БРИТАНСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО: Албанци нису свесни, раде у корист Срба!

БРИТАНСКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО: Албанци нису свесни, раде у корист Срба!

2 фебруара 2019

БИЛО какав корак Косова према уједињењу са Албанијом, што је за њих једини начин да реше свој статус, приморао би Србију да анектира северни део Косова. То би отворило питање граница Србије, радикализовало политику унутар земље и одразило би се на Републику Српску.

Ову тезу изнео је у предавању у Бањалуци Тимоти Лес, истраживач Геополитичког форума Унверзитета Кембриџ. Само мало пре овог предавања, председавајући председништва БиХ Милорад Додик је у Београду поновио да је немогуће да се избегне утицај решења косовског питања на ситуацију у БиХ.Управо Косово и Метохију Лес види као најнестабилнији део Балкана, јер се Приштина, у покушају да промени свој статус, налази на пола пута транзиције ка државности. Покушајима да се извуче из правне неизвесности у којој се налази, Приштина ће, према Лесовом уверењу, покренути ланац догађаја који би могао да доведе до прекомпоновања на Балкану:

– Ако Бошњаци смање притисак на Србе и дају Хрватима већу аутономију, БиХ би потенцијално могла да преживи као радикална и веома децентрализована земља. У супротном, ако притисак оде предалеко, вероватно ће доћи тренутак када ће се српско руководство суочити с питањем о формалној независности.

Он истиче да Бошњаци треба да схвате да не могу наставити да форсирају БиХ унедоглед, када је јасно да је баланс снага, када се Запад повуче из целокупне слике, на страни Срба и Хрвата.

– Грађани Републике Српске више пута су нагласили да желе да владају сами собом, да имају аутономију, своје надлежности. У таквим околностима, мало је вероватно да ће БиХ преживети као јединствена држава у садашњим границама.

Политички аналитичар Срђан Перишић каже, за „Новости“, да је у причи о статусу Косова и последицама на РС и БиХ кључно да српски политичари не дозволе да се та питања решавају само са западним силама, већ морају активно да укључе Русију.

БАЊАЛУКА ДА СЛЕДИ БЕОГРАД

ЖЕЉКО Будимир, стручњак за међународне односе, истиче да српски политичари морају да пазе приликом изјава о замени територија Косова и Српске и да то не сме да буде њихова теза.

– На Западу постоји став да ово неће допустити. РС мора да остане доследна у праћењу политике Србије, а посебно око војне неутралности.

(Новости)

KOMENTARI8 коментара

 1. milorad says:

  sve su ovo gluposti, mrsomudi i dezinformacije...kosovo će biti OSLOBODJENO od stranih okupatora i STRANOG stanovništva, mogerini pušika će da dobije otkaz u roku od 2 meseca MAX a možda i pre, a republika srpska će biti prisajedinjena zajedno sa crnom gorom REPUBLICI SRBIJI to jue ono što će se STVARNO desiti u sledećih 3 god. MAX.

 2. rajko says:

  Ja mislim da to Britanci planiraju da anektiraju London, pa optužuju Srbe za prljave misli.

 3. Budi Bog s nama says:

  Međutim i to je moguće, čim se i razmatra, ali jedno je sigurno da će doći pravda mir i jedno carstvo u kojem će se dati svakome po delima svojim, jer sada samo radimo račun bez krčmara, ali dolazi pravedno i večno carsto Božije.

 4. Kulak says:

  Zamena teritorija je ako se dobije deo Albanije za deo Srbije. Od toga nema ništa.Deo Srbije za deo Srbije nije nikakva zamena i to niko, ni jedan jedini političar ne može niti će ikada imati pravo da prizna. Srbija je međunarodno priznata država, članica UN, a Kosovo i Metohija su sastavni delovi suverene države Srbije.Na strani Srbije je međunarodno pravo, a američka sila na Balkanu će pasti i Srbija će opet uspostaviti suverenitet nad svojim teritorijem.Otimali su nama Srbima Kosovo i Metohiju i ranije ali smo ga mi uvek vraćali.Više vredi jedan metar teritorija suverene države Srbije nego svi političari zajedno.

  • Velika Metla says:

   Кулак,кажеш "то ниједан политичар не може,нити ће икада имати,право да призна..."! Е,па у томе и јесте проблем,што то нису политичари,а државници да и не говорим,него ПОЛИТИКАНТИ! Читаву Европу ево скоро 60 година воде ПОЛИТИКАНТИ,а не политичари! Ти политиканти морају да раде како им се нареди,а не онако како им налажу интереси народа и држава,које заступају не вољом народа! У целом еу-рајху видиш само политиканте,мизерије од људи,јер "глобалистима" нису у интересу државници који заступају интересе својих народа,него гњиде које нико није пре постављања на функцију премијера,председника,није познавао! Примера имаш редом,почев од Србије па докле ти воља! Чак и ван еу-рајха! Борис Францетич,Ципрас,МИкрон,Гваидо,Заев,Ђинђић......,ма има их колико ти воља!

 5. Miraš says:

  Имајући у виду фактични независно Косово, Албанија је највише територијално профитирала из разби-распада Југославије. Иза њих је Хрватска на основу етничког чишћења српског етничког простора. Не треба сумњати да би настојали да поново профитирају, али сада на распаду БИХ. У том случају још више би инсистирали да заокруже своју националну албанску државу - природну Албанију. Бошњачки политичари нису умни јер претераним притиском на Србе и Хрвате у БИХ учиниће највећу услугу Албанцима, а себи ће направити медвеђу тј. лошу услугу. На исти начин слепи и немислећи су актуелни црногорски и македонски политичари.

  • Miraš says:

   ... фактичКи ... Углавном сви на Балкану највише због незапослености и слабих плата настоје да се придруже мулти-култи ЕУ, а у исто време на Западном Балкану још увек се праве баш националне државе. У поређељу са Европом ово код нас је озбиљан парадокс. Најчудније је да то подржава ЕУ из Брисела током преговора Београд-Приштина. Тако уцењивачки и штетно како се односе према целовитости Србије, слично тако у догледно време односиће се и према целовитости БИХ. ЕУ је данас наводно за целу БИХ, али тако су се односили и према Југославији па од ње остало је засад 7 фактички независних мањих комада. Чиме смо ово заслужили? ЕУ првенствено служи за ширење НАТО-а и за остварење тог циља није их брига у колико комада ћемо се ми распадати. Затим што је више наше међусобне нетрпељивости НАТО на томе оправдава своје постојање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u