BIZARNOST HRVATSKE OPTUŽBE: Srbija kriva za genocid tokom „Oluje“

BIZARNOST HRVATSKE OPTUŽBE: Srbija kriva za genocid tokom „Oluje“

9 априла 2014

1344076154-olujaObjavljivanje pisanih podnesaka iz spora Hrvatske i Srbije po međusobnim tužbama za genocid na sajtu Međunarodnog suda pravde pokazalo je koliko su pojedine optužbe Zagreba na račun Beograda bile ne samo neutemeljene već čak i bizarne.

Tako je u podnesku kojim je 1999. godine inicirala postupak pred Međunarodnim sudom pravde, Hrvatska, između ostalog, tvrdila da je Srbija odgovorna za egzodus hrvatskih građana srpske nacionalnosti 1995. godine, tokom akcije „Oluja”. Naime, prema tim navodima, od kojih je Hrvatska ipak odustala u martu 2001. godine, stajalo je da je Srbija sprovela etničko čišćenje Srba te da je zato treba proglasiti odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu. Ovo je, međutim, samo jedan od „bisera” hrvatskog pravnog tima.

Pozivajući se na jednu kratku vest objavljenu u ljubljanskom „Delu” 7. avgusta 1995. godine, hrvatski advokati su u novembru 2012. godine dostavili sudu podnesak u kome su tvrdili da je avijacija Vojske Republike Srpske bombardovala konvoj srpskih izbeglica koji su se povlačili iz Hrvatske nakon operacije „Oluja”, te da je u tri takva napada poginulo dvadeset i ranjeno više od sto ljudi.

Praksa Međunarodnog suda je, međutim, kako je to konstatovano odlukom u sporu između Nikaragve i SAD, da „sud ne uzima novinske članke i delove iz knjiga, čak i kad izgleda da ispunjavaju visoke standarde objektivnosti, kao dokaze podobne da utvrde činjenice…”

Sličnih „argumenata” sa hrvatske strane bilo je još. U podnesku iz novembra 2012. godine, Zagreb je izneo tvrdnju da je dvesta hiljada Srba posle operacije „Oluja” napustilo Krajinu zbog „izvesnog broja razloga, među kojima su teški uslovi života, siromaštvo i opšta nesigurnost u RSK”.

Hrvatski pravni tim je, takođe, 2001. godine MSP-u kao dokaz podneo 332 nepotpisane izjave svedoka i 209 zapisnika sa policijskih saslušanja vođenih tokom devedesetih godina. Odgovarajući na tužbu Zagreba, Srbija je istakla da su ovakvi „dokazi” neprihvatljivi pred bilo kojim sudom u svetu. Hrvatska, međutim, nije odustajala. Replicirajući Beogradu u decembru 2010. godine, ona je dostavila novih 188 policijskih zapisnika koji sadrže naknadno prikupljene potpise onih ljudi koji su, navodno, ranije davali izjave uz objašnjenje da ostatak svedoka više nije moguće pronaći.

Odgovarajući na ovo, Srbija je navela da je ovakav pristup dokazivanju „vrlo inventivan”, ne samo u dokaznom postupku pred Sudom pravde već i u celokupnoj, do sada poznatoj, sudskoj praksi.

U pisanom podnesku iz decembra 2010 Hrvatska je „objasnila” i kako su stradali civili u srpskim mestima u koje je ulazila hrvatska vojska. Po njihovoj tezi, kada pešadija ulazi u neko mesto, pokušavajući da ga stavi pod svoju oružanu kontrolu, postoji neizbežan rizik da pojedini civili na koje vojska tom prilikom naiđe budu tretirani kao neprijatelji, „ako promptno i ubedljivo ne demonstriraju svoje miroljubive namere”.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. mitovi mitovi says:

    "Bizarne" ??????!!!!!!!!!! Pa stvarno ste vi na granici normalnoga sa vašom "logikom" ?! Punih 5-g ste palili,silovali,rušili(tvornice sela gradove Peručka brana ,bezobrazno pljčkali,ubijali,ubacivali starce u bunare(nađene 284-i osobe u bunarima) po Hrvatskoj a onda se ČUDOM ČUDITE DA JE U OSLOBAĐANJU OD TERORISTA BILO MRTVIH !!Da nije tužno bilo bi smješno jer se čovjek stvarno zapita "Dali je stvarno lud narod" ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u