БОСАНСКИ АНАЛИТИЧАР УЗБУРКАО БиХ: „Ја сам Мехмедалија, али знам своје право порекло!“

БОСАНСКИ АНАЛИТИЧАР УЗБУРКАО БиХ: „Ја сам Мехмедалија, али знам своје право порекло!“

23 октобра 2017

Верски аналитичар из Тузле о трагању за пореклом, земљацима који су се осећали и изјашњавали као Срби, духовности, вехабијама… Мој прадеда Aлија је 1912. године погинуо као српски војник.

Један је од ретких Босанаца исламске вероисповести који се изјашњавају као Срби. Због тога трпи осуде у родном Лукавцу код Тузле, а на прозивке муслиманских националиста из целе БиХ одговара:

– Опрости им Боже, не знају шта чине! Ја сам то што јесам, мени нека суде по мојим делима, али се истине одрећи нећу.

Мехмедалија Нухић, верски аналитичар из Тузле, који је магистрирао на теми исламског фундаментализма, а спрема одбрану доктората на Правном факултету у Београду, за „Новости“ каже да не само да се изјашњава као Србин, него се тако и осећа.

– Човек се може изјашњавати од прилике до прилике, од потребе до потребе, од нужде до користи, али осећати се може само исконски, наравно само уз услов истине и слободе. Потреба за правдом и жеља за слободом су темељне вредности српско-православне духовности, коју традиционалност и потреба јединства кроз духовност вере чувају вековима у српско – народном бићу и пре него што су Срби као народ припадали православљу.

* Тврдите да сте трагали за својим пореклом и да га сада знате. Шта сте открили, а како сте одгајани, у ком духу?

– У мојој породици, у којој сам одгајан, изузетно се пазило, по цену властитости, да личност буде уз истину и правду и уз оне људе коме су оне темељна вредност живљења и узрок страдалништва.

Признавала се истина и страдало се за њу. Мој прадеда Aлија је 1912. године погинуо као српски војник, и то, његово страдање, представљало је почетак мог трагања. У даљем периоду, превасходно путем црквених списа, долазио сам до потврда које су ме све дубље и дубље водиле мом припадајућем индивидуалитету.

* Колико је данас код вас важно то традиционално српско, а колико верско, муслиманско? Да ли једно потире друго, а ако не, зашто не?

– Пошто је код народа српског, корен у духовности, више се сусрећем у животу са потребом елементарних услова неопходних животу који је достојан човека, него с практиковањем једног облика духовности који је кроз векове наметан као условљавајућа обавеза народном, аутохтоном јужнословенском бићу.

Оно што припада народном српском бићу су истина, слобода, јединство, једнакост, правда, и то је темељ елиментарности живота, е то је оно што ја живим и што је важније у односу на практиковање духовности којој су сви ови набројани елементи идеал који треба да се постигне службом на овом свету ради остварења заслуге тих вредности на другом свету. Стојим на становишту да српство не потире ниједан облик практиковања осећаја нечије припадности духовном индивидуалитету. Напротив, Срби су народ који кроз историју није никада показивао аспирацију према туђим духовностима. Они су увек чували вредност јединства сопствене духовности, а што је био разлог њиховог сваковрсног страдања.

* Шта за вас значе, рецимо, Свети Сава, Немањићи, у којој мери су за вас били значајни Срби исламске вере као Aвдо Хумо и Меша Селимовић?

– Срби су увек били везани за слободу која је изражавана државношћу и за истину којој је духовност основна вредност из које потиче. Нажалост, то је био и основни камен спотицања који је дуго времена држао потребу за јединством као лажну категорију коју су, опет ћу рећи нажалост, користили они Срби које су политике интереса религија одвајали од стуба православног хришћанства и зарад интереса својих новостечених господара уламали су стуб јединствености и заједнице народа јужнословенског и најчешће потирали га биолошки на јужнословенском простору.

* Које су то познате личности исламске вероисповести изјашњавале као Срби?

Ту су многи Срби исламске вероисповести. Ја ћу набројати само познате: Омер-бег Сулејманпашић Деспотовић, Дервиш-бег Љубовић, Aли-Риза Даутовић, Салих Карабеговић, Мехмед Курт, Aвдо Карабеговић Хасанбегов, Салих Казазовић, Aвдо Карабеговић Зворнички, Хатиџа и њен брат Осман Ђикић, Ибрахим Хаџиомеровић, Aли Фехим Џабић, Aсим Шеремет, Смаилага Ћемаловић, Мухамед Мехмедбашић, Мустафа Голубић, Дервиш Шећеркадић, Хамид Кукић. То су, затим Хасан Ребац, Шукрија Куртовић, Узеирага Хаџихасановић, Мустафа Мулалић, Решад Куртагић, Мујо Пашић, Хасан Бркић, Џемал и Шукрија Биједић, Осман Карабеговић, Шефкет Маглајлић, Мидхат Муратбеговић, Омер, Aвдо и Хамза Хумо, Скендер Куленовић, Ћамил Сијарић, Меша Селимовић, Дервиш Сушић, Aлија Коњхоџић, Исмет Пуповац, Џевад Галијашевић, Емир Кустурица, Aмир Чамџић, Салих Селимовић…

* Да ли још има босанских муслимана који данас мисле као ви, али се боје да то јавно кажу?

– Ја сам разговарао са многим муслиманима на ту тему и интересовало ме је шта мисле о томе. Многи нису желели да изнесу свој став ради сопствених позиција у заједници које имају, многима је то разлог страха, а само један мали део заинтересовано је разговарао нарочито у смислу путева сопственог интересовања како и одакле да поуздано крену у писане материјале који би их водили њиховом пореклу. Неизбрисиви су трагови свести и потребе за жељом да се сазна сопствена историјска прошлост, само је мало одважних који смеју да изрекну резултате до којих дођу.

* Да ли су и колико по вашем мишљењу босански муслимани грешили у историјским одлукама да приђу Хрватима уместо Србима, односно зашто константно држе тензију према Србима већ 100 година?

– Босански муслимани су западном хришћанству увек били представнички легитимитет уз помоћ којег су јужнословенско биће све више настојали да потискују са његовог биолошког простора. Они су елеменат страдања и нестајања, којег нажалост нису свесни, исто као и остатак већине Јужних Словена. Почетак интеграционог јединства и остварења јединствене религијске заједнице видели су босански муслимани у османској власти.

Та је власт Јужним Словенима била агресор. Протеривање агресора, за босанске муслимане Јужне Словене није био чин ослобођења. Из тог разлога, од тад, па све до сада они у Србима не виде сопственост, него услове који су прекинули континуитет њихове тежње ка остварењу јединства у оквиру верске заједнице.

* Како гледате на све већи број вехабијских група у БиХ?

– Постојање вехабијске заједнице је рецидив протеклог грађанског рата на територији бивше БиХ. Данас се тај правац развија као концепт повратка стварном стању вредности и баштињењу ислама као религије, по убеђењу припадника те заједнице, а којег се нити поглаварство Исламске заједнице, а нити носиоци унутрашње политике босанско-муслиманског руководства не одричу.

* Да ли реално БиХ и региону прети опасност од вехабија, те људи који се враћају са ратишта у Сирији, Ираку?

– Од категорије као правца учења ислама они имају свој став о исламу и начину практиковања истог у свакодневном животу муслимана верника. И такав поглед све док се креће у оквиру индивидуалног исказивања припадности и доследности религији, не представља у таквој суштини бојазан другима. Међутим, ово данас што свакодневно сусрећемо не пружа нам доказе да је то само став који је у искључивом кругу индивидуалног схватања вере. Напротив.

* Због чега су годинама табу теме протеривање и убиства Срба из Сарајева почињена за време рата?

– Такозвано источно питање одувек су решавали несловенски народи. Када год би се оно покушало довести до решења самостално од стране Словена, то је етнички и биолошки коштало највише српски народ. Сопствена зла „оних који се моле другом богу“ приказивана су као неправде учињене припадницима њихове вере. A у ствари, у суштини, коју босански муслимани никако да разумеју, увек се понавља да страда исти народ, истих обичаја, истог језика и исте културе. На жалост нашу јужнословенску.

* Може ли и како доћи до помирења међу народима у БиХ и ко или шта су по вашем мишљењу највећи кочничари тог процеса?

– Процес народног измирења је одавно и увелико теоријски завршен. Практично не дозвољавају да заживе утицаји елемената изван БиХ, а проводиоце таквих утицаја ја највише видим у руководственим структурама босанских муслимана. Био бих тенденциозан када бих окривио те структуре у целости, али кључни појединци и више њих из различитих политичких опција као представници муслимана у БиХ, а не народа, (односно и других), заједнички делују да не дође до сједињења народа.

ЕКСКЛУЗИВИТЕТ

* Да ли Бошњаци доживљавају БиХ као ексклузивно своју државу, у којој желе доминацију и да ли у таквим околностима три народа у БиХ могу бити равноправна?
– Као „Бошњаци“ они доживљавају да је БиХ држава. Као припадници ислама они на заједницу гледају као на искључиви ексклузивитет јединствене исламске заједнице.

СAРAЈЕВСКA ЧAРШИЈA

* Има ли међу босанским муслиманима у Сарајеву интелектуалаца, људи који су спремни отворено о овим питањима разговарати или је сарајевска чаршија ипак јача?

– Међу званичним мислим да нема, а они су кормилари страдања народа истог језика, истих обичаја и исте културе, а различите вероисповести. Постоје и они други, којима „рат није био брат“ али они су толико минимизирани и не дозвољава им се да поведу икакву иницијативу која би водила народном јединству. Највећи носиоци блокаде таквих појединаца и група су медији на територији Федерације БиХ.

KOMENTARI11 коментара

 1. E.Lirsch says:

  E da 'e ovakvih vise para bi valjalo.

 2. Ivan Grozni says:

  Zasto se ne oformi POKRET za istinu. Pa onda poci od utvrdjivanja kolika je korist saradnje Srba muslimana i Srba pravoslavaca. Poci od svetlih primera LJUDSTVA a ne velicati fukare. Taj pokret bi se,siguran sam,svakim danom uvecavao sve dok nebi dostigao kriticnu masu. Da jednom za svagda stavimo tacku bar na istrebljenja koja su nas dovela do tacke nestanka.

  • Velika Metla says:

   Не може то тако,из простог разлога што су фукаре на власти свуда на "брдовитом Балкану"!

 3. Ivan Grozni says:

  Evo nasi verski i nacionalni lideri KO GOD ZELI DA POKRENE TAKO NESTO ja se moralno i materijalno stavljam u sluzbu pokreta. Govorim nekoliko jezika i spreman sam posvetiti vreme u istrazivanju istorijskih arhiva gde god je potrebno.

 4. sergej says:

  Da ne uvredim jeddnog od regularnih ljudi koi znaju svoje poreklo ja sam zaticao u Muslimanskim selim u podrumima sliku slave i kandilo ali nikako nisam mogao da shvatim ne od ovakvih ljudi. Već od verskih fanatika toliku mržnju prema Pravoslavlju. Nije mi jasno da neko proučava Islam tako daleku religiju a ne proučava odakle su mu koreni pa izmišljaju gluposti o poreklu.Zna se vrlo jasno Srbi Terezini sadašnji hrvati i za vreme Turske potučeni Srbi današnji Muslimani dva i dva uvek četiri a sama filozofija rezultata prepuštena raznim teoretičarima daje mogućnost onog što nam se desilo (Englezima,Vatikanu)IZUZETNO CENIM MEŠU SELIMOVIĆA,IVU ANDRIĆA,KUSTURICU a pogotovo MUSTAFU GOLUBIĆA.

 5. Бели Орао says:

  Човјек зна своје поријекло и он није репа без корена ,само да му се капа скине и да му се призна оно што је ,јер то и Бог зна !

 6. Mrki says:

  Od Srba su se zbog raznih pritisaka i uticaja mnogi odrodili i prešli u druge religije i nacije u kojima su postali krajnje extremno nastrojeni prema svojim korenima. Ali ima i onih koji ne mogu da izignorišu svoje korene i poreklo. Vremenom to više neće ni biti bitno ko je kakve vere i porekla biće bitno da radi i plaća porez a da li će se osećati kao Srbin ili marsovac totalno je nebitno.

 7. Zorica_Ts says:

  U pravu ste Mehmedalija Nuhiću, ali kako to već jednom reče veliki književnik..."Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!". Dovoljno ste pametni da znate šta treba činiti, znam da nije lako, ali ovakvim izjava malobrojnima potvrđujete opšte znanu istinu, a gnev proste mase izazivate nepotrebno. Oni koji žele znati, znaju odavno, oni koji zagovaraju neznanje to rade iz drugih pobuda, ni zbog istine ni zbog sebe.

  • Zapadnjak says:

   Svakako bih Zorice, s Vama vrlo rado popio kafu i razmenio mišljenje bilo kada i bilo gde jer u konačnici delimo istovetna razmišljanja i imamo,čini mi se slične stavove o večini problema koje muči ovaj nama tako blizak svet a gospodinu Mehmedaliji Nuhiću s velikim poštovanjem skidam kapu za izuzetnu hrabrost u neverovatnoj lakoći postojanja. Živeli!!

 8. Byblos says:

  Srbi i muslimani Bosne, Bosnjaci, trebaju se ugledati u jednom narodu, sto se nalazi u bliskom istoku, sto cak iz pre osmanskih vremena zive zajedno I posteno, izmireno, a to je narod male drzave Libana. Tu su Libanci i Islamske i Hriscanske veroispovesti, ali uvek se smatraju Libancima. Tu je postovanje pravo.

 9. DonDon says:

  pa bili nekada srbi i sad su odjednom turci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u