BORBA: Hoće li se sto srpskih građana izvući iz libijskog pakla

BORBA: Hoće li se sto srpskih građana izvući iz libijskog pakla

29 јула 2014

libijaNaše građane zatekli žestoki sukobi u Bengaziju i Tripoliju. Deo srpskih državljana napušta zemlju i kopnenim putem, preko Tunisa.

U Libiji, gde besne novi sukobi rivalskih grupa, trenutno se nalazi oko 100 srpskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama. Precizan broj građana nije moguće utvrditi pošto su neki bez obaveštavanja Ambasade Srbije u Tripoliju već napustili zemlju preko aerodroma „Metiga“ dok je bio otvoren – rečeno je juče „Novostima“ u Ministarstvu spoljnih poslova.

Deo srpskih državljana napušta Libiju i kopnenim putem, preko Tunisa, a predstavnici naše ambasade u redovnom su kontaktu sa onima koji zatraže savet:

– Na sve zahteve za pomoć naših državljana odmah se reaguje, posebno kod regulisanja administrativne procedure za izlazak iz Libije – prenose nam iz MSP.

– Onima koji i pored ovakve situacije odluče da ostanu savetuje se da u dogovoru sa poslodavcima maksimalno ostvare ličnu zaštitu u mestu gde borave i rade.

Tokom sukoba u Tripoliju u petak je pogođena i oštećena i rezidencija ambasadora Srbije. Incident je prošao bez žrtava, preduzimaju se mere za sanaciju i zaštitu srpskog diplomatskog predstavništva.

Dan pošto su SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Holandija pozvale svoje državljane koji rade u Libiji da se evakuišu, Tripoli je juče zatražio međunarodnu pomoć u gašenju požara na nekoliko tankera sa naftom. Zapalili su se u toku borbi između dve rivalske paravojne grupe za kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju.

Situacija u Libiji najteža je u poslednjih nekoliko godina, otkako je sa vlasti zbačen Moamer Gadafi. Libijska vlada nema kontrolu nad bivšim pobunjenicima koji su pomogli, da se, uz NATO asistenciju, svrgne bivši vođa.

U saopštenju objavljenom na svom internet-sajtu, privremena libijska vlada ističe da su borbe dve grupe pobunjenika prouzrokovale veliki požar, koji bi mogao da izazove „humanitarnu i ekološku katastrofu“. Tamošnje televizijske stanice, pozvale su građane da napuste područje u blizini aerodroma.

Sukobi za kontrolu nad aerodromom su započeli pre dve nedelje, kad je islamistička pobunjenička grupa iz grada Misrata na zapadu zemlje iznenada izvršila napad na aerodrom, koji je do tada kontrolisala rivalska grupa pobunjenika iz grada Zintana, takođe na zapadu Libije. U tim sukobima je dosad poginulo više desetina ljudi.

Postoji bojazan da bi ogromna vatrena stihija, nastala u blizini aerodroma, mogla da opustoši šire područje. Skladište, koje je od libijske prestonice udaljeno oko 10 kilometara, zapalilo se kad su na njega pale rakete.

Rezervoari sa šest miliona litara nafte, uporno gore, a vlasti strahuju da bi požar mogao da se proširi na rezervoar sa 90 miliona litara prirodnog gasa u istoj fabrici, kojom rukovodi Nacionalna naftna korporacija.

– Preti rizik od ogromne eksplozije koja bi mogla da prouzrokuje štetu u prečniku od tri do pet kilometara. Vatrogasci su satima pokušavali da ugase požar, ali bez uspeha. Njihove rezerve vode su na kraju potrošene i morali su da odu – izjavio je portparol Muhamed al-Hrari.

On je rekao da je jedina opcija koja je ostala „intervencija iz vazduha“ pošto je vlada saopštila da je nekoliko zemalja ponudilo svoje avione za gašenje požara.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u