БРАВО – ГРАЂАНИ У РУСИЈИ СЕ БУНЕ; МЕЊАЈУ ЗАКОН: „Неће нама Запад да васпитава децу! Нико не може родитељу да забрани да удари дете по задњици!“

БРАВО – ГРАЂАНИ У РУСИЈИ СЕ БУНЕ; МЕЊАЈУ ЗАКОН: „Неће нама Запад да васпитава децу! Нико не може родитељу да забрани да удари дете по задњици!“

5 јула 2016

56560Већ другу недељу у Русији траје изражавање народног незадовољства: активисти „Сверуског родитељског отпора“ протестују против измена Кривичног законика РФ, према којима ће традиционалне методе васпитавања, попут удараца по задњици, коштати родитеље слободе.

Усвојени нацрт закона, који би заправо требало да декриминализује поједине чланове Кривичног законика РФ, учинио је породицу малтене најопаснијим местом за дете.

Стручњаци сматрају да се тиме у Русији уводе западне технологије заштите дечијих права, иако је о њима у више наврата негативно говорио председник државе Владимир Путин.

Одбор Државне Думе Русије за кривично законодавство представио је званичну статистику МУП, према којој „у Русији 26 хиљада деце сваке године постану жртве злостављања од стране родитеља. Још две хиљаде деце и тинејџера, спасавајући се од малтретирања код куће, изврши самоубиство, десетине хиљада беже од куће“. Ти подаци су садржани у документима уз скандалозне нацрте закона бр. 953369−6 и 953398−6, који су изједначили родитеље са екстремистима и хулиганима.

Међу изменама које укидају кажњавање неосуђиваних лица за лака кривична дела крије се једна која може да уништи хиљаде руских породица.

Измена члана 116. – „Физичке повреде“ – прецизира да „наношење физичких повреда или предузимање других насилних радњи које наносе бол, али не остављају последице, против ближњих из хулиганских побуда или због политичке, идеолошке, расне, националне или верске мржње или непријатељства, или из мржње или непријатељства према некој друштвеној групи, кажњава се радом у јавном интересу у трајању до 360 сати, или казнено-поправним радовима у трајању до годину дана, или ограничавањем слободе у трајању до две године, или принудним радовима у трајању до две године, или служењем затворске казне у строгој изолацији у трајању до шест месеци, или лишавањем слободе у трајању до две године“.

При томе се под ближњима подразумевају блиски рођаци (супруг, супруга, родитељи, деца, усвојиоци, усвојеници, рођена браћа и рођене сестре, деда, баба, унуци), старатељи.

Другим речима, у нацрту закона блиски рођаци, хулигани и екстремисти стоје у истој врсти. Индикативно је да би се лице које није у блиским односима са жртвом извукло само са новчаном казном.

У заштиту интереса становника земље стали су активисти покрета „Сверуски родитељски отпор“. Уочи заседања Државе Думе, 20. јуна, они су одржали серију појединачних акција по целој Русији. Активисти су уверени да ће у случају усвајања измена у опасности да се нађе иза решетака бити малтене пола земље.

Измена у нацрт закона бр. 953369-6, која уводи новог субјекта кривичног права – „ближњега“, унета је у интервалу између расправе о закону у начелу и у појединостима. Насилне радње уз причињавање физичког бола ближњима у том нацрту закона изједначене су са радњама „из хулиганских побуда, или због политичке, идеолошке, расне, националне или верске мржње или непријатељства, или због мржње или непријатељства према било којој друштвеној групи“. При томе, кривични поступак не може да буде прекинут због помирења ближњих! То кривично дело ће се кажњавати, између осталог, „ограничавањем слободе у трајању до две године, или принудним радовима у трајању до две године, или служењем затворске казне у строгој изолацији у трајању до шест месеци, или лишавањем слободе у трајању до две године“ – истакли су активисти „Сверуског родитељског отпора“.

Важно је истаћи да предлог закона не предвиђа могућност окончања кривичног поступка због помирења страна. Сукоби прелазе у надлежност државе.

Познато је да нема породице у којој с времена на време не дође до сукоба, и до већине таквих свађа долази због чисто личних проблема, где је најмање оправдано арбитрирање трећих лица, па још и с правом вршења казнене функције. При томе, нацрти закона који имају толики значај и деструктивне последице по руске породице доносе се „неприметно“, без широког информисања јавности, чак и упркос противљењу Друштвене коморе Русије“ – додали активисти.

Упркос великим протестима, нацрт закона је усвојен. На јутарњем пленарном заседању одбор је предложио враћање законског предлога на расправу у појединостима, и тај предлог је био прихваћен, али је на вечерњем заседању предлог закона већ био спреман за расправу у целини.

Како се испоставило, поједини посланици ни сами нису знали за шта су гласали.

Поштено говорећи, не сећам се таквог предлога закона с таквим тумачењем, да се за ударање по задњици кажњава са две године затвора. Први пут чујем за такво нешто. Сасвим супротно, постојао је предлог закона који је декриминализовао кривичне радње“ – рекао је за nakanune.ru посланик Државе Думе Сергеј Иванов, додавши да ће проучити законски предлог још једном.

„Ако имате децу – не сумњајте да ће доћи да вам их узму”

У неверици су и грађани Русије: фамозни закон је усвојен без јавних слушања и, што није небитно, у периоду летњих одмора.

Не чуди што нико није чуо за законски предлог: измене које дискриминишу породицу убачене су крадом између расправа у начелу и појединостима. Важно је да „Сверуски родитељски отпор“ алармира и обавештава јавност о таквим законодавним иницијативама. Нема јединственог мишљења о томе да ли је дозвољено телесно кажњавање у породици, али постоји практично потпуно јединство да закон у овом облику дискриминише управо породицу“ – речено је агенцији nakanune.ru у прес-служби „Сверуског родитељског савета“ који отпор организује.

И, што је најбитније, све је то било могуће упркос мишљењу шефа државе.

Заштита дечијих права носи опасност мешања у породичне ствари. То је веома опасна ствар. У многим земљама та пракса се није показала као добра, већ фифти-фифти. Не знам како је идеја заштите дечијих права ушла у тај општи правни акт, шта је тамо остало од заштите дечијих права, шта је тамо новo или је то просто камуфлажа. Обећавам да ћемо се обавезно вратити на то“ – изјавио је Путин, одговарајући на питање на форуму Сверуског народног фронта 2014.

Две године су се посланици Државне Думе Русије „држали“ да не усвоје антируски закон који намеће Запад, каже посланик Јевгениј Фјодоров.

Из образложења законског предлога је све јасно: то је био налог ЕУ и америчког Стејт департмaна, који је сада извршен. Они су се за то борили 3-4 године. Пре две године Путин је захтевао да се тај закон не усвоји. Држали су се колико су могли, али је онда победио Устав. Зато што су одлуке страних институција тог типа за Русију обавезујуће у складу са чланом 15. Устава“ – рекао је посланик Фјодоров за nakanune.ru.

По његовим речима, чланови 13. и 15. Устава РФ стављају одлуке страних институција изнад руских закона. У таквој ситуацији потребна је уставна реформа. „Изгледа је да грађанима Русије у једном периоду није сметао колонијални статус земље. То је био њихов избор 1992. године на уставном референдуму. Међутим, сада је потребна је уставна реформа. Измена чланова 13. и 15. Морамо омогућити парламенту и органима власти Русије да делују у интересу руског друштва и националног курса“ – закључио је Фјодоров.

И заиста, члан 15. Устава гласи: „Општеприхваћени принципи и норме међународног права и међународни уговори Руске Федерације саставни су део њеног правног система. Ако међународни уговор Руске Федерације садржи другачија правила од оних које предвиђа закон, примењују се правила из међународног уговора“.

Међутим, нови закон се неће примењивати, сматра водећи стручњак Руског института за стратешка истраживања (РИСИ), уредник портала demographia.net Игор Белобородов.

Јасно је да се ниједан родитељ здравог разума, који жели добро својој деци, неће повиновати том закону јер у супротном жели да добије штетну генерацију, која ће остављати своје родитеље у старачким домовима, вршити кривична дела, доспевати у затворе. Мислим да људи који доносе такве законе заслужују не само народну осуду, већ и да сносе одговорност за такве ствари. Сматрам да ће доћи време када ће такви људи обавезно одговарати пред законом. Сматрам да ће родитељска заједница, која је субјект права, позвати законодавце на заслужену одговорност.

Потребно је утврдити мотиве за доношење такве нелегитимне и антинародне одлуке и то ће сигурно бити учињено у најскорије време. Мислим да нас у наредним недељама очекује ерупција народног незадовољства, и ја лично ћу са стручне стране чинити све што је могуће да тај закон буде укинут. Ако се изузму сви ниткови, корупционаши и перверзњаци који доносе такве законе, осталих 97 одсто становништва ће бити категорички против нечег таквог. А што се лукаво, подло и цинично прихватају такве иницијативе у време када се већина становника налази на годишњем одмору, када људима апсолутно није до тога – такође говори о много чему“ – казао је Белобородов.

У иностранству се такви закони доносе у интересу сексуалних мањина. Али, да ли су заиста лобисти хомосексуалних бракова доспели у руску владу?

То није закон, то је антизакон. Људи који доносе такве законе могу се сматрати непријатељима народа. Како се та иницијатива, која се тиче 146 милиона људи, уклапа с мишљењем председника, који је више пута недвосмислено изјавио да је васпитавање деце по западном обрасцу за Русију неприхватљиво? Док у иностранству такве законе доносе хомосексуалци различитих фела, има их и у влади и у парламенту, веома би било интересантно знати ко гура те законе у Русији? Ако се и код нас појавио неки такав лоби, чини ми се да се од њега ваља ослобађати што пре. То је једини пут за хомосексуалце да стварају себи сличне, пошто они не могу да рађају, више им се исплати да узму добро дете, о којем су се добро старали, из породице у којој је заиста добро васпитано, у којој се старају да не израсте у криминалца, већ у нормалног грађанина. У таквом случају им се исплати да одузму дете таквој породици и затим га изопаче до непрепознатљивости.

Испоставља се да је та мера предизборна замка. Уочи предстојећих избора посланици владајуће већине почињу да експериментишу. Највећи умови садашњости и прошлости, на пример, Макаренко и Ушински , недвосмислено су тврдили да је кажњавање деце, укључујући физичко, оправдано у случају потребе, а таквих случајева има прилично много. Да би се човек извео на прави пут, родитељи ће морати више пута да послушају савет тих педагога“ – нагласио је Белобородов.

Он је уверен да ће реакција на усвајање законског предлога бити – народно незадовољство, чак и немири.

Биће то заштита нечег највреднијег што човек има. Не искључујем да може доћи и до коришћења оружја и најстрашнијих последица. Та мера иде наруку нашим западним опонентима, зато што долази до дестабилизације друштва, друштво се нагриза изнутра“ – закључио је Белобородов.

(Савет Федерације – горњи дом руског парламента – 29. јуна је одобрио спорни закон и он ће у наредних 13 дана бити предат председнику Владимиру Путину на потписивање.)

KOMENTARI16 коментара

 1. Baja says:

  I ja sam tukao Ruskinje po zadnjici . Juuupiiiiiiiiiiiiiiiii....!!!!!

 2. Истина says:

  Западњаци не туку своју децу али као компензацију убијају туђу широм планете. То је та патолошка замена теза коју слишам већ педесет година.

 3. Крв и слике says:

  Јебите се о свом трошку, руски руководиоци, укључујући ту и Путина. Кажу људи, мало потајно, мало бојажљиво од осуде нас русофила, да је у Русији све сам божији издајник на власти. Тај закон је уствари пут без алтернативе који води у ЕУ и уопште на Запад. Једног дана ће превести Русе жедне преко воде, као и ови наши руководиоци у Србији. Говна политичарска, полтронска, нељудска, издајничка, петоколонашка, шестоколонашка...Само гледају како да се улижу западу и Меркеловој, а пишу родољубиве чланке, дају родољубиве изјаве...Све исто као и у Србији. Родољуби на власти, као и у Србији, критикују законе о деци у шведској, галаме, а иза леђа народа раде исто. Руска и српска банда "родољубивих" гована по скупштинама као посланици, само пате за туризмом и курчењем по западним градовима. Смрад који никада није био за народ искрено, који увози атомске кокошке из америке, који купује атомско свињско месо из америке, који једва чека да га запад помази по гузици. Путин није успео за 10 година на власти да одвоји мало пара и да плати руском сељаку да гаји свиље, краве, бикове, пилиће и да то прода за довољно новца да преживи, али је плаћао стотинама милиона девиза америчко месо из атомских резерви. Пустио тајкуне да извуку десетине и десетине милијарди долара из Русије и тако дозволио прећутно пљачку руског народа. Задњег је јавно пустио бившег начелника Москве да збрише са најбогатијом женом света, оном батурином, и да се лепо настани у Беч. Тачно тако. Путин га сменио и онда уз благослов испратио у Беч, где му је жена већ побегла. Највеће пљачка Москве није била за време Наполеона, него за време тог начелника и његове бечке лепотице. Али то се Путину не замера. Путин, наше сунце, наша нада, наша узданица, потписаће тај закон на крају али ће прво возати народ тако што ће га одбити. Јебеш православне комунисте, политичаре, политичке коментаторе, попове, издајнике и говнаре. Говна прозападна. На крају ћу се окренути западу и учланити у неку нацистичку организацију, јер ми већ иде на qурац издаја православних интелектуалаца. Шугаве полтронске коњетине. КАД ЈЕ НЕКИ ЗАПАДНИ ПОЛИТИЧАР УВЕО РУСКИ ЗАКОН У СВОЈУ ДРЖАВУ? КАД ЈЕ ЗАПАДНА РАДИО СТАНИЦА ПРОПАГИРАЛА ДИВНУ РУСКУ МУЗИКУ? КАД ЈЕ ЗАПАД УВЕЗАО РУСКИ КВАС,МАКАР ДА ГА ПРОБА? Било је само питање времена када ће прорадити руска интелектуална елита и када ће почети да шаље сигнале предаје Западу. Нек вас поједе мрак. Заболи ме од данас за све. Овај српски издајник патријарх већ једном ногом закорачио у католике и зајебе српски народ и оде ко сомчина на поклоњење католичком скупу православних сератора. Мајке вам га спалим свима редом. Нема нигде издајника као што их има код православних народа.

  • Bosnian Warrior says:

   Ovakav komentar se veoma, veoma rijetko viđa! Svaka Vam čast na svim ovim riječima! ♥

 4. n.n says:

  veci izdajnici su samo poturceni srbi koji su klekli,popusili turcima i danas su ''bosnjaci'' alije,guzilje,cmarulje i ostali boznian mazlem variours. I kurvati,becki konjusari koji su popusili beckom caru i postali najbolji cistaci najzagovnanijih beckih stala.

 5. filip says:

  @ za baju : izvini, ali ne fafamo pikavce.

 6. Dina says:

  Za sve su krivi ozloglaseni zapadnjaci koji nas pravoslavce mrze jer smo bolji od njih i jer nam je religija prava i homoseksualci koji ce nas zaraziti tom svojom bolescu pa nas nase mamice nece voleti. Jos samo vanzemaljci fale pa da tekst bude olicenje jednog nivoa svesti! I svi oni bi da nam oduzmu pravo da budemo gospodari svojih malih *poseda* kako se samo usudjuju.

 7. Koki says:

  Prijatelju nezadovoljni (spravom), ako americkom vojniku nemoze da se sudi ni u jednoj drzavi sem u americi, ako u EU svaka drzava ima pravo da odbije i neprihvati odredjeni zakon ako joj nije po volji, a mi pravoslavni nemajuci svoj stav ili neverujuci cak i svom iskustvu prihvatamo skoro sve uvezeno jasno kazuje da smo trenutno u bunilu ili u najgoroj fazi razvoja drustva gde nam drug kazuje sta je dobro, podmece stolicu i mi sedamo i potpisujemo sve. Teska vremena budimo pravdoljubivi, istinoljubivi i posteni i grupisimo se Mi smo sada vec opozicija i moramo biti brojniji kao putokaz omladine, inace pokusaj da se proglasi poslednji pravoslavni sabor za svetski i priznat pao je u vodu, ima osude i sa Svete gore ( istinskom cuvaru pravoslavlja) . Nek nam Bog da smirenje a Svima (pogotovu politicara) mudrost jer na njima je odgovornost, ako li je zloupotrebe moramo biti spremni mi da je preuzmemo.

 8. Koki says:

  Prijatelju nezadovoljni (spravom), ako americkom vojniku nemoze da se sudi ni u jednoj drzavi sem u americi, ako u EU svaka drzava ima pravo da odbije i neprihvati odredjeni zakon ako joj nije po volji, a mi pravoslavni nemajuci svoj stav ili neverujuci cak i svom iskustvu prihvatamo skoro sve uvezeno jasno kazuje da smo trenutno u bunilu ili u najgoroj fazi razvoja drustva gde nam drug kazuje sta je dobro, podmece stolicu i mi sedamo i potpisujemo sve. Teska vremena budimo pravdoljubivi, istinoljubivi i posteni i grupisimo se Mi smo sada vec opozicija i moramo biti brojniji kao putokaz omladine, inace pokusaj da se proglasi poslednji pravoslavni sabor za svetski i priznat, pao je u vodu, ima osude i sa Svete gore ( istinskom cuvaru pravoslavlja) . Nek nam Bog da smirenje a Svima (pogotovu politicara) mudrost jer na njima je odgovornost, ako li je zloupotrebe moramo biti spremni mi da je preuzmemo.

 9. ivana says:

  cisto, informacije radi, eu fanaticici do kraja sledece godine spremaju promenu ustava republike srbije, jer se moramo usaglasiti za zahtevima "lonca za kuvanje". specijalitet, naravno, deca!! i kako lepo stoji u gore citanom clanku, porodica posta tamnica i opasno mesto za razvoj deteta. kao neko, ko samo moze da se nervira, cudi ili prosto nemo posmatra ovakve i slicne price, ostaje mi nada da ce Ruski Car uskoro doci. drugog spasa nema.

 10. Cash® says:

  Nebi me začudilo da jednoga dana ljudi izrode decu i predaju ih na neku 'farmu' dece (ionako ih odavno, doduše sada manje, kradu iz porodilišta), gde će ta deca da rastu i razvijaju se o trošku države, a samo rađanje dece biti 'doprinos' zajednici (državi) u/na kojoj su roditelji nastanjeni. Malo roboti, malo GMO, a malo 'organska' deca.Tek će tada biti 'veselo'.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u