izostavljajući NATO i države Zalivskog saveta za saradnju.

U tom kontekstu trebalo bi tumačiti skorašnje navodno zarobljavanje gomile operativaca iz NATO i zemalja Zalivskog saveta – raspoređenih u sastavu „koalicije“ koju predvode SAD – od strane sirijskih specijalnih snaga u Alepu.

Sirijski poslanik Fares Šebabi, šef Privredne komore Alepa, objavio je imena uhvaćenih oficira koalicije. Većina su Saudijci, jedan je Katranin, a prisustvo Marokanaca i Jordanca objašnjava činjenica da su njihove zemlje „nezvanične“ članice Zalivskog saveta.

Zatim tu su jedan Turčin, Amerikanac (Dejvid Skot Vajner) i Izraelac. NATO zastupaju samo dva operativca, ali veze između NATO i Zalivskog saveta više su nego postojane. Ako se ova informacija pokaže kao tačna – što je još uvek veliko „ako“ – može se ispostaviti da se radi o vojnim licima i terenskim oficirima koji su nekad savetovali „umerene pobunjenike“, a danas prestavljaju ozbiljan adut u rukama Damaska.

NATO i Zalivski savet ostaju apsolutno nemi. Nije bilo čak ni navoda da se ovaj slučaj neće komentarisati. To možda ukazuje na zakulisni dogovor o puštanju ovih dragocenih zarobljenika, što bi dodatno ojačalo poziciju Damaska.

ANKARA JE PRELOMILA

Predsednik Putin je taj koji je gotovo uspostavio de fakto osovinu Rusija-Iran-Turska – baziranu na činjeničnom stanju na terenu u Siriji – paralelno sa lakrdijom UN, koja u Ženevi funkcioniše po principu „mnogo priče, malo rešenja“. Zapravo je to jedini proces zasnovan na realnom stanju stvari. Namera je da se dogovori i pečatira konačno stanje na terenu pre ulaska Donalda Trampa u Belu kuću.

Ukratko, petogodišnji i još uvek aktuelni multimilijarderski projekat NATO i zemalja Zaliva smene režima u Siriji blizu je da doživi mizernu propast. Lukavi Erdogan je izgleda naučio svoju realpolitičku lekciju. Na atlanstitičkom frontu, međutim, to otvara mnoštvo načina za kanalisanje geopolitičke ozlojeđenosti.

Široka slika ne može biti nepodnošljivija za neokonzervativne i neoliberalno-konzervativne atlantiste. Ankara polako ali sigurno skreće na evroazijski kolosek – doviđenja Evropskoj uniji, na kraju i NATO, dobrodošlica Novom putu svile, poznatom i kao kineskom projektu Jedan pojas, jedan put, zatim ruskoj Evroazijskoj ekonomskoj uniji, Šangajskoj organizaciji za saradnju, rusko-kineskom strateškom partnerstvu i ulozi Turske kao ključnog čvorišta evroazijske integracije.

Da bi se sve to dogodilo, Erdogan je zaključo da Ankara mora biti uključena u rusko-kinesko-iransku dugoročnu strategiju pacifikacije i obnove Sirije, koja bi takođe trebalo da postane ključno čvorište Novog puta svile. Između toga i „saveza“ baziranog na kratkoročnim interesima sa Katarom, Saudijskom Arabijom i SAD ne treba mnogo razmišljati.

Ali ne zavaravajte se. Biće krvi.

(Autor: Pepe Eskobar/ za Standard.rs preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ)

CounterPunch

KOMENTARI3 komentara

  1. test says:

    Bice, bice !!! Dobar clanak i dobar zakljucak... mada se ja jos uvek nadam da ce se izbeci veliki rat.

  2. Pirus says:

    Krvi ce biti ali terorista,jer ovaj savez uluva nadu o brzom zavrsetku Siriske katastrofe i potpuno unistenje islamske drzave.Americka koalicija bez Turske moze da svira u srpsku frulu.

  3. Vanja S. says:

    Velik (svetski) rat je jedini spas za čovečanstvo, ma kako to apsurdno zvučalo! Naime, NSP i cionisti su se toliko osilili da na njih više zdrav razum i argumenti ne mogu uticati. Oni žele da vladaju CELIM svetom. Jedini način da se u tome spreče je rat, jer ako neko misli da će se oni dobrovoljno odreći moći i vlasti, grdno se vara! Jedino fizičko uništenje pristalica NSP znači opstanak tradicionalnih vrednosri i morala. Što pre ovo shvatimo, manje će štete trebati da se ispravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *