БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ: „Зашто сада НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?“

БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ШОКИРАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ: „Зашто сада НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?“

22 октобра 2019

Бивши британски дипломата Вилијам Малинсон каже за РТ да је највећи проблем у вези са каталонском кризом „огромна величина ЕУ“, као и глобализација, који доводе до „лаганог уништења националних држава“.

Малинсон је затим повукао паралеле између онога што се сад дешава у Шпанији и НАТО бомбардовања Југославије и Београда. Према његовим речима, умањивање значаја националних држава доводи до иритације мањих делова.“Зашто НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана? Ситуација је слична на много нивоа” – каже Малинсон.

– У ствари, Kосово је још више део Србије него што је Kаталонија део Шпаније. Сетимо се да су мале делове Шпаније у целину спојили Фердинанд и Изабела у средњем веку. Сетимо се да је Шпанија јединствена држава, али и да је конгломерат. Морамо се сетити овог опасног домино-ефекта. То ће још више нахранити бес у Баскији. Исто се односи и на Валонце у Белгији, а Шкотску да и не спомињем – каже Малинсон.

Ниски стандарди ЕУ

Мало је касно за ЕУ да се сети међународног права на својим западним границама, када је игнорисала то исто право на источним границама, рекао је за РТ стручњак за међународне односе Марко Гашић.

Гашић каже да је одлука Kосова о самопроглашеној независности призната јер Kосово није чланица ЕУ.

– Неки кажу да ЕУ има двострука мерила када је реч о овој теми. Ја бих само рекао да ЕУ има јако ниске стандарде у вези овог питања, када је реч о међународном праву и његовој доследности у придржавању међународног права. Јер, ЕУ је против каталонске сецесије, а подржала је одвајање Kосова од Србије – каже Гашић за РТ на енглеском језику.

Према његовом мишљењу, реч је о „очигледно шизофреној позицији ЕУ“.

– Док су се противили референдуму у Шпанији, они су упорно организовали референдуме у Југославији. У Југославији су говорили да није важно шта каже Устав; у Шпанији кажу да је Устав важан. У Југославији су говорили: „Имате две седмице да одлучите да ли желите независност од Југославије, а ми ћемо о томе одлучивати у року од седам дана“. То се све дешавало 1992. године – каже Гашић.Европа није научила лекције из СФРЈ

Он каже да не верује да је ЕУ научила лекције из СФРЈ, јер „никада није признала грешке“.

– Мислим да би се ЕУ понашала на потпуно исти начин и данас, јер Kосово није подручје која припада том клубу, оно није у клубу богаташа као што је Шпанија – напомиње Гашић.

Он каже да би се Европска унија требала противити сецесији и у Шпанији и у Србији, јер је једино то могуће према Хелсиншкој повељи и Повељи Уједињених народа. (РТ)

(спутникнеwс.цом)

KOMENTARI8 коментара

 1. Ja pametan, A ti? says:

  Ma hoće oni to, nego prvo da ih pobede u fudbalu a onda da ih zaspu bombama i radioaktivnim otpadom, da bi njihova nafta bila beskorisna i neupotrebljiva.

 2. Ivan Grozni says:

  Ne moze NATO da bombarduje sam sebe. Sto se tice morala,o tome nema ni pomena. Pocevsi od robovlasnistva do kolonijalizma pa i kasnije, velike sile su radile sta su htele. Nekada je sila lezala u drzavno vojnoj moci, danas u multinacionalnim kompanijama i bankama hedz fondovima i lihvarima koji su se oteli i drzavi iz koje poticu. Jugoslaviju su stvorili kako bi mogli da naplate dugove proizisle iz prvog svetskog rata. kad im nije vise trebala, oni su je rasturili. Sto smo mi ne sposobni da se tome odupremo,nas je problem. Danas kad je vojna nadmoc jednih nad drugima na nivou statisticke greske, pre ili kasnije svi ce morati nekom da se priklone. teritorije Kosova, Katalonije, Skotske, Irske, su samo geografski pojmovi. Niti separatisti niti drzave njima upravljaju. Ovde se sukobljavaju INTERESI velikih igraca. Cim neko postane NE ZAVISAN od jednog subjekta, postaje zavisan od drugog. Pogledajmo samo ukupan dug bivsih Jugo republika i sve ce se razjaniti. Svaka od njih duguje skoro vise nego sto su dugovali svi zajedno u jednoj zemlji.

  • Zoran says:

   Mozda i moze NATO d abombarduje sam sebe, evo Amerika preti Turskoj silom. Ali mislim da od toga nema nista, zatvorene su Americi sve slavine da ikog tuce.

  • Косовац says:

   @ Ivan Grozni, …..Слажем се, мултинационалне компаније, са корпоративним и сорошоидним деловањем. Али оне не делују стихијски, види се да су освојиле скоро цео свет. Новцем да, али имају и огромну војну силу, и моралну дозволу да се баве криминалом у име „добробити“ човечанства. Кажем, не делају стихијски, неко ту управља и вуче конце, а није Ангела Меркел. Није ни Макрон. Када бисмо знали бар из ког конкретног центра иду ти зраци. Појавом Путина смо видели какав треба да изгледа отпор, али појавом дуела Трамп – Клинтонка се показала приближна локација, скован је добар израз „Дубока Држава“. Али не треба никако испустити назив „сорошоидан“ који даје детаљан и конкретан опис структуре и начина деловања те Дубоке. Само захваљујући проучавању тог „сорошног“ система који се помоћу „мултинационалног“ новца инфилтрирао у све владе света и дрма, могу се постигнути стварни истинити резултати.

 3. Savetodavac says:

  Britancu ne veruj ni kada ti kaže "dobar dan".

 4. Velika Metla says:

  Из простог разлога јер је нато фашистичка пљачкашка организација,и нема шта да опљачка у Шпанији шта већ није опљачкао.

 5. doktrina soka says:

  Sta lupate SFRJ je bila u Nato jos od 1952g preko Grcke,pa bili smo i vojno veoma razvijeni sa oruzjem,koje smo izvozili na BI,ma nemoj mi samo tako prodavali oruzje bez dozvole velikog brata.Bombardovali bi oni i Madrid,ali nemaju sa kim da to urade,izbio bi rat u Evropi, a to je 3ww.

 6. Arkonac says:

  evropa je dosledna u svojoj šizofrenoj mržnji prema Vendima, koja traje više od milenijuma.To što ih danas nazivaju Srbi, Rusi, ranije Iliri, Kelti,Gali, Goti, Heti, Alani,Tribali, Vikinzi...Ništa se ne menja, samo buja kreacija evropskog zločina.Internet je razotkrio podmuklo falsifikovanje istorije, i nemci su prvi odustali od laži.Ali će opet nevoljno poslužiti kao "korisne budale" iako imamo žestoke dobrovoljce poljake. " Budala" nikad dosta, što bi rekao Bžežinski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u