БРИЉАНТАН ТЕКСТ МИРЈАНЕ БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Почела је сезона ријалити програма, пичкарања, туча, пљувања, показивања гаћа и полних органа – УГАСИТЕ ТЕЛЕВИЗОР ЈЕР ТАКО ПОЧИЊЕ РЕВОЛУЦИЈА

БРИЉАНТАН ТЕКСТ МИРЈАНЕ БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Почела је сезона ријалити програма, пичкарања, туча, пљувања, показивања гаћа и полних органа – УГАСИТЕ ТЕЛЕВИЗОР ЈЕР ТАКО ПОЧИЊЕ РЕВОЛУЦИЈА

26 септембра 2017

Пише: Мирјана Бобић – Мојсиловић

Дошла је јесен, деца кренула у школу, а Србија се вратила у куће да гледа риалити програме на телевизији и да у њима, прадоксално, проналази врхунску забаву. Јер, шта има забавније у животу него посматрати како се људи, скупљени скоро искључиво по принципу „од зла оца и од још грђе мајке“ даноноћно узајамно да извинете, пичкарају, туку, пљују, понижавају, мрзе и газе, свлаче, помињу полне органе, прљаве гаће, показују задњице, подригују, пљују, прде и псују?

Сасвим је разумљиво зашто моћне националне телевизије не снимају драме и серије, не доводе пред своје камере пристојне и паметне људе пошто пристојност, васпитање, памет и интегритет не дижу рејтинг, и „ти људи нису довољно филмични“. А школа је, ионако, за губитнике, агресија је једино друштвено исплативо понашање, коме је до морала тај није разумео модерно доба и нек оде у манастир, пошто оно што сви гледају- поручује само једну једину ствар – победнику је све опроштено, чак иако је и тукао и био тучен. Паре и скандалозна слава, бришу све. Зато, гази преко лешева, урлај, пљуј, псуј, отимај, прети, ломи, пењи се на сто, и победићеш!

Содома и Гомора наших риалити шоу програма, међутим, делеко је опаснија од онога што се на први поглед види. Далеко опасније од све те „стварносне прозе у директном преносу“ јесте нешто друго: риалити програми овакве врсте осим што појам интегритета бришу из вредносног система, и осим што упорно ломе кичму ионако слуђеном, ојађеном малом човеку, и чије ћемо последице тек видети, чине једну страшну ствар: у свом том наизглед стихијском документаризму људских најнижих страсти, ови пројекти промовишу концепт логора као врхунски циљ савременог човека, и његову најбољу могућу судбину, као његову прву и последњу шансу. Затворени на неодређено време, плаћени да се међусобно мрцваре, али и да покажу како је врхунски циљ задовољити, одобровољити и насмејати господара. Другим речима, опасни, грозоморни експеримент масовне контроле ума, који поручује да смо сви по мало курве, насилници, звери и безвредна бића.

То што у тим гладијаторским аренама нема лавова, и што још увек нисмо видели убиство, ништа не мења на ствари. Јер, промењен је не само језик него и смисао јавног простора, срушене су све ограде, унутар строго контролисане животињске фарме.

Угасити телевизор јесте почетак револуције.

(Izvor: AllMe)

KOMENTARI19 коментара

 1. marta says:

  Niko normalan to ne gleda. Na TV gledam samo sport i koju putopisnu emisiju, ponekad film.

  • Branislav says:

   Marta, ja isto. Između gomile reklama, uspem da pogledam neku utakmicu. A što se tiče gore vanredno napisanog teksta, sve je tačno, čak i istinito.

 2. bio logičar says:

  Kod mene davno ugašen pod parolom: "Neću da gledam gluplje od sebe". Još za Miloševićevog vakata. U medjuvremenu je puštano ponešto da se probije, ali otkad je AV dojahao u naše krajeve ponovo je TV potpuno zadihtovan. Ni glasić ne dopire do mene.

  • ff DG says:

   Ti kao i svaki oportunist napadas posledicu a ne uzrok,tebi nacionalisti ne odgovara realnost,nisi za mitinge protiv diktature a ni protiv medijskog mraka,ostaje ti sto kaze srpski pesnik"Ko posrne mudrovat mu brane"

   • Jovan says:

    Prijatelju, medijski mrak vlada Planetom, ponajvise na Zapadu gde su teroristicki mediji CNN, BBC, Dojce vele, ...glavni u sirenju lazi i ispiranju mozgova,a kod nas posle okupacije 2000-te medijski mrak je samo deo tog mraka. Jednoumlje i diktaturu diktira PAX Amerikana, poslovna jedinica Brisel! Ti ako si blizu Brisela baci neku parolu ili paradajz na tu fasisticku jazbinu!

 3. Kosovac says:

  Много сте дигли галаму против реалитија. Реалити нису опасни уопште, нико не мора на силу да их гледа, или за казну да их шаље тамо….. Опасно је када Министарство просвете шири педерастију по школама, и то на силу. Опасно је још много чега, власт и Европска унија нам све то спроводи на силу, законски, да не трошим папир, а и сви ви знате шта, да вам не причам.

  • Jovan says:

   Potpisujem tvoj komentar! Najgora stvar u Srbiji su briselski fasisticki zakoni koji razaraju mozgove normalnih Srba, a preti im i robija ako se opiru briselskim zakonima i Ropstvu Novog Doba! Realiti niko ne mora da gleda,a antisrpske zakone koji su donoseni od 2000-te, mora da trpi(jerbo su EUropski)!

  • Mila says:

   Pre par godina pozvana sam na "dogovor odelenja". Dobijam instrukcije kako da se ponašam prema X osobi. Tada saznajem da oko 20 zaposlenih ima svoje uloge preslikane iz rijaliti programa koji se tada prikazivao. Zreli, ozbiljni ljudi su potpuno odlepili izgubili vezu sa realnim svetom. Međuljudski odnosi su postali užasni, netrpeljivost, nedisciplina, agresija, nekultura, nerad, zabušavanje su i danas ostali kao pravilo ponašanja. Obebeđenje u firmi je ostalo nemoćno, sad nas "dovodi u pamet" policija. Dotle smo stigli. A da li je opasno, prosudite sami!

 4. goran says:

  Хајде да будем конкретан. Уместо гледања "ријалити" будалаштина, погледајте на јутјубу (титлован) филм по роману Булгакова "Бела гарда".

  • Kosovac says:

   @ goran, ….. И ја имам предлог за тебе. Уместо да гледаш белогардејске филмове, могао би да обновиш градиво из приповетке „Како је Пинк и видео Тита“.

   • Pero Joksimovic says:

    Танко је то штиво за Горана. Могао би да прочита Телефонски именик Србије и Ред вожње аутобуса Ласте.

 5. Sale says:

  Prva bi usla da je pozovu, btw. dubok prezir prema rijalitima ..

 6. goran says:

  Kosovac, vidim da ne volis belogardejce. To govori da si komunjarac, lose maskiran u nesto drugo. Citao sam kako je Pinki video Tita. Inspirisan tom pricom, sada pisem pricu: "Kako je Kosovac video mladog komunistu Seselja". Desnu ruku Gaspara Vucica.

 7. goran says:

  Kosovac, upravo citam da tvoj idol Seselj ne sme da izadje na javni duel sa njegovim idolom Vuckom. Objasni citaocima gde je tu Pinki?

 8. Beli Orao says:

  Мирјана види ствари како треба , ово нам је затровало и оно мало нормалних ,да је барем спасити најмлађе овог прогома и зла што нам запад сервира а ми какви смо и говно би појели само кад са запада долази!!! Чудан и проклет смо ми народ!!!

 9. Mi says:

  Ти ријалити ме не дотичу. Телевизор не укључујем,већ годинама, па се питам , зашто би ја плаћала ону накнаду , када јавни сервис , нити било коју другу не користим? Има ли неко одговор, на моје питање!..

 10. Mika says:

  Данас на дан Нато злочина сви ТВ канали на мом пријемнику емитују песме, Гранд параду и америчке филмове са Џери Луисом, пуцачине и друго. Ни један канал није данас пуштао целодневне снимке бомбардовања и сирене "Шизеле" коју смо слушали док смо су нам стари родитељи боравили у мемљивим подрумима чекајући да прође напад. Али је зато један канал са апетитом у ваљда дневнику више пута објавио слику неке 18-годишњакиње која каже да не зна ништа о Нато бомбардовању. Па како би и знала? Да није можда од америчких филмова које јој пушта несрпска влада и Бујошевић?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u