БРИСЕЛ ЋУТИ: Америка се укључује у преговоре

БРИСЕЛ ЋУТИ: Америка се укључује у преговоре

12 јула 2018

ПАСИВНИМ односом према кршењу договора из Брисела, укључујући и последњи испад Приштине, која је поново послала специјалце да хапсе Србе на КиМ, ЕУ све више показује да не успева да у рукама држи конце косовског дијалога. Слабост коју Брисел показује, могла би да широм отвори врата за директно укључивање, пре свега Америке, али и Русије у договор о судбини Косова и Метохије.

Упад специјалаца у куће и хапшење петорице косовских Срба директно је кршење договора постигнутог на последњој рунди у Бриселу на којој је највећи искорак био управо постизање сагласности о спуштању тензија и одустајању од оваквих провокација. Изостанак јасне реакције Брисела, као и у случају неспровођења договора о ЗСО, све више делује као да ЕУ не успева да пронађе прави механизам да Приштину натера да поштује обавезе.

Да би друге велике силе, због инертности Европе, могле да преузму кључну улогу у решавању проблема КиМ, наговестио је и министар спољних послова Ивица Дачић:

– Нисам чуо да се ЕУ огласила. Глувонемост је тешка болест. Они живе у неком свом свету, а решења за Косово неће бити без учешћа Русије и САД.

Дачић каже да су ухапшени Срби пуштени тек након што је из Београда запрећено прекидом дијалога:

– Потребно је наћи чвршћи основ за напредак у дијалогу. У Приштини влада хаос, једна грана власти не зна шта ради друга. Они не желе да дијалог успе.

Он оцењује да косовски Албанци живе у прошлости и да заборављају да „они којима су дизали споменике више нису на власти“:

– Промене у свету диктира председник САД Доналд Трамп, а ЕУ и САД су у непријатељским односима, јер воде трговински рат.

Управо је Трамп у више наврата показао да нема стрпљења, и да није заинтересован за интересе и жеље Европске уније, па би тако могло да се деси и да Вашингтон одлучи да на своју руку убрза преговарачки процес.

– Брисел се показао као немоћни посредник јер нема снагу да обезбеде имплементацију – каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић. – Таквим приступом Брисел ненамерно отвара капију да се у дијалог као главни играчи укључе Америка и Русија. Слично је било и у БиХ, где „Дејтон“ није био могућ док се Америка није укључила. Слично је и сада, али у новом времену Америка није довољна, јер је Русија поново важан фактор.

Америка је већ у великој мери укључена у разговоре Београда и Приштине, али делује, углавном, из сенке. Представници вашингтонске администрације увек су у Бриселу у време одржавања дијалога на високом нивоу. Очигледно је и да је њихова активност на том плану већ интензивирана, што показују и све чешћи доласци релативно високих функционера САД у Београд и Приштину.

МАЈА КОЦИЈАНЧИЧ: УСКОРО ДИЈАЛОГ

НА питање „Новости“ да ли имају коментар на хапшења на КиМ, имајући у виду да су се две стране, у присуству Федерике Могерини, на последњем састанку договориле да се тензије спусте, порптарол високе представнице Маја Коцијанчич није дала одговор.

– На последњем сусрету председници Вучић и Тачи су имали интензивну и продуктивну расправу о оквиру споразума о свеобухватној нормализацији односа – рекла је Коцијанчичева.

Упитана – када би могао да буде организован нови састанак на највишем нивоу, Маја Коцијанчич није могла да потврди да ли ће то бити 25. јула, што се незванично помињало, али је истакла да ће то бити „ускоро“.

KOMENTARI4 коментара

 1. Velika Metla says:

  Брисел ћути??? Наравно да ћути! Шта сте очекивали него да ћути? Ко њих за било шта пита?

 2. da da says:

  ne znam šta ljudi očekuju od čoveka kojeg je amerika dovela na vlast..on ispunjava njihove zadatke.hoću reći,da u briselu niko ne brani srpske stavove..

 3. DUSKO says:

  A STO NAS ALEKSANDAR PREPAMETNI CUTI STO SRPSKI NAROD CUTI !!!

 4. Taipova Češma says:

  "америка се укључује у преговоре" - америка води,диктира,ведри и облачи у преговорима од првог дана,а сироти шифтари су само кулисе и декор. америка је окупирала Косово и Метохију,она отима и одвајa те територије од Србије,америка одваја срце (Косово и метохија) од тела Србијe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u