БРИТАНЦИ О ДОДИКУ: Он се разликује од свих других! ЕВО ШТА ОН РАДИ

БРИТАНЦИ О ДОДИКУ: Он се разликује од свих других! ЕВО ШТА ОН РАДИ

12 децембра 2018

(фото: youtube)

Све што Милорад Додик као српски члан Председништва БиХ ради у Сарајеву има сврху, и он ће искористити прилику да проба да постигне циљеве које је давно себи поставио, почевши од затварања канцеларије високог представника и повратка изворном Дејтонском мировном споразуму, сматра Тимоти Лес, директор организације  за процене политичких ризика „Нова Европа“.

Лес истиче да је веома значајно што је Додик члан Председништва БиХ из Републике Српске јер је веома другачији од осталих Срба који су седели у тој столици.Он је напоменуо да је Додик био врло експлицитан када је реч о томе да неће служити интересима БиХ, већ Републике Српске, и да користи симболику да то докаже.

„Чињеница да жели заставу Републике Српске у кабинету, да је прво положио заклетву у Народној скупштини Српске, јавно одбијање писма председника САД Доналда Трампа у ком му честита национални дан БиХ – све то има сврху. Његови бирачи су Срби, а не други грађани БиХ“, рекао је Лес за РТС.

Он сматра да ће Додик искористити прилику да проба да постигне циљеве које је одавно ставио пред себе, почевши од затварања канцеларије високог представника и повратка изворном Дејтонском мировном споразуму из 1995. године, који се разликује од оног из 2006. године, који је дошао послије периода активног интервенционизма високог представника Педија Ешдауна.

Поводом својих ранијих изјава да очекује да ће у Републици Српској бити одржан референдум о независности, Лес је рекао да се, што се тога тиче, „Додик сада повукао зато што је наишао на велики отпор, и то од два највећа савезника, Србије и Русије“.

„Схватио је да је прерано и превише ризично. Више пута је у прошлости јасно ставио до знања да није авантуриста и не жели да угрози добробит Срба, чији је представник. Али, чини ми се да схвата да је време на његовој страни. ЕУ је у великим проблемима и нисам уверен да ће преживети следећу рецесију“, каже британски аналитичар.

Лес, који је био шеф бироа британске Амбасаде у Бањалуци, каже и да је истина то што је Додик својевремено рекао да су његове идеје трезвене и да је вероватно нешто научио живећи у БиХ.

„Своја мишљења сам формирао на основу живота тамо и много сам научио о томе шта мотивише Србе у БиХ. Пре свега, они су изузетно незадовољни ситуацијом у којој су. Дубоко се противе начину грађења нација које је наметнуо Запад и, чини ми се, имају страхове који их мотивишу да пожеле да се одвоје од остатка БиХ“, наводи Лес.

(РТРС)

KOMENTARI2 коментара

  1. Zoran says:

    Ja odavno pricam da je to jedan pmeatan covek. A i Jevreji ga poredili sa svojim Arijelom Saronom (cini mi se).

    • doktor says:

      dodik i vucic gone srbe i srbsku R, i srbiju u uniju umesto da sklone granicu na drini izmedu srba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u