BOJKOT ZAPADNIH PROIZVODA: Rusi proteruju hamburger

BOJKOT ZAPADNIH PROIZVODA: Rusi proteruju hamburger

28 marta 2014

hamburgerRusi će konačno upoznati ukus hleba i mesa, poruka je onih koji podržavaju bojkot zapadnih proizvoda. Predlaže se zabrana prodaje hamburgera i zatvaranje Meka.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je jedan od prioriteta njegove vlade da stvori uslove za povećanje proizvodnje hrane za rusko tržište. To je naišlo na odobravanje javnosti koja je raspoložena za bojkot zapadnih proizvoda, pokazale su ankete.

Rusija je već zabranila uvoz australijske govedine, reagujući tako na odluku Kambere da podrži sankcije protiv ruskih zvaničnika, preneli su ruski mediji.

Uz uverenje da je „revolucija farmerki i žvakaćih guma“ već prošla, šef Instituta za probleme globalizacije i doktor ekonomije, Mihail Deljagin, predložio je zatvaranje „Mekdonalds“ restorana i zabranu prodaje hamburgera.

„Proizvodnja i prodaja Koka-kole, Pepsi-kole i jela u ‘Mekdonaldsu’, kao i slične američke brze hrane, štetna je po zdravlje i trebalo bi da bude zabranjena iz higijenskih razloga“, naveo je Deljagin.

Čečenski lider, Ramzan Kadirov, pridružio se javnoj inicijativi za proizvodnju i potrošnju domaće hrane, umesto „sira sa Novog Zelanda i mesnih prerađevina iz vojnih skladišta u Južnoj Americi“.

„Rođeni smo u velikoj državi. Došlo je vreme da umom, srcem i dušom to shvatimo i prihvatimo, i da se ne osvrćemo na Stejt department i Brisel. Rusi će konačno upoznati ukus hleba i mesa“, kazao je Kadirov.

Medijske ankete pokazale su da je čak 81 odsto građana Rusije, koji pripadaju mlađim postsovjetskim generacijama, uvereno da se može živeti bez „ukrajinskih bombona i poljskog krompira“, odnosno od sopstvene prehrambene industrije.

Među ispitanicima starijim od 45 godina 32 odsto je izrazilo zabrinutost zbog nagoveštaja da bi inostrana prehrambena roba mogla da bude zamenjena ruskom.

U velikim ruskim gradovima velika većina proizvoda je iz uvoza, pa se u prodavnicama lakše nalazi norveški losos, nego ruski.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *