Борба за језик у Српској академији наука и уметности

Борба за језик у Српској академији наука и уметности

16 децембра 2016

kul-borba-za-jezik-1_620x0

ЗБОРНИК Института за српски језик САНУ, „Српски језик и актуелна питања језичког планирања“, представљен је у уторак у здању Српске академије наука и уметности. О књизи су говорили академик Предраг Пипер и др Срето Танасић, чланови уређивачког одбора (уз Ивана Клајна), као и проф. др Вељко Брборић.

Пипер је рекао да се, у складу са свеприсутним и општеприхваћеним неолибералним тенденцијама, појављују захтеви за препуштање језика спонтаном, стихијском развоју, али да је језичко планирање чак и у тим условима неопходно.

Говорећи о актуелности питања којима се баве радови сабрани у овој књизи, Пипер је истакао да држава нема стратегију језичког планирања, чији носиоци би требало да буду установе.

Професор Брборић, наводећи теме и значај појединих у зборник уврштених радова, посебно је истакао рад др Митре Рељић о „стању“ српског језика на Косову и Метохији. Брборић је ауторку, професора Универзитета у Косовској Митровици, назвао јунаком и борцем, херојем српске културе.

– Осамнаест је прилога у овом зборнику, и сваки је по коцка језичке културе – рекао је Брборић. – Неки прилози опомињу, неки подучавају, а сви обавезују.

KOMENTARI2 коментара

  1. bata surda says:

    Није тачно да нема језичког планирања. Пран је да се српски језик назива српскохрватским све до његовог преименовања у хрватски. На томе раде наши академици још од 1945.

  2. Aleksandar V. Pavlovic says:

    Da. U Briselu se jezik vec naziva HBS. Znaci, pre svega je hrvatski - za njih. Otuda odgovor na mnoga piranja, pa i na zmurenje na sve vecu glorifikaciju ustastva. EU zeli da nam smesti to, fino, lezerno... Kuvanje zabe. To je to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u