БРИТАНЦИ СПРЕМИЛИ ПЛАН: Ове године треба решити питање Косова! ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА…

БРИТАНЦИ СПРЕМИЛИ ПЛАН: Ове године треба решити питање Косова! ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА…

16 марта 2019

Ричард Мур, политички директор британског Форин офиса, који је протекле недеље боравио у Београду и Приштини, изјавио је да, уколико се настави дијалог, „сценарио постизања решења“ о Kосову током ове године „звучи реалистично“.

Он је, у једном интервјуу рекао да му је, током посете Београду, било изузетно важно да саслуша ставове званичника и осталих саговорника у Србији „о темама које се односе и на вашу државу и на Велику Британију, нарочито када је реч о дијалогу Србије и тзв. Kосова“.– Дакле, дошао сам да слушам и разговарам о питањима која се тичу српско-британских односа, о начину на који грађани Србије виде Велику Британију, као и економским везама, о којима се не зна много, попут британских инвестиција. Постоји много позитивних ствари у вези са нашом сарадњом, али моју посету пратили су и сензационалистички наслови у појединим медијима, што је резултат и дуге историје наших односа. Такви наслови су једно, а чињенице су нешто сасвим друго – додао је Мур.

Упитан шта су чињенице о актуелним односима Србије и Велике Британије, он је рекао да су ти односи веома добри.

– Разговарали смо на пријатељски и искрен начин, што је веома важно. У разговору са министром Дачићем нагласио сам да је потребно да више радимо како бисмо једни другима објаснили ситуацију у нашим државама. Политичари, такође, треба да настоје да стекну прецизну слику о другим земљама, а не да “наседну“ на старе теорије завера. Мислим да ми имамо веома добре, “модерне“ односе, и вољни смо да их даље унапређујемо – истакао је Мур.

Он је напоменуо да Британија у потпуности подржава наставак преговора Београда и Приштине, да веома жали због тога што дијалог тренутно „стоји у месту“, и додао да је један од разлога његовог одласка у Приштину био да види шта може да учини да се „ствари покрену“.

– Kада је реч о ставу Велике Британије према дијалогу Београда и Приштине, са резервом бих узео оно што причају политичари и у Београду и у Приштини, већ треба пратити оно што причају британски званичници – додао је Мур.

Упитан да ли сматра да ће Приштина укинути таксе које је увела на робу из Србије и БиХ, он је рекао да не зна, али да би то требало да се догоди јер је потребно ствари покренути напред, о чему је разговарао са Рамушем Харадинајем.

– Таксе су, свакако, постале проблем – оценио је Мур.

Он је указао да су Александар Вучић и Хашим Тачи започели су позитиван процес, који је подржала Европска унија, укључујући Велику Британију.

– Надамо се да може бити остварен напредак јер не можете побољшати ствари уколико нема разговора. Знамо је то тешко и да и на једној и на другој страни има људи који сматрају да не треба разговарати. Али, оно што смо ми научили на основу горког искуства са Северном Ирском јесте да не успостављате мир тако што разговарате са пријатељима, већ са непријатељима. Морате да причате једни са другим – каже Мур.

Упитан каква ће бити улога Велика Британије на Балкану након Брегзита, он је рекао да ће Лондон остати посвећен стабилности овог региона.

KOMENTARI2 коментара

  1. Djoka Brica says:

    Englezi od pamptiveka nikada nisu bili nashi prijatelji A nashi prijatelji mogu samo biti prvenstveno Rusija i samo od njih mozemo da primamo savete.

  2. Ivana says:

    takse, takse, takse dimna zavesa za naivan narod, a granica a vojska Kosova nebitno sve svesti na takse pa priznati Kosovo kad povuče takse i izdaja je dola do kraja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u