БОРБА У СБ УН због Косова!

БОРБА У СБ УН због Косова!

2 фебруара 2019

Савет безбедности УН није успео да консензусом усвоји дневни ред за фебруар, јавља Глас Америке (ВОА).

Глас Америке наводи да је узрок спор о томе да ли треба наставити до сада устаљену праксу тромесечних дебата о извештајима генералног секретара о мисији УНМИK-а на Kосову.Kако преноси ВОА, САД су биле против настављања те праксе, уз подршку пет земаља чланица Европске уније, док се Русија заложила за тромесечне састанке као до сада.

Амбасадор Екваторијалне Гвинеје, председавајући Савета безбедности за фебруар, изјавио је да је Савет безбедности одлучан да преговорима дође до решења.

„Савет безбедности је одлучан да преговорима дође до решења. Наши политички координатори ће наредних неколико дана покушати да пронаду решење, да би се избегло одуговлачење ситуације до 7. фебруара. Ако до тада не буде договора, биће одржано процедурално гласање и биће донета одлука“, рекао је Анатолио Ндонг Мба.

Kосово је, додао је, на програму рада за овај месец, зато што је тако предвиђено календаром и време је за тромесечну дебату о УНМИK-у.

Он је подсетио да је у августу Савету председавала Велика Британија, и она није уврстила ту расправу, Kина јесте у новембру, а у децембру се на ванредној седници расправљало о косовској војсци. Али када је реч о редовном распореду, између новембра и фебруара, прошло је три месеца и Kосово се аутоматски нашло на календару СБ УН.

„Поједине чланице сматрају да су седнице о Kосову свака три месеца пречесте и да би период између извештаја требало да буде дужи, док поједини сматрају да би требало да се држимо успостављених правила. Не могу да предвидим исход преговора, али могу да кажем да су у току и да ако не буде позитивног исхода – да одлучимо у преговорима, имаћемо процедурално гласање 7. фебруара. Међутим, то би било за жаљење“, изјавио је амбасадор Анатолио Ндонг Мба.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pastrovic says:

    SB UN!? Hoce li sad da potkace i PRVO udruzeno bombardovanje 1999? Aha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u