Броколи за виткост и виталност

Brokoli za vitkost i vitalnost

18 aprila 2019

OVAJ režim ishrane može da pomogne da se na zdrav način, za kratko vreme izgubi veći broj kilograma, nego što je to slučaj sa većinom drugih dijeta. Osim što pomaže da se kilogrami brže izgube, brokoli može da poboljša celokupno zdravlje i podstakne vitalnost.

Ovo povrće sadrži velike količine minerala, ali je takođe i jedan od najboljih izvora kalcijuma. Sadrži dvostruko više vitamina A i C nego pomorandža, mnogo B vitamina, magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa, kalijuma, vlakana i folne kiseline. Osim brokolija, i ostale namirnice koje se nalaze na listi ove dijete takođe su dobar izvor vitamina C. Ovaj vitamin doprinosi ubrzavanju metabolizma, što dalje igra važnu ulogu u procesu topljenja masti u organizmu.

Tokom trajanja režima ishrane, ukoliko vas uhvati glad, dodatni savet je da pojedete manju količinu sirovog brokolija, koji ima blaži i svežiji ukus nego kuvani. Možete da ga dodate u mešanu salatu, zajedno sa paradajzom, krastavcima, svežim kupusom, rotkvama i svežim karfiolom.

PRVI DAN

Doručak: 200 g brokolija, 50 g ražanog hleba, šoljica nemasnog jogurta ili mleka

Ručak: 250 ml nemasne pileće supe, 150 g piletine (kuvane ili pečene bez masnoće), 150 g brokolija kuvanog na pari

Večera: 250 g brokolija začinjenog belim lukom i sa malo maslinovog ulja, dve šargarepe (sirove ili kuvane na pari)

DRUGI DAN

Doručak: 200 g brokolija i paprika, sirovo ili dinstano na maslinovom ulju

Ručak: 100 g tune ili kuvane piletine, 150 g brokolija – kuvanog na pari ili dinstanog na luku i maslinovom ulju, dva srednje velika paradajza

Večera: Isto kao i doručak, dodati beli luk

TREĆI DAN

Doručak: Dve kašike ovsenih pahuljica prelivenih čašom nemasnog jogurta (ostavite ih da se natope preko noći u frižideru)

Ručak: Salata od 100 grama rotkvica i 100 grama zelene salate, čorba od povrća, 150 grama grilovane ili kuvane ribe

Večera: Salata od 100 grama rotkvica i 100 grama rukole, porcija kuvanog spanaća i čaša limunade

ČETVRTI DAN

Doručak: 100 g nemasne šunke (po mogućnosti ćureće ili pileće), 100 g brokolija, nemasni jogurt

Ručak: 200 g brokolija, 100 g nemasnog kravljeg sira, šnita ražanog hleba

Večera: 150 g nemasne govedine (junetine ili teletine) kuvane ili pečene bez masnoće, 150 g brokolija

PETI DAN

Doručak: 150 g brokolija, dve šargarepe (sirove ili kuvane na pari), šoljica nemasnog jogurta ili mleka

Ručak: 150 g brokolija, 150 g ribe ili piletine (kuvane ili pečene, začinjene sa malo maslinovog ulja), šnita ražanog hleba

Večera: 200 g brokolija, krompir, kuvan u kori

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *