БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Ускоро на Балкану почиње хаос!

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Ускоро на Балкану почиње хаос!

21 маја 2019

Све видљивије питање на Балкану је да ли ће Албанци бити задовољни тренутним стањем у ком су раздвојени у Албанији, Северној Македонији и на самопроглашеном Kосову или ће покушати да се уједине у Велику Албанију, што би могло изазвати велику опасност од регионалног конфликта – упозорава угледни британски „Фајненшел Тајмс“ у аналитичком тексту који се бави проблемима на Балкану и питањем да ли је Преспански спорзум између Северне Македоније и Грчке могуће решење за друге конфилкте у региону.

Преспански споразум којим је решен спор Грчке и Северне Македоније око имена бивше југословенске републике је за сваку похвалу, пише „Фајненшел тајмс“.ФТ додаје да тај споразум не може постати образац за решавање других спорова на Балкану.

Kако наводи лист, Преспански споразум је оживео наде у напредак у решавању других регионалних питања, као што су односи Србије и самопроглашеног Kосова, етничка ривалства и уставна пат позција у Босни и Херцеговини или напети грчко-албански односи. Ипак, мора се имати у виду да је сваки од тих проблема прича за себе.

Пре свега, наводи ФТ, Грчка и Северна Македонија нису ратовале а није ни било међуетничких тензија у мешовитим заједницама, које су биле међу најважнијим елементима ратова у БиХ и на Kосову.

Спор око имена, иако је отворио озбиљна питања о сукобљеним правима на симболе и суштину националног идентитета кроз националне митове и културу, суштински је био дипломатски проблем које је требало да буде и био решен дипломатским средствима.

Преспанским споразумом, који ФТ назива највећим дипломатским успехом запада на Балкану од Дејтонског споразума 1995, тадашња Бивша Југословенска Република Македонија прихватила је да промени име у Северна Македонија, чиме је требало да се потврди да та земља нема претензије на грчки регион Македонију. С друге стране, Грчка је признала право словенској већини у Северној Македонији да за свој језик и националност користе термин „македонски“.

Бивши шеф грчке дипломатије Никос Kоцијас, један од архитеката Преспанског споразума рекао је да историја „треба да буде школа а не затвор“. На Балкану, наводи ФТ, то је прилично амбициозан став.

Постигнути компромис је од премијера две земље, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, захтевао велику политичку храброст, на обе стране је било великих противљења, а договор је на крају Kоцијаса коштао функције.

Ипак, наводи ФТ, Преспански споразум је међународни уговор о ком ће се у крајњем судити по томе да ли ће обезбедити дугорочну стабилност Северној Македонији.

Да би то могло да се постигне, према ФТ, кључне су три ставке.

Прва је отварање чланства у ЕУ за Северну Македонију и Албанију, будући да би улазак у ЕУ обесмислио граничне спорове, а такође и евентуалне покушаје националиста у Тирани и на тзв. Kосову да искористе незадовољство Албанаца у Северној Македонији. Затим, веома је важно да противници споразума с обе стране границе не покушавају да споразум сруше.

На крају, пише ФТ, све видљивије питање на Балкану је да ли ће Албанци бити задовољни тренутним стањем у ком су раздвојени у Албанији, Северној Македонији и на тзв. Kосову или ће покушати да се уједине у Велику Албанију, што би могло изазвати велику опасност од регионалног конфликта.

Да би се то избегло, наводи ФТ, европски и балкански политичари морају уверити Албанце да њихови захтеви за благостањем, грађанским правима и европским интеграцијама добијају дужну пажњу, а од тога, колико и од Преспанског споразума, зависиће просперитет па и сам опстанак Северне Македоније.

KOMENTARI12 коментара

 1. rajko says:

  Hahahaha. Majstori su, nema šta! Dakle, da rezimiramo: haos na Balkanu je prirodno stanje, skoro neminovnost, jer na njemu žive i Albanci koji imaju imperijalističke pretenzije, koje se u njihovom slučaju ne zovu tako, zapravo se uopšte ne imenuju. Ipak, zahvaljujući dobrim evrpskim političarima koji će ubediti Albance da se smire, do haosa neće doći. Na nama je samo da izvučemo zaključak da bez evropljana, naročito engleza i vatikanoida ni da živimo (a ni da umremo). Oni uvek donose red i sreću u naše živote. O ljudi! O propagande!

  • Ivke says:

   Britaci kazu?? Da pa oni to i stvorise, kako nebi bznali??

  • Sančo Pansa says:

   Da, stvarno nas i dalje drže (valjda po inerciji) za one Srbe iz 1999 kad smo bili bez i jednog saveznika a oni na vrhuncu moći... Srbi od rata (da bi zaštitili svoju državu) nikada nijesu bježali pa nećemo ni sada, posebno kad smo dobro naoružani a imamo Rusiju i njene saveznike uz nas, čak i kad bi NATO bio duplo veći i još toliko jači taj film neće gledati - makar današnji zagovornici!!!

 2. rajko says:

  Hahahaha. Majstori su, nema šta! Dakle, da rezimiramo: haos na Balkanu je prirodno stanje, skoro neminovnost, jer na njemu žive i Albanci koji imaju imperijalističke pretenzije, koje se u njihovom slučaju ne zovu tako, zapravo se uopšte ne imenuju. Ipak, zahvaljujući dobrim evrpskim političarima koji će ubediti Albance da se smire, do haosa neće doći. Na nama je samo da izvučemo zaključak da bez evropljana, naročito engleza i vatikanoida ni da živimo (a ni da umremo). Oni uvek donose red i sreću u naše živote. O ljudi! O propagande!

  • samostalan says:

   Stari ispiraci mozga i propagandisti misle da su jos uvek neki faktor u svetu.

 3. petrovgrad says:

  Danas Šiptara na KiM ima ispod pola miliona. U Albaniji oko 1,5 miliona i u Makednoniji oko 300.000. Dakle sve ukupno oko 2,5 miliona maksimum. Krajem 80-tih mahali su sa brojkom od 5-6 miliona. Danas je stopa iseljavanja svih Albanaca na Balkanu oko 50%. Sasvim zadovoljajuće stanje za Srbe. Sada više ne mašu brojkama, već pojmovima pet država (Albanija, Grčka, BJRM, Srbija Crna Gora)Ne pozivaju se više na ljudski faktor, na milione stanovnika. Pukli su.

 4. Budi Bog s nama says:

  Šta god i kako god, oni bi zaista i da pomognu u tome, na čelu sa Tonijem Blerom, a najradiji bi bili da mi sami sebe bombardujemo po predlogu G. Blera, da ne bi oni morali da se muče sa nama.

  • disi says:

   Mostove grade godinama sada samo najavljuju da ce da puste i Vodu, ali samo oni znaju kada ce to biti.

  • samostalan says:

   Neka zena Tonike Blefera bude pilot, pa da je oborim sa prackom i bacim na deponiju.

 5. Vesko says:

  Britanske medijske fabrike lazi bi da upravljaju Srbijom i Balkanom a ne mogu da upravljaju ni Britancima, koji su ih provalili 100%! Dokaz? Brexit.

 6. Uskok says:

  Večiti haos na Helmu(tzv Balkanu) je i s k lj u č i v o maslo dotičnih Brita. Planeri najbolje znaju kad će šta biti.

 7. Rafmanjinov says:

  Nemojte zaboraviti da je Vucica,bas ta sluzba dovela na vlast,i cujte samo sta on ponavlja,da pisle ne krivimo njega za ono sto ce se desiti,tako da Srbija moze samo da se spase ako oformi vladu nacionalnog spasa,jer ceo sistem mora da padne,a ne samo pojedinci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u