BORIS TADIĆ: Nisam Vučićev pion

BORIS TADIĆ: Nisam Vučićev pion

5 марта 2014

1-Boris-TadicČvrsto verujem da će koalicija okupljena oko NDS na izborima premašiti broj glasova DS. Ukoliko ne bi bilo tako, to bi značilo da nismo dovoljno sazreli kao društvo da bismo prepoznali istinsku demokratiju za razliku od deklarativne koja je zapravo tabloidna i makijavelistička organizacija bazirana na menadžersko-poslovnoj, a ne na političkoj i ideološkoj osnovi.

Ovo, za „Novosti“, poručuje lider Nove demokratske stranke Boris Tadić, koji tvrdi da se njegov blok od demokrata razlikuje po tome što „NDS nastavlja izvornu misiju DS koju je imala pre poslednje promene stranačkog rukovodstva“.

– Sadašnja DS je prihvatila neke potpuno druge političke principe koji tu stranku neće dovesti na poziciju lidera ni u vlasti ni u opoziciji. Takva nefunkcionalna DS, koja danas, nažalost, svoju politiku sprovodi pomoću tabloida i koja politiku ne razlikuje od biznisa i grčevite borbe za funkcionerska mesta, nije u stanju da bude neophodan bastion demokratije u Srbiji.

Šta politiku NDS razlikuje od politike SNS?

– Naša politika ima dodirnu tačku samo u onim aspektima u kojima je SNS, prihvatajući konsenzus o strateškim i nacionalnim ciljevima Srbije, na čijoj izgradnji smo radili godinama, nastavila da sledi našu politiku. Prihvatili su politiku i ciljeve, ali nemaju ljudski potencijal niti iskustvo da je uspešno sprovode. Pad svih ekonomskih parametara u poslednje dve godine najbolje govori u prilog tome.

Jedni vas doživljavaju kao Vučićevu marionetu, dok je za predsednika Nikolića nezamislivo da budete deo Vučićeve vlade. Ko je u pravu?

– Prva teza je potpuno besmislena i potrebno je biti jako politički glup da bi mi se pripisala marionetska uloga. Suprotstavljao sam se neuporedivo moćnijim šefovima velikih političkih sila nego što je trenutno najuticajniji političar u Srbiji. Tu tezu plasiraju stranke koje nemaju drugu politiku, do one koja je isključivo usmerena na odnos prema Vučiću, ne razumejući da time slabe sebe, a jačaju njega. Nemam nameru da budem ministar u budućoj vladi, tako da su izjave „predsednika svih građana“ ne samo mešanje u kampanju, nego i apsurdne.

Možete li u Vladu u kojoj će biti SPS?

– Ne. Ulazak u vladu sa SPS ranije je bio neophodan zbog postizanja nacionalnog konsenzusa i transformisanja jedne nacionalističke stranke u onu čiji lider danas potpisuje Briselski sporazum i maše ključem za Evropu. Pre ulaska u vladu sa DS „mahao“ je protivljenjem ulasku u EU i neodricanjem od rata kao instrumenta za rešavanje kosovskog problema. Danas od njih nema više nikakve koristi, a šteta od njih je očigledna u svakoj društvenoj sferi za koju su nadležna njihova ministarstva.

Postoji li mogućnost ujedinjenja opozicije posle izbora, protiv SNS?

– O tome ćemo moći da govorimo tek kada vidimo da li će još neke stranke opozicije uopšte ući u parlament.

Ukoliko bi se desilo da ne pređete cenzus, da li biste ostali aktivni na političkoj sceni?

– Pitanje cenzusa nikada nije bilo pitanje za mene. O tome pitajte one koji se sada suočavaju sa tim problemom.

Više stranaka se zalaže za ukidanje solidarnog poreza, kakav je vaš stav?

– Principijelno smo za njegovo ukidanje i protiv uzimanja sredstava od pripadnika tzv. srednje klase koji suštinski doprinose razvoju stanovništva lečeći ga i obrazujući ga. Vlada pre toga nije uštedela u polju direktne vlastite nadležnosti, kao što su javna preduzeća gubitaši, recimo, „Srbijagas“ sa 150 miliona evra godišnjeg gubitka, a na solidarnom porezu se uštedi „samo“ 100 miliona evra. Vlada bi trebalo prvo da sredi svoje dvorište da bi imala moralno pravo da traži dodatna sredstva za budžet od građana. Takvo socijalno neefikasno rešavanje ekonomskih problema predstavlja dobar primer loše ekonomske politike ove vlade.

Šta mislite o projektu „Beograd na vodi“?

– Podržavam sve dobre ideje ali smo trenutno u situaciji kada su nam potrebne realne ideje. „Beograd na vodi“ kao zamisao je dobra, ali kao predizborno nerealno obećanje više je primer medijske manipulacije, nego plana za skoriju budućnost.

OČEKUJEM PODRŠKU OPREDELjENIH

Osim neopredeljenih birača, od koga još očekujete glasove?

– Ne očekujem podršku neopredeljenih, već opredeljenih za evropsku i ekonomski jaku Srbiju, da u našoj opciji prepoznaju kapacitet za ostvarenje te vizije. Očekujem podršku od onih koji su i u mom ranijem političkom delovanju prepoznavali moju političku viziju i glasali za nju.

GREŠIO SAM SA KADROVIMA

Kada govorite o svojim greškama, na šta konkretno mislite?

– Moja najveća greška su bila kadrovska rešenja. Iz nje su proistekle mnoge druge. Danas bih mnogo brže smenjivao one koje je trebalo da smenjujem tokom mandata i koji su bili vođeni bezobzirnim ličnim ambicijama.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u