БОИНГ ОБЈАВИО ЦЕЛОМ СВЕТУ: „Направили смо УБИЦУ руских С-300 и С-400 ПВО система!“ НЕМЦИ ОДМАХ НАРУЧИЛИ 45 комада! (ВИДЕО)

BOING OBJAVIO CELOM SVETU: „Napravili smo UBICU ruskih S-300 i S-400 PVO sistema!“ NEMCI ODMAH NARUČILI 45 komada! (VIDEO)

31 maja 2020

U Nemačkoj se vodi žestoka rasprava o obnovi ratnog Vazduhoplovstva (Luftvafe).

Federalno ministarstvo odbrane preporučilo je Bundestagu da u skoroj budućnosti nabavi oko 150 lovaca. Procenjuje se da će njih 45 biti američkog porekla.

Prema mnogim nemačkim političarima, u slučaju rata sa Rusijom, piloti Luftvafe-a će morati da isporuče atomske bombe stacionirane u Nemačkoj svojim američkim partnerima. „Boeing EA-18“ je veoma pogodan za tu svrhu, ali Nemci bi kupili ovog lovca iz drugih razloga.Na zapadu se veruje da sistem elektronskog ratovanja „AN/ALK-22“, testiran u Siriji protiv sistema protivvazdušne odbrane S-300 zasnovan na protivmeri galijum-nitrida (GaN), omogućava EA-18 Grovler-u da se približi „S-300PMU“ a da pritom ne bude meta raketnog napada.

Podsetimo da ruski S-300 stacionirani u Siriji nisu uzvratili na napad na Alepo prošle godine, a razlog je, navodno, što su izraelski „F-16“ i „F-35“ već opremljene sistemima elektronskog ratovanja AN/ALK-22.

– Rusi još nisu savladali ovu tehnologiju, koja poništava rad ruskih sistema za rano upozorenje i protivraketnu odbranu – napisao je stručnjak Rajan Smit u svom blogu za egzoatmosferu. Tačno ili ne, teško je suditi. Ali testovi GaN elektronike pokazuju da tranzistori galijum-nitrida mogu da izdrže kritičnu silu električnog polja, zbog čega je „EA-18 Grovler“ neočekivano dobio status „ubice S-300“.

Američka strana tvrdi da je sistem „Boeing EA-18 Grovler“ je efikasno ugasio sistem protivvazdušne odbrane-200 tokom vojne operacije „Zora odiseje“ u Libiji. Američki viceadmiral Bil Gortni rekao je medijima: „Činjenica da libijska vazdušna odbrana nije oborila američke, francuske ili britanske avione zasluga je „Boeinga EA-18 Grovler-a“.

Što se tiče S-400, stvari još uvek nisu jasne. Teoretski, glavna „elektronska oluja“ NATO-a trebalo bi da probije Triumfov rani sistem upozorenja, koji je napredniji nego na sistemu S-300. Pored toga bi učestvovao i kompleks „AN/ALK-227“, koji je deo AEA opreme u vazduhu koju je razvio „Northrop Grumman“ za GA američke mornarice „EA-18G“,a kojin je operativan od 2009. godine.

Međutim, Kina kupuje ruski S-400, iako je GaN elektronika već dostupna u Kini. Ako bi „Boeing EA-18 Grovler“ mogao zaista da uništi Trijumf, zašto bi onda Kina kupovala „beskorisno oružje“ u vrednosti od više milijardi dolara?

Odgovor u odluci Nemačke za kupovinom ovih aviona je svakako činjenica da je „Boeing EA-18 Grovler“ posebno dizajniran za borbu protiv sistema protivvazdušne odbrane S-300, čiji je razvoj počeo 60-ih, a proizvodnja je zapošeta pre 45 godina.

KOMENTARI5 komentara

 1. VRSK says:

  Probali ga u Libiji hahahaha pa što ne probaju iznad Kaljingrada ili recimo Moskve hahahahaha. Ili da skoknu do Sirije npr...

 2. persida says:

  Nemci su bili i ostali najgluplji u Evropi. A sta cemo sa S 500. Rusi sigurno imaju i druge sisteme o kojima ne govore. Neverovatno je koliko su Zapadnjaci glupi. Ja tvrdim da ni u slucaju vojnog poraza, Zapad ne bi nista naucio. Snimali bi filmove o tome kako su pobedili.

 3. padre says:

  Mogu da se odbrane od sistema, kojeg Rusi prodaju sirotinji za bakšiš!

 4. Von Urok van der Evil says:

  Cak I ako je ovo istina, Rusi ce ubrzo resiti problem jer su tehnoloski daleko jaci.

 5. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

  O cemu guske sanjaju??? O SIJENU 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *