Биљна терапија боља од лекова

Биљна терапија боља од лекова

10 марта 2019

У јеку вируса грипа, велики број различитих лекова користи се да би се убрзало оздрављење. Лечење биљкама често се потцењује, упркос томе што је релативно сигурно и што има знатно мање нежељених ефеката у подносу на класичне лекове, тврди професор др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Ефикасност лекова за грип је, према речима проф. Несторовића, ниска због тога што се ради о инхибиторима неураминидазе, који само успоравају процес оздрављења када је велики број ћелија већ заражен. С друге стране, каже професор, доказано дејство у лечењу грипа има примена цинка, који је неопходан за функционисање имуног система, блокира везивање вируса и бактерија за наше ћелије и спречава инфекцију, објашањава проф. Несторовић.

– Такође одличан ефекат имају и биљни пигменти, антоцијанини, који се налазе у тамнијем воћу. То су боровница, аронија и црна зова, која има медицински верификоване ефекте у лечењу грипа и других вирусних или бактеријских инфекција. У серији испитивања у Израелу, Норвешкој и Енглеској, показана је висока ефикасност екстракта зове у лечењу грипа. Позитиван ефекат има само свеже цеђен сок, док се кувањем активна материја уништава. Треба напоменути да ове материје морају бити примењене на самом почетку болести, јер им је ефикасност мала ако се започну после другог дана, када се вирус већ размножи – каже проф. Несторовић.

Саговорник „Новости“ упозорава да је „помама“ за витамином Д учинила да суплементи добију скоро чудотворна својства, иако се показало да особе са нормалним нивоом витамина Д у серуму имају мало користи од његове примене у превенцији грипа.

– Овај витамин треба уносити кроз исхрану, највише кроз морску рибу, јер тако уносите оптималне количине витамина Д, омега 3 масних киселина и јода. Истина је да код особа које имају недостатак витамина Д, његово додавање има добре ефекте. Мање је јасно, међутим, да ли додавање код осталих, посебно у високим дозама, има повољан ефекат – каже проф. Несторовић.

Витамини Б комплекса поново су дошли у фиокус, када је примећено да је витамин Б6 неопходан за добро функционисање белих крвних зрнаца.

– Витамина Б комплекса има сасвим довољно у интегралним житарицама, посебно хељди, али и амаранти. С друге стране, фолна киселина је неопходна да организам детектује инфекцију, а самим тим и да на њу добро реагује.

Све намирнице са антиоксидативним својствима су добра превенција грипа. Алицин из белог лука је најјачи познати природни антибиотик и антитуморски агенс, док сулфорафен из броколија или купуса има слична својства, закључује наш саговорник.

 

НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ

ПРОФЕСОР Несторовић каже да се сматра да одређени лекови, као што је оселтамивир („тамифлу“), скраћују трајање грипа за око један дан, али да се, ипак, у већини земаља не препоручују за лечење младих, генерално здравих особа, због великог броја нежељених ефеката.

– Осим тога, поједини аутори препоручују примену антибиотика „азитромицина“ код оболелих од грипа, јер за 25 одсто смањује појаву запаљења плућа. Ипак, ја не бих саветовао пацијентима да самоиницијативно узимају антибиотике за лечење грипа – каже проф. Несторовић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u