БРУТАЛНО ИСКРЕНИ ЛАНЕ ГУТОВИЋ говори о политичарима и стању у Србији | ИНТЕРМАГАЗИН

БРУТАЛНО ИСКРЕНИ ЛАНЕ ГУТОВИЋ говори о политичарима и стању у Србији

11 јануара 2017

lane-gutovic-67

Милан – Лане Гутовић има онај таленат за који кажу да је есенција сваког комичара, од Бастера Китона и Чарлија Чаплина наовамо. Озбиљнога лица, често меланхоличног, наоко незаинтересовано, изазива ерупције, мале и велике праскове смеха с друге стране екрана, а у последње време најчешће сала. Ових дана, док се увелико крчка његов премијерни наступ у ток-шоуу Ивана Ивановића, обилази Србију са представом “Украђена личнос’”, позоришним наставком саге о Срећку Шојићу, лика са којим је пре коју годину абдицирао из ТВ серије “Бела лађа” након неспоразума око хонорара са РТС-ом.

Шојић се у новом комаду жали Европској унији, пише јој ситно писмо и тражи одштету за украдену личност, успут се нудећи за председничког кандидата и заузврат обећавајући све јер њега то не кошта – ништа. Колико се, живећи у Србији ових дана, и сами помало осећате као “украђена личнос’”?

– Живимо у времену у коме је криза идентитета нормална. Они који немају свој идентитет служе се туђим, па ако се једнога дана докопају свога идентитета, у реду је, а ако не, живе и даље са туђим. Идентитет је постао нешто као настрешница станице трамваја. Свако има право да се ту склони. Гужвањац у коме џепароши маришу шта стигну, па и идентитете. Нема тога коме бар део личности није “украђен”.

Када се осамдесетих појавио на филму (“Тесна кожа”), лик Срећка Шојића био је весела карикатура система социјалистичког самоуправљања. Колико је он данас трагичан карактер, имајући у виду да га реалност у неким стварима дебело претиче, а бенигне осмехе замењују кисели?

– Он је и онда био трагична слика друштва, али био је “излечив” јер су се његови лоповски подухвати односили само на једно предузеће. Данас је тај лик постао универзалан тип привредника и политичара. Овај податак не значи да је он напредовао. Он је само “мутирао” као сваки вирус и прилагодио се средини која је постала за њега идеална. Средина идеална за њега, престала је да буде подношљива за други животни концепт. Зато деца беже од нас и зато се памет повлачи. А тај “кисели осмех” који помињете имају “људи од гуме” када их увежу у чвор а они се осмехом праве да им није ништа. Мада сам ту ономатопеју осмеха препознавао и на свињској глави када је изваде из рерне.

Путујући по Србији, дружећи се са људима, какав утисак стичете: Да ли смо се и колико променили, које осећање доминира, има ли у том смислу разлике између Београда и унутрашњости?

– Путујем по Србији, али не дружим се са људима. То ми помаже да боље видим муке и немаштину коју бих вероватно дружењем пропустио. Очај и безнађе провинције, сем адресе и поштанског броја, нема разлику од велеградског очаја.

Шта је највећи узрок тог очаја, финансијска или духовна беда? Можда историјске околности, порази у рату, пропуштене прилике за истинске промене…

– Убило нас је јурење за привидима. Осећање немоћи да себи помогнеш, јер се узрочник твоје беде не види, учини да постанеш немоћан. Кад се грађанин појави било где да се жали на било шта, нигде не разговара са власником или са директно одговорним. Увек се истреса на неког представника који је потпуно невин. Враћаш се кући и знаш да си се истресао на човека који је само запослен код некога који је недодирљив, као што си можда код истог тог запослен и ти. Тај осећај потпуне немоћи људе баца у очај. Због тога на изборима број посматрача расте, а број гласача опада. Осећање да се бориш са невидљивим и непостојећим а свуда присутним одузима ти снагу.

За нас кажу да смо народ који има духа, јесу ли лоша времена појела ту колективну врлину?

– Лоша времена су тек пред нама. Скупштински преноси то наговештавају и кажу да сам у праву. Ако тешкоће и муке производе дух овога народа, имаћемо велику производњу. Све ово говорим апстрахујући дневник, који наговештава напредак. Али… Претурили смо толико тога преко главе, па ћемо ваљда и напредак.

Премијер је неколико пута нагласио да бисмо, као народ, требало да мењамо карактер, да усвојимо нешто од тог протестантског духа и етике. Мислите ли да је то оно што нам фали?

– Алфред Жари, писац комично-ироничне представе “Краљ Иби”, лику краља кога је играо Зоран Радмиловић дао је текст у коме краљ Иби каже да би требало променити народ јер пружа отпор и није усклађен са његовим пројектима. Ако је наш премијер то исто сада 2016. рекао, сматрам да се пишући “Краља Ибија” Алфред Жари 1896. непотребно истрчавао, а ми се томе исхитрено кикотали док је Зоран био жив, уместо да се томе кикоћемо данас.

KOMENTARI10 коментара

 1. vlada says:

  Covek je potpuno u pravu a ja dodajem da najvise 15% ljudi stoji iznad svog vremena,prepoznaju se u banalnim situacijama,to su oni koji ce starijeg coveka podici kad padne,propustiti dete ispred sebe na kasi,nositi opusak do kante za djubre,takve masa-marva gleda cudno !Eto do cega smo dosli ! Do banalnosti !

 2. Pitagora says:

  Ako je ovo najpametnije što je imao da kaže - bolje da je ćutao.

  • Jovan says:

   Lane Gutovic je napravio toliko lepu paralelu izmedju Kralja Ibi i Vuciceve protestanske izjave(uzgred Bilt, Englezi i ostali protestanti. su najgori mrzitelji pravoslavlja Rusa i Srba)- da je PREGENIJALNA. Ali to se jos mnogo mnogo vise odnosi na DOSmanije koji su prvi trazili da nam menjaju svest jer nismo dobar narod po meri Nato pljackaskih hordi i zato sto ne prihvatamo da budemo kolonija i jeftina robovska radna snaga okupatora i pete kolone. To je tako kod svih "demokratskih" politicara kad su im mentori ratni zlocinci Bler, Klintonovi, Olbrajt,... mija i cija. Ko to ne shvata njegova je inteligencija daleko od Pitagorine milijardu svetlosnih godina.

   • Pitagora says:

    Autor Kralja Ibija A. Žari je verovatno genijalan, a pozivanje na njega je umesno. Ne mislim da citiranje nečega ili nekoga može biti "pregenijalno". Sve što je Gutović rekao potpuno je na mestu, ali ja sam očekivao više, i konkretnije, pa je možda zato došlo do nesporazuma.

 3. fantom says:

  @ Pitagora...s obzirom na "nick" pod kojim komentarišeš (Pitagora), pretpostavljam da o svom mentalnom kapacitetu imaš veoma visoko mišljenje, kao da je gotovo ravan ovom velikom umu ljudske misli i nauke, pa bi bilo veoma interesantno pročitati tvoje viđenje ove problematike koje se dotakao Lane Gutović. Tvoj komentar nikako ne ide ruku pod ruku sa tvojim "nickom", prije bi se slagao sa čaršijskim kritičarskim duhom, gdje svako svakoga može popišati, a da zato nema nikakve argumente, gdje čak i da ima nije ih dužan iznostiti, jer je tu važno samo nekoga ili nešto popišati, onako, čisto radi samog pišanja.

  • Pitagora says:

   Ne razumem čemu toliko oštrih reči, ponoviću ono što sam rekao prethodnom komentatoru: više sam očekivao od Laneta kao pametnog čoveka, to je sve. Ja radije slušam Miodraga Zeca i čitam Milana Milenkovića, oni su više po mom ukusu. Razume se da ni oni ne nude rešenje, previše bi bilo očekivati. Mislim da nema potrebe ovako da razgovaramo, treba čuvati agresivnost za prave neprijatelje u pravim bitkama. Pozdrav.

 4. Mile says:

  Јесте то тако, али зашто се овај ђетић из Пиве равне не дотакне Мила? Него је пре пар година био финални говорник на завршном митингу ДПС пред локалне изборе. Вероватно из чисте љубави. Према Милу пема еврима, закључите сами. А можда и обоје. Лицемерно до бола.

 5. deda mraz says:

  Ovaj covek je potpuno u pravu i sve je tacno sto on kaze a nas problem je u tome sto nas komunisticka stoka i sljam vec 70 godina vodi i unistava, a Srbi su im najveci neprijatelji.Nasa katastrofa je to sto nam je komadant Srpske Garde bio sef kabineta hrvata Mike Spiljka tj. smrdljivi komunista Vuk Draskovic i pogledajte sta sca radi i prica i kako pljuje po Srbima i sve ce vam biti jasno a. ima ih brate na tone ovakvih kao sro je smrdljivi draskovic tj. Dedinje im je baza i svi su oni tamo i preko nasih ledj uzivaju i naravno da Senjak ne zaboravim jer tamo su im i njihovi rokeri i pevaci koji su radili i tadi sad jos uvek rade za njih.

 6. dusko says:

  LANE JE TOLIKO INTELEGENTAN , NACITAN I PAMETAN COVEK DA KADA BI ON HTEO DA DA ANALIZU SRBIJE I SRPSKOG DRUSTVA U CELINI MOGAO BI DA NAPISE VEOMA OZBILJNU KNJIGU ! UZ SVE TO JE IZVANREDAN GLUMAC, A GLUMCI KOJI SU PUNI SATIRE I HUMORA SU U BITI POVUCENE USAMLJENE LICNOSTI, CUTOLOZI I NISU BAS DOBRI SAGOVORNICI ! TAKAV JE BIO ZORAN RADMILOVIC , BATA STOJKOVIC I MNOGI DRUGI VELIKI NASI GLUMCI !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u