БЛЕР ОТКРИО: Ево шта сам ја одлучио у вези бомбардовања Србије 1999. године

BLER OTKRIO: Evo šta sam ja odlučio u vezi bombardovanja Srbije 1999. godine

12 juna 2019

Povodom obeležavanja 20. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i ulaska NATO na teritoriju tzv. Kosova, oglasio se bivši britanski premijer Toni Bler.

Bler je porukom poručio da je odluka o bombardovanju Srbije doneta da bi se, kako je naveo, „sprečila masovna ubistva, zaštitila ljudska prava i osigurala stabilnost u tada ratom zahvaćenom regionu“.

„Godine 1999. doneo sam odluku da se Britanija priključi NATO snagama“, napisao je Bler na svom fejsbuk profilu i dodao da je to obezbedilo prisustvo mirovnih snaga UN na Kosovu, bezbedan povratak izbeglica i raseljenih lica širom regiona i stvorilo „politički okvirni sporazum“.

Bler se porukom obratio i građanima Kosova i Metohije, rekavši da sada, kako je naveo, 20 godina posle rata, treba izgraditi bolju budućnost građana.

(Tanjug)

KOMENTARI12 komentara

 1. persida says:

  Lazi, lazi Vele, lazi kuj te laze, samo nemoj Vele, mene da me lazes.

 2. Slobodanka says:

  Amerikanci, Britanci, Nemci i svi ostali poslali su svoj NATO kao prethodnicu koja će im omogućiti veliku pljačku. One međunarodne sankcije iz 1995 godine takođe su im bile potrebne da kad jednom počnu ovde da kupuju da sve bude baš jeftino. Imperijalisti-lopovisti i dan danas imaju potrebu da se pravdaju krijući se iza ljudskih prava, demokratije, itd. ...

 3. Slobodanka says:

  Odgovor na pitanje šta je pravi povod NATO agresije na SRJ, nalazi se u rudnom bogatstvu Kosova i Metohije! Danas, dve decenije od okončanja te nemoralne i sramne vojne intervencije, broj prisutnih stranih, pre svega američkih i nemačkih korporacija na Kosmetu, jasno pokazuje da su im Obilić i „Trepča“ mnogo važniji od prava Albanaca. Ne zaboravite da se u južnoj srpskoj pokrajini nalazi oko 15,7 milijardi tona lignita, koji može da se eksploatiše narednih 200 godina, a bogata je i metalom cirkonom koji se koristi u izradi raketnih glava, dok su olovo, cink i bakar izuzetnog, natprosečnog kvaliteta. ... Ovo je u ponedeljak rekao francuski istoričar Aleksi Trud, profesor Univerziteta u Versaju, jedan od pokretača peticije kojom se od Francuske traži povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On je na naučnom skupu „Dvadeset godina od NATO agresije na SRJ: povodi i posledice“, održanoj u ponedeljak, 10. juna u Beogradu, u organizaciji Instituta za političke studije (IPS), naglasio i da je plan o stvaranju lažne države Kosovo osmišljen još osamdesetih godina: – Amerikanci su to učinili po receptu koji su primenili u Nikaragvi i Hondurasu: izazovete nerede i građanski rat, a onda aktivirate svoju industrijsku mašineriju i kompanije da sa te teritorije crpe sve što im je potrebno za privredu i vojsku. Istraživačima je odavno poznato da je američki vojno-korporacijski mehanizam bio spreman za „rad“ na Kosovu i Metohiji još u februaru 1999. godine i to je bio siguran znak da će se NATO obrušiti na Srbiju. Znaju zapadni političari da su na Kosovu glavne evropske baze za prodaju heroina, za trafiking i druge prljave poslove, ali im je „Trepča“ važnija, profitabilnija. Zato će i pritisci i raznorazne akcije ROSU na severu Kosova biti sve učestalije.... Iz teksta: NA RASKRŠĆU GEOSTRATEŠKIH PRAVACA Srbija je morala biti potčinjena

 4. Slobodanka says:

  – Suštinski uzroci napada na našu zemlju nisu humanitarne prirode, u svrhu zaštite albanskog življa, već su na strani neoimperijalizma – rekao je Đurić. – Oni su geopolitički, ekonomski, čak i sociološki i kulturološki. Neposredna agresija završila se pre dve decenije, ali njene posledice još traju. Prve su političke i ekonomske, a druge one koje i dan-danas utiču na zdravlje i životnu sredinu. Da velike sile povremeno imaju potrebu da provere i potvrđuju „kredibilitet sile“, po rečima istoričara dr Mileta Bjelajca, najbolje je potvrđeno baš za vreme NATO agresije na SRJ. Ali da bi vlastitoj i svetskoj javnosti „prodale takav rat“, uvek ga „umotaju“ u neki uzvišen motiv – brigu za ljude, ugrožene manjine, ljudska prava, demokratiju… – Rat se želeo iz mnogo razloga, a najviše kao presedan u međunarodnim odnosima neophodan za dalje akcije u svetu – kazao je Bjelajac. – Staviti OUN po strani i odlučivati po vlastitom nahođenju o „pretnjama“ miru. I, na ovom projektu nije radila samo jedna država. SAD i Nemačka su svoj jasan stav o Kosovu i Metohiji imale još za vreme rata u Bosni i Hercegovini. Na raskršću geostrateških pravaca Srbija je morala biti potčinjena. ... Iz istog teksta.

 5. Slobodanka says:

  Nazivanje NATO agresije humanitarnom akcijom gnusna je laž – rekao je profesor dr Radoslav Gaćinović, naučni savetnik IPS. – Istina je da su Albanci najsvetlije trenutke svog razvoja doživeli baš u Srbiji. Prvi put u svojoj istoriji imali su priliku da se obrazuju i ekonomski uzdižu. Svoje prve doktore nauka dobili su u Srbiji. Ne zaboravimo i da je svaki zaposleni u Srbiji odvajao jedan procenat svoje mesečne zarade za razvoj KiM, što je bilo milion dolara dnevno. ... - Bondstil - Jedna od najvećih opasnosti po mir u svetu, koju je još 1959. prepoznao i prezreo američki predsednik Ajzenhauer jeste takozvani vojnoindustrijski kompleks – rekao je Aleksi Trud. – Koliko je on moćan, vidi se na primeru otimanja Kosmeta od Srbije. Najpre su zbog svoje bezbednosti podigli bazu „Bondstil“, a onda je počeo upliv korporacija. I sve to, ne slučajno, vrlo blizu raskrsnice panevropskih koridora četiri, osam i deset.

 6. Slobodanka says:

  Panevropski koridori ... IV Drezden/Nirnberg - Prag - Beč - Bratislava - Đer - Budimpešta - Arad - Bukurešt - Konstanca/Krajova - Sofija - Solun/Plovdiv - Istanbul (dužina (Ž/D = železnica/drumovi) - 4340/3640 km) . ..... VIII Drač - Tirana - Skoplje - Bitolj - Sofija - Dimitrovgrad (BG) - Burgas - Varna (dužina (Ž/D) - 1270/960 km). ..... Koridor X Glavna trasa Salzburg - Ljubljana - Zagreb - Beograd - Niš - Skoplje - Veles - Solun (dužina (Ž/D) - 2528/2300km) Krak A: Grac - Maribor - Zagreb Krak B: Budimpešta - Novi Sad - Beograd Krak C: Niš - Sofija - Dimitrovgrad (BG) - Istanbul preko koridora IV Krak D: Veles - Prilep - Bitolj - Florina - Igumenica ..... DA LI SMO OGROMNO ZADUŽILI NAŠU ZEMLJU DA BI SE NAŠLI U MREŽI PANEVROPSKIH KORIDORA TE DA NJIMA LOPOVISTIMA-IMPERIJALISTIMA BUDE BRŽE I LAKŠE PUTOVANJE I ISTRAŽIVANJE PO NJIHOVIM NOVIM NEOKOLONIJAMA? DA OTKRIJU JOŠ NEŠTO VREDNO ŠTO ĆE KUPITI ZA MALO NOVACA I EKSPLOATISATI ZA SVOJE POTREBE? DOSAD JE BAR VAŽILO DA PAUKOVI PLETU MREŽU ZA HVATANJE PLENA, A SADA MUVE SAME PLETU MREŽU U KOJOJ ĆE BITI ZAROBLJENE!

 7. kojic jovan says:

  Ako ima Boga, doce vama braca Rusi,nadam se dasam sa ovim sve rekao,kad neznam..

  • Slobodanka says:

   Neobično je podudaranje da Rusija i tkzv. Kosovo danas u isti dan slave. Rusija slavi Dan državnosti, a tkzv. Kosovo slavi proterivanje Srba i ulazak NATO trupa u južnu srpsku pokrajinu. Kad se setim uloge Viktora Černomirdina u Beogradu pre 20 godina onda mogu da zaključim da Rusija i Kosovo danas bratski slave. Gde smo tu mi Srbija? Na dugom, veoma dugom čekanju.

 8. Istina says:

  ...kosovo je danas propala država, jedino jim pomoč dolazi sa dalekog zapada, USA-švajcarska-engleska-francuska-nemačka... Cilj jim je da se dočepaju i opljačkaju SRBSKU teritoriju (rudna bogatsva, zemljište-ravnica) i izkoriste prisutne šiptare za jeftinu radnu silu...nema nikakvog humanitarnog cilja, nema nikakvih žaljenja za NEdela koja su načinjena u intervenciji 1999 godine, čisto izkorištavanje i nehumanitarizam... Danas je KOSOVO leglo kriminala, korupcije, trgovine ljudima i organima, teritorija za prevoz narkotika... Toga su svestni strani investitori i zato obmanjavaju albance na kosovu da su jih oni spasili od srbskog kolonijizma a kasno će shvatiti da jih faktički izkorištavaju i da Kosovo nikada neće imati veće plate od 150€... najveću zaštitu i uspeh albanaca je bio upravo kada su albanci živeli sa srbima... Tači, Haradinaj i Veselji su pljačkaši modernog kosova sa mentorima u USA i NATO. Niko ne pruža socijalnu sigurnost, niko ne plača socijalu 10 dece, niko jim ne traži posao... Kasno i pogubno za kosovske albance, koji već sada gledaju kako da pobegnu od pljačkaškog režima terorista...ako jim puste vize 80% albanaca sa kosova beži u Švajcarsku, Nemačku, Ameriku... zato jim vizna liberalizacija nikada neče uspeti, znaju to njihovi mentori...

  • Istina says:

   ...a zaboravio da napišem, TONY je bivši savetnik našeg predsednika Vučića...Pitam se i dan-danas za koga to AV radi???

 9. Penzioner says:

  Da je sreće i prave patriotske vlasti u Srbiji ovih dana, kad ti i oni kojima si ti savetovao da izvrše nelegalnu vojnu intervenciju na SRJ proslavljate dvadeset godina od te zločinačke akcije trebalo bi da ste još uvek u zatvoru, jer bi (da ste odmah po izricanju presude kojim vas je Okružni sud u Beogradu 2000-te godine osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 20 godina) upravo ovih dana trebalo da se pripremate za izlazak iz prostorije koju ste zaslužili. Koliko izbeglih i raseljenih lica se vratilo na područja sa kojih su izbegla i raseljena? Na okupirano Kosovo i Metohiju vratili su se samo Albanci, dok se od Srba nije vratio niko, već je posle ponovnog pogroma u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004., uz nemo posmatranje vaših mirovnih snaga nastradalo još desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Ovo je rezultat vaše brige za povratak izbeglih i raseljenih. Tako je u svim državama u kojima “uspostavljate demokratiju”. Onoj koju u Češkoj, povodom predstavljanja neke knjige koju je naškrabala, s pravom nazvaše “krvava baba” juče u Prištini podigoše spomenik u znak zahvalnosti za stvaranje nezavisne države na delu okupirane teritorije Republike Srbije. U intervjuu 1996. godine, novinarka je pitala Olbrajtovu: „Pola miliona Iračke dece umrlo je kao posledica sankcija u Iraku. Da li je to vredelo?“. „Da, to je cena koja se morala platiti“, odgovorila je Olbrajtova”. Cena za izmišljenu razlog za nelegalnu vojnu intervenciju, kao što je izmišljen i razlog za intervencija za besomučno razaranje Srbije 1999-te.

 10. Velika Metla says:

  Potopiti pirgavo ostrvo zla,sa sve stanovništvom! Oni su kancer ljudskog roda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *