БЛЕР ОТКРИО: Ево шта сам ја одлучио у вези бомбардовања Србије 1999. године

БЛЕР ОТКРИО: Ево шта сам ја одлучио у вези бомбардовања Србије 1999. године

12 јуна 2019

Поводом обележавања 20. годишњице од потписивања Кумановског споразума и уласка НАТО на територију тзв. Косова, огласио се бивши британски премијер Тони Блер.

Блер је поруком поручио да је одлука о бомбардовању Србије донета да би се, како је навео, „спречила масовна убиства, заштитила људска права и осигурала стабилност у тада ратом захваћеном региону“.

„Године 1999. донео сам одлуку да се Британија прикључи НАТО снагама“, написао је Блер на свом фејсбук профилу и додао да је то обезбедило присуство мировних снага УН на Косову, безбедан повратак избеглица и расељених лица широм региона и створило „политички оквирни споразум“.

Блер се поруком обратио и грађанима Косова и Метохије, рекавши да сада, како је навео, 20 година после рата, треба изградити бољу будућност грађана.

(Тањуг)

KOMENTARI12 коментара

 1. persida says:

  Lazi, lazi Vele, lazi kuj te laze, samo nemoj Vele, mene da me lazes.

 2. Slobodanka says:

  Американци, Британци, Немци и сви остали послали су свој НАТО као претходницу која ће им омогућити велику пљачку. Оне међународне санкције из 1995 године такође су им биле потребне да кад једном почну овде да купују да све буде баш јефтино. Империјалисти-лоповисти и дан данас имају потребу да се правдају кријући се иза људских права, демократије, итд. ...

 3. Slobodanka says:

  Одговор на питање шта је прави повод НАТО агресије на СРЈ, налази се у рудном богатству Косова и Метохије! Данас, две деценије од окончања те неморалне и срамне војне интервенције, број присутних страних, пре свега америчких и немачких корпорација на Космету, јасно показује да су им Обилић и „Трепча“ много важнији од права Албанаца. Не заборавите да се у јужној српској покрајини налази око 15,7 милијарди тона лигнита, који може да се експлоатише наредних 200 година, а богата је и металом цирконом који се користи у изради ракетних глава, док су олово, цинк и бакар изузетног, натпросечног квалитета. ... Ово је у понедељак рекао француски историчар Алекси Труд, професор Универзитета у Версају, један од покретача петиције којом се од Француске тражи повлачење признавања независности Косова. Он је на научном скупу „Двадесет година од НАТО агресије на СРЈ: поводи и последице“, одржаној у понедељак, 10. јуна у Београду, у организацији Института за политичке студије (ИПС), нагласио и да је план о стварању лажне државе Косово осмишљен још осамдесетих година: – Американци су то учинили по рецепту који су применили у Никарагви и Хондурасу: изазовете нереде и грађански рат, а онда активирате своју индустријску машинерију и компаније да са те територије црпе све што им је потребно за привреду и војску. Истраживачима је одавно познато да је амерички војно-корпорацијски механизам био спреман за „рад“ на Косову и Метохији још у фебруару 1999. године и то је био сигуран знак да ће се НАТО обрушити на Србију. Знају западни политичари да су на Косову главне европске базе за продају хероина, за трафикинг и друге прљаве послове, али им је „Трепча“ важнија, профитабилнија. Зато ће и притисци и разноразне акције РОСУ на северу Косова бити све учесталије.... Из текста: НА РАСКРШЋУ ГЕОСТРАТЕШКИХ ПРАВАЦА Србија је морала бити потчињена

 4. Slobodanka says:

  – Суштински узроци напада на нашу земљу нису хуманитарне природе, у сврху заштите албанског живља, већ су на страни неоимперијализма – рекао је Ђурић. – Они су геополитички, економски, чак и социолошки и културолошки. Непосредна агресија завршила се пре две деценије, али њене последице још трају. Прве су политичке и економске, а друге оне које и дан-данас утичу на здравље и животну средину. Да велике силе повремено имају потребу да провере и потврђују „кредибилитет силе“, по речима историчара др Милета Бјелајца, најбоље је потврђено баш за време НАТО агресије на СРЈ. Али да би властитој и светској јавности „продале такав рат“, увек га „умотају“ у неки узвишен мотив – бригу за људе, угрожене мањине, људска права, демократију… – Рат се желео из много разлога, а највише као преседан у међународним односима неопходан за даље акције у свету – казао је Бјелајац. – Ставити ОУН по страни и одлучивати по властитом нахођењу о „претњама“ миру. И, на овом пројекту није радила само једна држава. САД и Немачка су свој јасан став о Косову и Метохији имале још за време рата у Босни и Херцеговини. На раскршћу геостратешких праваца Србија је морала бити потчињена. ... Из истог текста.

 5. Slobodanka says:

  Називање НАТО агресије хуманитарном акцијом гнусна је лаж – рекао је професор др Радослав Гаћиновић, научни саветник ИПС. – Истина је да су Албанци најсветлије тренутке свог развоја доживели баш у Србији. Први пут у својој историји имали су прилику да се образују и економски уздижу. Своје прве докторе наука добили су у Србији. Не заборавимо и да је сваки запослени у Србији одвајао један проценат своје месечне зараде за развој КиМ, што је било милион долара дневно. ... - Бондстил - Једна од највећих опасности по мир у свету, коју је још 1959. препознао и презрео амерички председник Ајзенхауер јесте такозвани војноиндустријски комплекс – рекао је Алекси Труд. – Колико је он моћан, види се на примеру отимања Космета од Србије. Најпре су због своје безбедности подигли базу „Бондстил“, а онда је почео уплив корпорација. И све то, не случајно, врло близу раскрснице паневропских коридора четири, осам и десет.

 6. Slobodanka says:

  Паневропски коридори ... IV Дрезден/Нирнберг - Праг - Беч - Братислава - Ђер - Будимпешта - Арад - Букурешт - Констанца/Крајова - Софија - Солун/Пловдив - Истанбул (дужина (Ж/Д = железница/друмови) - 4340/3640 km) . ..... VIII Драч - Тирана - Скопље - Битољ - Софија - Димитровград (БГ) - Бургас - Варна (дужина (Ж/Д) - 1270/960 km). ..... Коридор X Главна траса Салзбург - Љубљана - Загреб - Београд - Ниш - Скопље - Велес - Солун (дужина (Ж/Д) - 2528/2300km) Крак А: Грац - Марибор - Загреб Крак Б: Будимпешта - Нови Сад - Београд Крак Ц: Ниш - Софија - Димитровград (БГ) - Истанбул преко коридора IV Крак Д: Велес - Прилеп - Битољ - Флорина - Игуменица ..... ДА ЛИ СМО ОГРОМНО ЗАДУЖИЛИ НАШУ ЗЕМЉУ ДА БИ СЕ НАШЛИ У МРЕЖИ ПАНЕВРОПСКИХ КОРИДОРА ТЕ ДА ЊИМА ЛОПОВИСТИМА-ИМПЕРИЈАЛИСТИМА БУДЕ БРЖЕ И ЛАКШЕ ПУТОВАЊЕ И ИСТРАЖИВАЊЕ ПО ЊИХОВИМ НОВИМ НЕОКОЛОНИЈАМА? ДА ОТКРИЈУ ЈОШ НЕШТО ВРЕДНО ШТО ЋЕ КУПИТИ ЗА МАЛО НОВАЦА И ЕКСПЛОАТИСАТИ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ? ДОСАД ЈЕ БАР ВАЖИЛО ДА ПАУКОВИ ПЛЕТУ МРЕЖУ ЗА ХВАТАЊЕ ПЛЕНА, А САДА МУВЕ САМЕ ПЛЕТУ МРЕЖУ У КОЈОЈ ЋЕ БИТИ ЗАРОБЉЕНЕ!

 7. kojic jovan says:

  Ako ima Boga, doce vama braca Rusi,nadam se dasam sa ovim sve rekao,kad neznam..

  • Slobodanka says:

   Neobično je podudaranje da Rusija i tkzv. Kosovo danas u isti dan slave. Rusija slavi Dan državnosti, a tkzv. Kosovo slavi proterivanje Srba i ulazak NATO trupa u južnu srpsku pokrajinu. Kad se setim uloge Viktora Černomirdina u Beogradu pre 20 godina onda mogu da zaključim da Rusija i Kosovo danas bratski slave. Gde smo tu mi Srbija? Na dugom, veoma dugom čekanju.

 8. Istina says:

  ...kosovo je danas propala država, jedino jim pomoč dolazi sa dalekog zapada, USA-švajcarska-engleska-francuska-nemačka... Cilj jim je da se dočepaju i opljačkaju SRBSKU teritoriju (rudna bogatsva, zemljište-ravnica) i izkoriste prisutne šiptare za jeftinu radnu silu...nema nikakvog humanitarnog cilja, nema nikakvih žaljenja za NEdela koja su načinjena u intervenciji 1999 godine, čisto izkorištavanje i nehumanitarizam... Danas je KOSOVO leglo kriminala, korupcije, trgovine ljudima i organima, teritorija za prevoz narkotika... Toga su svestni strani investitori i zato obmanjavaju albance na kosovu da su jih oni spasili od srbskog kolonijizma a kasno će shvatiti da jih faktički izkorištavaju i da Kosovo nikada neće imati veće plate od 150€... najveću zaštitu i uspeh albanaca je bio upravo kada su albanci živeli sa srbima... Tači, Haradinaj i Veselji su pljačkaši modernog kosova sa mentorima u USA i NATO. Niko ne pruža socijalnu sigurnost, niko ne plača socijalu 10 dece, niko jim ne traži posao... Kasno i pogubno za kosovske albance, koji već sada gledaju kako da pobegnu od pljačkaškog režima terorista...ako jim puste vize 80% albanaca sa kosova beži u Švajcarsku, Nemačku, Ameriku... zato jim vizna liberalizacija nikada neče uspeti, znaju to njihovi mentori...

  • Istina says:

   ...a zaboravio da napišem, TONY je bivši savetnik našeg predsednika Vučića...Pitam se i dan-danas za koga to AV radi???

 9. Penzioner says:

  Da je sreće i prave patriotske vlasti u Srbiji ovih dana, kad ti i oni kojima si ti savetovao da izvrše nelegalnu vojnu intervenciju na SRJ proslavljate dvadeset godina od te zločinačke akcije trebalo bi da ste još uvek u zatvoru, jer bi (da ste odmah po izricanju presude kojim vas je Okružni sud u Beogradu 2000-te godine osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 20 godina) upravo ovih dana trebalo da se pripremate za izlazak iz prostorije koju ste zaslužili. Koliko izbeglih i raseljenih lica se vratilo na područja sa kojih su izbegla i raseljena? Na okupirano Kosovo i Metohiju vratili su se samo Albanci, dok se od Srba nije vratio niko, već je posle ponovnog pogroma u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004., uz nemo posmatranje vaših mirovnih snaga nastradalo još desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Ovo je rezultat vaše brige za povratak izbeglih i raseljenih. Tako je u svim državama u kojima “uspostavljate demokratiju”. Onoj koju u Češkoj, povodom predstavljanja neke knjige koju je naškrabala, s pravom nazvaše “krvava baba” juče u Prištini podigoše spomenik u znak zahvalnosti za stvaranje nezavisne države na delu okupirane teritorije Republike Srbije. U intervjuu 1996. godine, novinarka je pitala Olbrajtovu: „Pola miliona Iračke dece umrlo je kao posledica sankcija u Iraku. Da li je to vredelo?“. „Da, to je cena koja se morala platiti“, odgovorila je Olbrajtova”. Cena za izmišljenu razlog za nelegalnu vojnu intervenciju, kao što je izmišljen i razlog za intervencija za besomučno razaranje Srbije 1999-te.

 10. Velika Metla says:

  Потопити пиргаво острво зла,са све становништвом! Они су канцер људског рода!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u