БИВШИ АГЕНТ ЦИА: Терористи су изабрали Париз јер је симбол Европе, ово је француски „11. септембар“!

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: Терористи су изабрали Париз јер је симбол Европе, ово је француски „11. септембар“!

14 новембра 2015

Paris Shootings - Terrorist AttackСмртоносни терориштички напади у Паризу изазвали су згражање и солидарност са Француском грађана и влада широм света а аналитичари и медији неке елементе напада упоређују са нападима на САД 11. септембра 2001.

Бивши агент ЦИА Џек Рајс сличност види у томе што су и један и други напад били усмерени не само против људи већ и на известан начин против „симбола“ Европе односно САД, док су новинара „Монда“ на нападе у Њујорку подсетиле слике људи који висе са прозора у покушају да побегну.

По техници извођења, међутим, ови напади још више подсећају на нападе у Мумбају 2008. године.

По броју жртава ови напади се моду повезати са терористичким нападом на позориште Дубровка у Москви 2002. године у коме је убијено више од 130 цивила, терористичке нападе на возове у Мадриду 2004. године у којима је погинуо 191 цивил, талачку кризу у Бесламу са више од 340 мртвих и нападе на метро и аутобус у Лондону у којима је 2005. године погинуло 50 људи.

– Терористи су су одабрали Париз попут симболичних мета као што су биле куле близнакињ – рекао је Рајс телевизији Раша тудеј.
Француска престоница је симбол евопског града као што су Светски трговински центар и његове куле биле симбол Њујорка односно САД.

За разликју од напада 11. септембра за које је тек накнадно утврђена одговорност Ал Каиде одговорност за најгоре нападе у Француској у савременој историји одмах је преузела терористичка група Исламска држава (ИС).

Рајс објашњава да је циљ терориста управо да руши симболе.

– Они неће успети да униште западну хемисферу или делове Западне Еврпе али могу да се побрину да њихови напади буде драматични и примећени – рекао је он.

По његовом мишљењу, Француска међутим не треба на драконски начин да одговори на терористичку претњу као што су учиниле САД после 11. септембра.

– Одговор треба да буде прорачунат и разуман. Не сме бити драконскх напора да се уздрма свет до сржи јер се тиме потенцијално ствара још већа опасност и јачају они који подржавају ИС – рекао је бивши амерички обавешајац.

KOMENTARI2 коментара

  1. Dusan says:

    Plasim se da Paris nisu izabrali teroristi vec njihovi mentori. Toliko je sve postalo providno da se i deca od deset godina smeju tim venzemaljskim lazima zapada

  2. спира says:

    ххахахаха Које испиранје мозга . Зар овај из ЦИА стварно мисли да је свет толико глуп као што је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u