Бићете изненађени: Ево које болести наслеђујемо од оца, а које од мајке

Бићете изненађени: Ево које болести наслеђујемо од оца, а које од мајке

27 децембра 2016

594222_benchmarking-830898-1920_f

Од родитеља можемо да наследимо бројне физичке особине, али и болести. Од сваког родитеља „купимо“ по две копије свакога гена, а мутација одређених гена главни је окидач за наследне болести.

Холестерол

Први на листи је високи холестерол, за шта у потпуности можемо „окривити“ породицу, тврди америчка генетичарка Шивани Назарет.

– Један на 500 људи има генетску мутацију која је узрочник породичне хиперхолестеролемије, наследне болести срца која може бити узрок преурањеног срчаног или можданог удара – открива Назарет и додаје како оболели од породичне хиперхолестеролемије не могу да регулишу холестерол, који се зато нагомилава у венама.

Не помажу чак ни ригорозне дијете или вежбање јер су у овом случају гени учинили своје, каже Назарет.

Рак дојке

И док оба родитеља могу да буду кривци за високи холестерол, рак дојке наслеђујемо од оца. Наиме, сваки је човек рођен с генима БРЦА1 и БРЦА2, који не стварају здравствене проблеме док нису мутирани. Али жене које наследе мутацију једног или оба БРЦА гена од оца имају већи ризик од настанка рака дојке.

Докторка Назарет појаснила је како наведени гени нису опасни по здравље мушкараца јер је рак дојке ретка појава међу мушком популацијом, док се исто не може рећи и за жене.

Губитак косе

Ако за губитак косе окривљујете мушку страну породице – обраћате се на погрешну адресу. Ген који има кључну улогу код ћелавости налази се на хромозому X, који мушкарци увек наслеђују од мајки, док жене исти ген преузимају од оба родитеља.

Дијабетес

За дијабетес типа 2 најчешће је крив неуредан начин живота, али истраживања показују да чак пет посто младих има знакове ове болести, иако редовно вежбају. И овде је проблем генетска мутација па се ради о облику дијабетеса који су научници назвали МОДY.

Дуготрајне главобоље

Склоност дуготрајним и тешким главобољама пропраћеним мучнином наследна је у чак 70 до 80 посто случајева, тврди доктор Кејт Хенри са Универзитета Њујорк. Научници су открили како ген назива треск изазива појаву мигрена, а он се често наслеђује од родитеља.

Болести срца

Ако је ваша мајка имала проблеме са срцем, имате 20 посто већу вероватноћу да ћете их имати и ви, откриле су четири одвојене научне студије. Начин на који претходни инфаркт мајке утиче на нашу склоност њему није у потпуности разјашњен, али ипак је очит, тврде стручњаци.

Психичке болести

Око 10 посто износи вероватноћа да ћете наследити склоност оболевању од депресије, открио је амерички Институт за ментално здравље. Стручњаци објашњавају како је депресија само једна од психичких болести које се могу наследити, уз биполарни поремећај и шизофренију.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u