Болесни од цигарета и загађења

Болесни од цигарета и загађења

23 марта 2018

НЕДОСТАТАК ваздуха при напору и хронични кашаљ су главни симптоми хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП). Способност за обављање свакодневних активности смањена је 74 одсто код пацијената са умереним степеном болести, који због физичке неактивности имају и повећан ризик од кардиоваскуларних обољења и депресије.

– Око 600.000 људи у Србији болује од ове болести. Водећи узроци су пушење и загађен ваздух. Будући да 30 одсто популације чине активни пушачи, док се 30 одсто изјашњавају као бивши пушачи, јасно је због чега оболелих има све више – каже докторка Бранислава Миленковић из Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије.

За терапију астме и хроничне опструктивне болести плућа на тржишту су два нова лека, који шире бронхијалне путеве и омогућавају лакше дисање. Систем који подразумева два лека у истом инхалеру пацијентима олакшава коришћење терапије, јер се узима једном дневно, само једним удахом. Између 35 и 40 одсто цене лека покривено је здравственим осигурањем, док остатак од 1.400 динара доплаћују пацијенти за једномесечну терапију.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u