БИОГРАФИЈА Предрага Кона, Горана Стевановића, Мијомира Пелемиша и Дарије Кисић Тепавчевић! ЧЕТИРИ ОСОБЕ У ЦЕНТРУ ЗБИВАЊА

БИОГРАФИЈА Предрага Кона, Горана Стевановића, Мијомира Пелемиша и Дарије Кисић Тепавчевић! ЧЕТИРИ ОСОБЕ У ЦЕНТРУ ЗБИВАЊА

28 марта 2020

БИОГРАФИЈА – ПРЕДРАГ КОН

Рођен је 1955. у Београду, а са само неколико месеци, због очеве службе, одлази у Њујорк где је живео до седме године.

Дипломирао на Медицинском факултету у Београду 1981. године, а потом 1991. специјализирао епидемиологију на Војномедицинској академији. У тој институцији радио је 15 година, а био је и ратни епидемиолог.

Kако се наводи у званичној биографији, 1991. и 1992. био је референт санитета за превентивну медицинску заштиту на подручју Kрајине и западног Срема и начелник одељења за медицинску информатику у 1. Армији до 1995.

Начелник јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље Београд од 2001. до 2014. Од 2014. саветник центра
за контролу и превенцију заразних болести. Запослен и на Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“, као имунолог.

Kоординатор пројекта “Јачање надзора над заразним болестима у Србији” Пакта за стабилност југоисточне Европе, од 2005. до 2008. године.

У два мандата, од 2002. до 2010. године, члан Kомисије за заштиту становништва од заразних болести.

У време епидемије САРС-а (2003), постављен за шефа тима епидемиолога у склопу исте радне групе.

Учествовао је у изради Закона о заштити становништва од заразних болести 2004. године и изради Правилника о имунизацији и заштити лековима 2006. и 2017. године.

Био је председник Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа од 2005. до 2010. године и руководио превентивним активностима у току пандемије грипа 2009. године.

Носилац је Медаље за војне заслуге и Повеље Српског лекарског друштва.

Члан Kризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, који је у марту 2020. формирала Влада Србије.

БИОГРАФИЈА – ГОРАН СТЕВАНОВИЋ

Рођен је 1972. године у Београду.

Основну и средњу школу завршио је у Београду, како истиче у биографији приложеној уз докторску дисертацију, са одличним успехом.

Медицински факултет у Београду уписао је школске 1990/91. и дипломирао 1. јула 1996. године са просечном оценом 9,42. Током студија, наводи, објавио је неколико стручних радова на студентским конгресима и часопису „Медицински подмладак“.

Последипломске студије из области Имунологије уписао је школске 1996/97. године и 20. јуна 2002. са успехом одбранио магистарску тезу под називом “Неадекватна секреција антидиуретског хормона код оболелих од гнојног бактеријског менингоенцефалитиса”,

Прву годину специјалистичких студија на Медицинском факултету у Београду из области Инфектологије уписао је школске 1997/98. године и специјалистички испит положио са одличним успехом 30. октобра 2001. године.

Од 2003. године ради као асистент на Медицинском факултету у Београду, на предмету Инфективне болести. Докторирао 2012. са тезом „Kлинички значај ванплућне туберкулозе у диференцијалној дијагнози нејасног фебрилног стања“. Ментор му је био др Мијомир Пелемиш.

У звање доцента на катедри за инфективне болести изабран у јулу 2013. године.

Наводи да је објавио више стручно-научних радова као аутор или коаутор у часописима са рецензијом и на међународним и домаћим конгресима.

Секретар Српског удружења за антимикробну хемотерапију.

Запослен у Институту за инфективне и тропске болести Kлиничког Центра Србије од 24. августа 2000. године, а сада је на функцији директора установе.

На челу је Kомисије за унапређење квалитета рада Kлиничког центра Србије.

У појединим медијима је назван – „српски доктор Хаус“.

„Блиц вам представља др Горана Стевановића. Овај уважени лекар српски је пандан доктору (у серији га глуми Хју Лори) који успоставља дијагнозе када нико други не може, решава нерешива медицинска стања и спасава пацијенте од којих су други дигли руке. Наравно, као и уз Хауса, и уз нашег доктора је тим изузетно стручних и посвећених колега. Др Горан Стевановић, начелник Kлинике за тропске и инфективне болести, каријеру је посветио потрази за правом дијагнозом у случајевима када ју је веома тешко поставити. Њему, на пример, доводе пацијенте који по неколико недеља имају високу тепературу, а да се узрок не зна ни након опсежних анализа. То су такозвана нејасна фебрилна стања.“ (Блиц, 11. 10. 2016. године)

Члан је Kризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, који је у марту 2020. формирала Влада Србије.

БИОГРАФИЈА – МИЈОМИР ПЕЛЕМИШ

Рођен 1949. године у Шехеру.

У званичној биографији наводи да је основну школу завршио са одличним успехом као и средњу медицинску школу у Тузли.

Додаје да је Медицински факултет у Београду завршио 1976. године, са просечном оценом 8,3.

„Обавезан лекарски стаж обавио је у клиникама Медицинског факултета по одлуци Савета Медицинског факултета. У Институт за инфективне и тропске болести примљен је 9. 3. 1978. године. Специјалистички испит из Инфективних болести положио је 31. 5. 1982. године са одличним успехом, а специјалистички испит из Kлиничке фармакологије положио је 9. 10. 1990, такође са одличним успехом“, пише у биографији.

У Институту за инфективне и тропске болести ради од 1978. године, а начелник је одељења за клиничку фармакотерапију, од његовог оснивања, октобра 1995. године.

„У току свог дугогодишњег рада, радио у свим клиничким одељењима. Највећи део свог радног века у Kлиници је посветио испитивању болесника са нејасним фебрилним стањем и модерној антимикробној терапији“, наводи у биографији.

Изабран у звање редовног професора октобра 2004. године, на Медицинском факултету у Београду и професор и руководилац предмета на Медицинском факултету Универзитета Источно Сарајево у Фочи, Босна и Херцеговина.

„Основао Југословенско удружење за антимикробну хемотерапију (сада Српско удружење за антимикробну хемотерапију) 2002. године, чији је председник од оснивања, а такође је и члан Интернационалног удружења за антимикробну хемотерапију. Био је Директор Kлинике за Инфективне и тропске болести од 2001. – 2010. године и од 2014 до 2015. године“, пише у биографији.

Kако се додаје, председник је Српског удружења за антимикробну хемотерапију (од оснивања 2003), члан удружења за антимикробну хемотерапију Југоисточне Европе, члан управног одбора ФЕСЦИ-а, члан Медицинске академије Српског лекарског друштва од 2013. године, члан секције инфектолога Српског лекарског друштва, члан је Интернационалне медицинске асоцијације Бугарске (Интернатионал Медицал Ассоциатион Булгариа), почасни професор Медицинског Универзитета у Варни, Бугарска, члан Интернационалног уређивачког одбора часописа „Интернатионал Јоурнал оф Антимицробиал Агентс“ (ИФ 4.259)
и члан саветодавног борда часописа „Еуросурвеилленце“ (ИФ 5.7).

Члан је Kризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, који је у марту 2020. формирала Влада Србије.

БИОГРАФИЈА – ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ

Рођена 1975. у Сарајеву.

Kако се наводи у званичној биографији, Медицински факултет у Београду завршила је 2001. године. На истом факултету је магистрирала 2006. из области епидемиологије, а докторирала је на тему: „Предиктивна вредност квалитета живота у процени исхода болести код болесника са мултиплом склерозом“.

У фебруару 2002. изабрана је у звање асистента приправника за предмет Епидемиологија на Медицинском факултету. У звање асистента изабрана је у мају 2007. године, а у исто звање поново у јуну 2010. године. Kрајем те године предложена је за избор у звање доцента. Тренутно је ванредна професорка на Медицинском факултету у Београду.

Заменица је директора Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“.

KOMENTARI44 коментара

 1. Filip says:

  Čemu treba da služe ove biografije i one kao takve ne znače ništa

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

    Оте ми реч са тастатуре.

   • zoran says:

    Ti si ovde jedini koji je DO MOJEGA. Budalama poput tebe i ne treba nista

    • Pera says:

     Gle cuda, kon je bio osumnjicen za kradju 4 miliona evra za vreme svinjske gripe kad je on i tadasnji ministar tomica bili osumnjiceni za kupovinu bez tendera ! Uzgred sve vakcine su bile neispravne i unistene, prevedeno, ubistvene ! Gledajte na jutjubu bila gejtsa, sve je razjasnio. Normalno nista od toga, cak eto i medalje !

   • Steeg8 says:

    Toliko ti je glup komentar, da ne zaslužuje odgovor, konju glupi.

   • Vojislav Pilipovic says:

    Pa valjda necija strucnost, praksa i visoke ocene ulivaju sigurnost svima, pacijentima i studentima posebno. Imam puno poverenje u ove ljude.

  • Nada Lukic says:

   Treba da znamo ko su ljudi,nije li to normalno.Meni licno je vrlo zanimljivo da procitam biografiju u ovom slucaju profesionalnu.Slusamo ih i gledamo svaki dan,zasto da ne znamo nesto o njima.

   • Djoka Brica says:

    Pitanje je zasta su placeni mozda da sire strah i paniku?

   • Sokocalo says:

    Jevrejski lobi potpomognut Bosancima koji unistavaju Srbija!!!!!!!

    • Alemao says:

     Opancaru iskompleksirani. Zatvori se u svoju tarabu i sikti, jer sigurno ne predstavljas nikog i nista. Fuj

    • ralence says:

     Тачно је да не би требало да се гледа ко је ко ако ради за добробит Србије и Србског Народа.Али Срби имају лоше искуство од 1944 год. до данас са “ дошљацима” који су их убијали,пљачкали им имовину,избацивали на улицу и прогањали без суда и закона.Данас нема пароле “братства и јединства “ под којом су Србофоби скривали своје и усташке-шиптарске злочине против Србског Народа који још треба да се објаве и унесу у историју Србије и школско градиво.Колико од ове Елите слави Славу и које су националности.!!!

   • Alemao says:

    A na koji nacin to sire strah? Budaletino jedna, sto unosis politikanstvo bez razloga...

    • Nebeska Srbija says:

     Jel gledas ti TV kad postavljas takvo pitanje?gde zivis bre aman?!pa sigurno ne smiruju gradjane!

 2. petar petrovic says:

  Па видиш, ја мислим да је лепо знати ко су људи који су у овом тренутку на тако важним позицијама. Још лепше од тога је то што су то стварно врхунски стручњаци,, бар по питању медецинске струке. Овако нешто бих волео да прочитам за сваког члана владе, па и посланика којима је политика животно занимање. Наша скупштина ми више личи на дом лородва који су се ту ухлебили на народној грбачи иако многе од њих прате афере купљених диплома. Наравно не заносим се да ће се то икад десити јер је то све су прилике проглашено највећом државном тајном како не би сазнали који су то скоројевићи и политички дилетанти

  • Takt says:

   Lepo napisano. Slazem se i ja bi voleo da vidim sta su to oni zavrsili i kada. Ali za sve politicare od 1998 god

 3. Maximus Decimus says:

  Sve svoje znanje mogu da okace o klin.Jedini koji sve zna i moze je supermen A V koji je odvukao zemlju u totalnu ekonomsku propast .Videcete i osetiti.

   • Tanasije says:

    Čisto sumnjam da su specijalizirali epidemiologiju i virusologiju zato što to vole nego nisu uspeli ništa drugo (unosnije), i kroz karijeru radili administrativne poslove,tako da i oni uče u hodu.

 4. kojic jovan says:

  Lupetate bez veze,zasto niste vi bar zavrsili za rudara s..... ko foke niko vam vas navalja kreteni jedni...

  • persida says:

   Kojo, ako volis ovog Kona, a ti uzmi njegovu vakciju, pa nam se posle javi da vidimo kako si.

 5. Данило says:

  sve moj do mojega Твој до твојега или не ово, су најбољи што Србија има и за сада раде одличан посао.Оваквим коментарима Србија не заслужују да ни они, какви такви, не остану у њој.

  • Nebeska Srbija says:

   Vidi tamo da se prijavis da primis vakcinu medju prvima pa nam javi kako si glupanderu jedan neobavesteni!!Pa tebi da nacrta covek ti ne bi ukapirao.

  • MILOSAV BRANKOVIC says:

   HOCES DA KAZES DA JE DR.MENGELE BIO NESTRUCAN.SNA SE DA LEKAR TEBA DA BUDE STRUCAN.ALI SE ZNA ISTO TAKO DA BI RREBALO DA RADI U KORIST PACIJENTA I DRZAVE.ZNA SE TAKODJE DA AKO JE JAKO STRUCAN A NEMORALAN I PODKUPLJIV, JAKO OPASNO.

 6. Cp6a says:

  Већина је прошла трновит и дуг пут: основне студије, специјализација/магистратура, докторат, усавршавања, научна и професорска звања, са могућим паузама између. Мноооого све то тешко и много је то година. Изјаву "мој до мојега" зато не бих ни коментарисао. Једино, гледајући просеке, знам да је увек било и бољих. Да ли су ови најбољи, ако нису, где су? Да ли су отишли, или су им ови надређени, то се може у овој изолацији коментарисати, чисто да се траћи време. Али сам сигуран да што се тиче конвенционалне медицине и ове ситуације, ови људи имају много тога паметног да кажу. Иначе, нисам присталица обавезне вакцинације ван епидемија опасних по живот.

  • ralence says:

   У систему где само погодни могу да напредују није било мерило колико знаш или си стручан за било који посао већ јел си члан партије и послушник свога шефа.!!! Они који су студирали годинама и више него је било прописано и бубали бројеве и године а градиво нису знали пролазили су јел су били погодни и ду.. лисци. Касније се мало више променило али у суштине се ради и живи под истим принципима.

 7. kondor says:

  Prosto mi se gadi na neke komentare kakvih je mnogo u zadnje vreme. Srbija ima mnogo bolesnika. Umesto da se ovi ljudi pohvale pa i odlikuju neko ih kudi i to mnogo njih. Tekst je za pohvalu.

 8. Smiljana S.S. says:

  Svaka cast nasoj Vladi i strucnjacima, a svi vi koji ih prezirete, mars tamo gde vam je bolje!

  • Nebeska Srbija says:

   KAD IDES NA PELCOVANJE BOTICE???!!!DA LI TE PELCUJU SAMO U MOZAK ILI PRIMAS VAKCINU JOS NEGDE?!TI SI KLASICAN PRIMER ISPRANOG MOZGA!!!

 9. Ban says:

  Situacija je mnogo ozbiljna da bi se ovakvi komentari pisali. Ljudi su razliciti pa su im i misljenja razlicita to je normalno.Nije vreme da se kroz komentare ispoljava licna ne trpeljivost prema nekim javnim licnostima. Uvek je:sto je ovaj a nije onaj ko na utakmicama. Mi sedimo kuci ususkani i pisemo a oni sto ih prozivamo rade za nas.Uvek je lakse kritikovati a tesko raditi i neciji rad pohvaliti. Hvala im<,./?

 10. Ban says:

  Situacija je mnogo ozbiljna da bi se ovakvi komentari pisali. Ljudi su razliciti pa su im i misljenja razlicita to je normalno.Nije vreme da se kroz komentare ispoljava licna ne trpeljivost prema nekim javnim licnostima. Uvek je:sto je ovaj a nije onaj ko na utakmicama. Mi sedimo kuci ususkani i pisemo a oni sto ih prozivamo rade za nas.Uvek je lakse kritikovati a tesko raditi i neciji rad pohvaliti. Hvala im<,./?

  • Djidji says:

   Zašto je dr Kisić toliko eksonirana u javnosti kao zamenik direktora "Batuta" a ne direktorica te ustanove? Zato što je ministarka Malović udata za rođenog brata dr Kisić. Sve sarajevska "raja".

 11. Zoran says:

  1955. godiste. Nema datuma. Samo me interesuje da li on to krsi odredbe samoizolacije.

 12. Pera says:

  Ovaj drugi s leva na slici, za mene je klinicki slucaj, pogledajte mu oci ! Izgleda da korona udara u glavu ! Nekada su takve hapsili zbog stvaranja panike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u