БИЋЕ НАЈВЕЋА СВЕТСKА ЖАРИШТА KОРОНА ВИРУСА: Да ли ће нам из ових земаља ускоро стизати ЈЕЗИВЕ ВЕСТИ као из Италије?

BIĆE NAJVEĆA SVETSKA ŽARIŠTA KORONA VIRUSA: Da li će nam iz ovih zemalja uskoro stizati JEZIVE VESTI kao iz Italije?

2 aprila 2020

Broj zaraženih novim korona virusom se vrtoglavo približava cifri od milion ljudi, i očekuje da će broj žrtava uskoro preći 50.000 ljudi.

Najteže pogođene zemlje su Italija i Španija, dok su SAD preuzele vođstvo po broju zaraženih – čak 200.000 ljudi.

Različiti su faktori izazvali italijansku i špansku katastrofu, pre svega neozbiljnost, nedisciplina i zakasnela reakcija vlasti koja je dovela zdravstvene sisteme južne Evrope na ivicu kolapsa.Ipak, čini se da neke od najmnogoljudnijih zemalja sveta još uvek nisu pod najjačim naletom pandemije (naglasak na još uvek), i gotovo je sigurno da se u tim zemljama mogu očekivati slične scene kao u Italiji i Španiji.

Indija

Posle zemlje sa najvećim brojem stanovnika, Kine, koja se uspešno izborila sa korona virusom, druga najmnogoljudnija zemlja sveta, čini se, ima najveće šanse da postane sledeće žarište pandemije.

Prvi slučaj u Indiji zabeležen je još 30. januara, a tamošnje vlasti nisu reagovale na vreme. To je posebno opasno ako se uzme u obzir velika gustina naseljenosti i upitna sposobnost kontrolisanja populacije zbog njene brojnosti.

U najvećoj demokratiji sveta ima blizu 2.000 zaraženih i 50 preminulih, ali se veruje da te brojke ne oslikavaju realnost, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Indija na svetskom dnu po broju testiranih stanovnika.

Premijer Narendra Modi je 24. marta uveo potpunu zabranu kretanja za milijardu i trista miliona stanovnika Indije. Moguće je izaći samo po hranu ili lekove, dok se svako ko se nađe na ulici suočava sa kaznom zatvora od godinu dana. Ipak, čini se da su te mere nastupile prekasno, što je moguće videti po rastu broja zaraženih poslednjih dana.

Na grafikonu iznad možete videti porast broja zaraženih, a posebno obratite pažnju na skok koji se desio juče, 1. aprila. Može se očekivati i nastavak tog trenda, a ostaje da se vidi da li će populacija biti dovoljno disciplinovana da izdrži oštre mere koje su neophodne u borbi sa pandemijom.

Rusija

Prvi slučaj u Rusiji je registrovan 31. januara, nakon čega je usledilo ekspresno zatvaranje granice sa Kinom i masovno testiranje. I pored tih mera, Rusima je tek prošle nedelje preporučena samoizolacija, što je zasigurno dovelo do širenja zaraze i velikog broja još uvek neregistrovanih slučajeva zaraze. Tek je italijanska katastrofa „prodrmala“ ruske vlasti i bila povod za akciju.

Dobra stvar u Rusiji je što je, prema podacima od 23. marta koji su sada svakako još bolji, izvedeno čak 165.000 testova na korona virus, po čemu je u samom svetskom vrhu.

Još jedna pozitivna stvar je što je u Rusiji lako mobilisati i pokrenuti u akciju privatne i državne resurse i kompanije, jedan od ostataka sovjetskog centralno-planskog sistema. Takođe, mala gustina naseljenosti, i velika „područja ničega“ između gradskih centara mogu pomoći u borbi protiv epidemije.

Ipak, kao što možete videti na grafikonu iznad, dok broj zaraženih raste relativno stabilno, broj preminulih raste geometrijskom progresijom, a Rusija sigurno nije ni blizu pika epidemije.Turska

Prvi slučajevi korona virusa u Turskoj su registrovani 11. marta, dok je prva smrt nastupila 6 dana kasnije. Kao što smo već pisali, u Turskoj je broj zaraženih dramatično porastao, i taj trend se nastavlja. Trenutno u toj zemlji ima blizu 16.000 zaraženih i 277 preminulih.

Turske vlasti su zatvorile granice sa Iranom i Irakom, i na njima uspostavile velike poljske bolnice, a problem predstavlja i situacija u Sirij, gde turske akcije na severu te zemlje sada lako mogu da im se obiju o glavu.

Juče je ministar zdravlja Fahretin Koča otkrio da su u samo jednom danu zabeležen broj od 2.148 novozaraženih i čak 63 preminulih. Ukupan broj testiranih stanovnika je 106.799, što, iako nedovoljno, daje pouzdane podatke o stanju stvari.

Najviše su pogođeni veliki urbani centri poput Istanbula, Izmira i Ankare, a veliki problem predstavlja i činjenica da je više od 600 medicinskih radnika zaraženo korona virusom, čime su oni „izbačeni iz stroja“ borbe sa epidemijom.

Brazil

Prvi slučaj zaraze u Brazilu je otkriven 25. februara, i u toj zemlji je trenutno registrovano 6.931 zaraženih, dok su 244 osobe preminule.

Slično kao i u Indiji, veliki problem predstavlja mali broj izvedenih testova, kao i velika gustina naseljenosti, slab nivo zdravstvene zaštite i nemogućnost potpunog sprovođenja oštrih mera u velikim urbanim centrima na obali Atlanskog okeana.

Drugi problem je i činjenica da predsednik Brazila Žair Bolsonaro uopšte nije ozbilno shvatio situaciju, čak je u jednom trenutku pozvao ljude da se vrate na posao iako je broj zaraženih u tom trenutku rastao.

Britanski i brazilski naučnici su, u svojoj prognozi izneli zastrašujuće podatke – očekuje se da će u toj zemlji preminuti čak 2.000.000 ljudi ukoliko se uskoro ne preduzmu oštre mere.

Šta je zaključak koji se može izvući iz ovih podataka? Pre svega, po dramatičnom rastu broja zaraženih u ovim zemljama, koje još uvek nisu ni blizu pika zaraze, vidimo da će one zasigurno postati nova žarišta zaraze. Te zemlje su, ne računajući Rusiju, uglavnom prenaseljene, sa velikom koncentracijom populacije u određenim oblastima, što je samo po sebi recept za katastrofu.

Dva kontrasta su Indija, koja je već primenila ozbiljne mere, i Brazil, gde se ponašaju kao da se ništa ne dešava, a koja ipak imaju nešto zajedničko. To je problem kontrolisanja populacije, i pitanje kakve će to socio-ekonomske posledice proizveti, sa obzirom na veliki broj siromašnog stanovništva koje će gotovo sigurno biti gurnuto na rub egzistencije politikom izolacije i ekonomskom krizom.

Dok Rusija i Turska imaju šansu da se uspešno izbore sa pandemijom i pored činjenice da su relativno kasno krenule u akciju, Indija i Brazil su zemlje iz kojih uskoro mogu početi da nam stižu vesti slične onima koje svaki dan čitamo iz Italije i Španije.

(Srbija Danas)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Indija i Kina su države u kojima do danas nije izvršen valjan popis stanovništva.Tako na primer kineske vlasti tvrde da Kina ima 1.400.000.000 stanovnika,a neki analitičari sa strane vrlo utemeljeno tvrde da Kina ima maksimalno 700.000.000 stanovnika.Slično je i sa Indijom.Kad ova pandemija koronavirusa bude završena,podatke o broju umrlih koje objave vlasti u te dve države treba shvatiti vrlo relativno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *