Борба за језик у Српској академији наука и уметности

Borba za jezik u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

16 decembra 2016

kul-borba-za-jezik-1_620x0

ZBORNIK Instituta za srpski jezik SANU, „Srpski jezik i aktuelna pitanja jezičkog planiranja“, predstavljen je u utorak u zdanju Srpske akademije nauka i umetnosti. O knjizi su govorili akademik Predrag Piper i dr Sreto Tanasić, članovi uređivačkog odbora (uz Ivana Klajna), kao i prof. dr Veljko Brborić.

Piper je rekao da se, u skladu sa sveprisutnim i opšteprihvaćenim neoliberalnim tendencijama, pojavljuju zahtevi za prepuštanje jezika spontanom, stihijskom razvoju, ali da je jezičko planiranje čak i u tim uslovima neophodno.

Govoreći o aktuelnosti pitanja kojima se bave radovi sabrani u ovoj knjizi, Piper je istakao da država nema strategiju jezičkog planiranja, čiji nosioci bi trebalo da budu ustanove.

Profesor Brborić, navodeći teme i značaj pojedinih u zbornik uvrštenih radova, posebno je istakao rad dr Mitre Reljić o „stanju“ srpskog jezika na Kosovu i Metohiji. Brborić je autorku, profesora Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, nazvao junakom i borcem, herojem srpske kulture.

– Osamnaest je priloga u ovom zborniku, i svaki je po kocka jezičke kulture – rekao je Brborić. – Neki prilozi opominju, neki podučavaju, a svi obavezuju.

KOMENTARI2 komentara

  1. bata surda says:

    Nije tačno da nema jezičkog planiranja. Pran je da se srpski jezik naziva srpskohrvatskim sve do njegovog preimenovanja u hrvatski. Na tome rade naši akademici još od 1945.

  2. Aleksandar V. Pavlovic says:

    Da. U Briselu se jezik vec naziva HBS. Znaci, pre svega je hrvatski - za njih. Otuda odgovor na mnoga piranja, pa i na zmurenje na sve vecu glorifikaciju ustastva. EU zeli da nam smesti to, fino, lezerno... Kuvanje zabe. To je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *