БиХ предала захтев за ревизију пресуде у процесу против Србије

BiH predala zahtev za reviziju presude u procesu protiv Srbije

23 februara 2017

zastava_bih_na_zidu

Pravni tim BiH predao je danas u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je regionalna televizija N1.

Ta televizija je prikazala kako delegacija BiH u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.

Zahtev za pokretanje postupka revizije predaje se registru suda koji proverava tehničke činjenice vezano za rokove. Potom se zahtev šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o zahtevu. Rok za to nije određen, a obično je između tri i šest meseci. Nakon toga i BiH ima pravo na odgovor.

Čitav postupak revizije presude, ukoliko ona bude odobrena, traje više godina.

IVANIĆ: SEDNICA PREKINUTA JER IZETBEGOVIĆ NIJE ŽELEO DA RAZGOVARA O REVIZIJI PRESUDE

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je današnja vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta jer bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović nije želeo da se raspravlja o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

„Izetbegović nije želeo da se raspravlja o tom pitanju, napustio je sednicu, a onda je sednicu napustio i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović”, kazao je Ivanić novinarima.

On je kazao da je želeo da ceo slučaj vrati u institucije BiH i da u tome nije uspeo, upozorivši da će današnji događaj imati ozbiljne posledice po funkcionisanje BiH.

„Izetbegović je svojim načinom rada blokirao rad institucije BiH“, ocenio je Ivanić i pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH da ne rade na takav način.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zoran says:

    Zahtev nije predala BiH, već grupa građana. Zahtev može predati samo postojeći zvaničan državni organ ili lica koja su za to ovlaštena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *