BRITANSKI „THE TELEGRAPH“: Ruska oklopna vozila i kamioni ušli u Ukrajinu

BRITANSKI „THE TELEGRAPH“: Ruska oklopna vozila i kamioni ušli u Ukrajinu

15 августа 2014

BvDfn3PIAAA8B_KRuska oklopna vozila i vojni kamioni ušli su oko 22h po lokalnom vremenu u Ukrajinu, dok humanitarni konvoj stoji na granici, tvrdi britanski „Telegraf“.

Novinar britanskog lista je izvestio da je „video prelazak vojnog konvoja na malom, prikrivenom graničnom prelazu u blizini Donjecka“, dok je konvoj od 280 kamiona sa 2.000 tona humanitarne pomoći stigao do granice, ali još nije prešao iz Rusije u Ukrajinu.

„Konvoj u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbegličkog kampa kod Donjecka, a zatim je bez gašenja svetala ili bilo kakvog pokušaja da se prikrije krenuo ka granici. Iako nije jasno da li su sva ta vozila ušla na teritoriju Ukrajine, videli smo da značajan broj vozila prolazi kroz punkt koji su čuvali naoružani ljudi“, piše britanski list.

I izveštač „Gardijana“ navodi da je video kolonu ruskih vojnih vozila kako ulazi u Ukrajinu, na teritoriju koja je pod kontrolom pobunjenika.

Ovo je je prvi put da su strani novinari javili da su videli vojno prisustvo i prelazak na samoj granici, iako su ukrajinske vlasti i Zapad i mediji više puta upozoravali na to da Rusi snabdevaju pobunjenike u Ukrajini naoružanjem.

Kako piše BBC, humanitarni konvoj i dalje čeka dozvolu da pređe granicu, dok predstavnici Crvenog krsta pregovaraju sa vlastima u Kijevu u pokušaju da dogovore prolaz i maršrutu.

Konvoj stoji na otvorenim poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao „apsurdno“.

Rusija je ranije pozvala na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se osigurala bezbednost humanitarne misije dostavljanja pomoći stanovništvu na jugoistoku te zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova „pozvalo je strane u sukobu da hitno obezbede režim prekida vatre“ kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarsne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine“, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo je ocenilo da je situacija u toj oblasti Ukrajine „veoma teška“ zbog svakodnevnih sukoba i pozvalo dve strane da „pokažu političku volju u ovom odlučujućem trenutku da se katastrofalna situacija, u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, smiri“.

„Prekid vatre neophodan je za osiguravanje bezbednosti humanitarne misije“, dodalo je rusko ministarstvo.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Radnik says:

    Videli ste vi Markale, Racak, hemijsko oruzje u Iraku, da ne nabrajam vise, Ali ne videste snajperiste na Majdanu. Sta bi sa avionom ucutaste se!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u