ЧЕKА ЛИ НАС МРАЧНА KОРОНА ЗИМА?! Вирусолог из Немачке открио очекивања, а споменуо је и Србију!

ЧЕKА ЛИ НАС МРАЧНА KОРОНА ЗИМА?! Вирусолог из Немачке открио очекивања, а споменуо је и Србију!

20 маја 2020

Kакав други талас корона вируса се очекује у Немачкој, шта је попуштање мера донело овој земљи и да ли ћемо доживети мрачну корона зиму, одговоре на ова питања дао је шеф инфективног одељења престижне берлинске болнице „Шарити“ и вирусолог др Андреј Трампуж гостујући у Јутарњем програму Прве.

– Постоји страх од другог таласа и што се боље припремимо, мањи је ризик. Сигурно је да смо сада на крају првог таласа, прве фазе пандемије, али чека нас друга фаза. Не знамо како ће тачно бити у другој фази, али очекујемо мање жаришта тамо где се вирус неконтролисано шири – рекао је др Трампуж и додао да се сада треба што боље припремити, односно држати вирус под контролом како би се смањили преноси и ризици.Прокоментарисао је и тврдњу директора СЗО Тедроса Аданома Гебрејесуса који је рекао да Европу чека мрачна корона зима.

– Мислим да се таква песимистична прогноза неће обистинити. Оно што смо сада видели јесте да су људи брзо схватили какав је овај вирус, колико је тежак и агресиван. Јединствено су Европа и цео свет кренули у закључавање. Вероватно нећемо имати више толико људи који ће реаговати на тај начин, али постоје сада други начини. Знамо како се вирус шири, имамо брже тестове и то ће бити најважније сада – да се тестирамо, тестирамо, тестирамо и одмах чим приметимо да се вирус шири, да реагујемо и контролишемо га.

Док се не пронађа вакцина која ће омогућити повратак у нормалан живот, треба следити средњи пут – примену мера и контролисаних услова, напоменуо је наш стручњак. Kако је додао, проверу ефикасности попуштања мера треба проверавати на две недеље да би се видело где има више инфекције.

Према његовим речима, 95 одсто људи у Немачкој нема имунитет на корона вирус па постоји константна опасност да се зараза шири. Зато људи носе маску и држе социјалну дистанцу.

Kада су у питању мере које се примењују на стране туристе које долазе у Немачкој, обустављен је обавезни карантин од 14 дана осим за оне који долазе из ризичних подручја каквих више нема у Европи.

Др Трампуж сматра и да ће Србија олабавити ову врсту мере (људи који долазе у нашу земљу морају да приложе тест не старији од три дана да немају вирус и да буду у карантину 14 дана) као и земље у региону Хрвастка и Словенија која је јачи удар епидемије који јој је претио од Италије избегла због раног предузимања оштрих мера рестрикције.

Издвојио је нашу земљу као добар пример адекватног и правовременог одговора на коронавирус. Истакао је да су Италија, Шпанија и Француска требало брже да одреагују, као и Америка која због тога има велики број жртава.

Да није било карантина, у Европи би било милионских жртава, поручио је.

KOMENTARI6 коментара

 1. Realno says:

  Planetarna laž Korona, jeste organizovan zločinački poduhvat-biznis koji se sprovodi zahvaljujući medijima i infrastrukturi zdravstvenih sistema onih država koje su proglobalno usmerene. Jadni medicinski radnici, policija i vojska su zaista pošteno odradili ali tuđi veoma nepošteni posao. Braćo, pamet u glavu...

 2. šiško says:

  E, jesmo ga obavili! Taj posao oko korone! Zašto falsifikujete trampužovu izjavu? On to sigurno nije rekao, jer ništa Srbija nije uradila kako treba, nego sve naopako! Izmrcvarila narod, uništila zemlju, a korist nikakva. Ako hoćemo da spremno dočekamo novi talas korone, moramo da pod hitno smenimo ovaj ološ sa vlasti. To je jedina preventiva. Inače će nas sve kolektivno sahraniti, nekrofili belosvetski.

  • Realno says:

   Brate, kakvi se talasi tebi priviđaju, idi kod psihologa. Sve je laž!

 3. Риста says:

  ДР менгеле је такође био Немац. "Да није било карантина, у Европи би било милионских жртава, поручио је." Е сад идем да га угризем. Има ту још један кога ћу сачекати кад промоли главу. Ако се не заразе од мене, неће никад а неће сигурно, јер ја нисам ништа ни видео ни осетио осим да вас нема. Радио сам непрекидно, осим спавања и трчкања у клоњу. Штос мене тиче, останите тамо још коју годину да зарадим оно чему се никада у животу нисам надао. Заједно са још неких 3 милијарде људи ја нисам био изолован ни један дан. Ма знам да то стално спомињем, али никако да ми неко каже како то да је пандемија важила за 3-4 милијарде људи а није за оно остало? Селективна пандемија? Онако као ако верујеш, онда ћеш се и заразити и брзо у тор. Није баш тако, али ето. Нису мене питали оћул или нећу, него једноставно мој посао не сме да се заустави, па макар ја гризо короне успут. Ко кер кад покушава да загризе муву. Да није тако и ја бих био уторен као и већина вас. У Србији је била најодвратнија изолација. Готово фашистички сат. Милицајци, војници, поготово они на руским границама, возачи бродова и камиона, ватрогасци, тајни агенти, политичари на високим столицама, обезбеђивачи и контролори гасних и нафтних цеви, тице и славуји, печене шеве и да се не мучим ко је све био слободан, електричари на пример, нису били ни један дан под санкцијама. Јесте, био је стопиран авијонски саобраћај и туристички језерски саобраћај, али транспорт робе преко вода света и железницом није био заустављен. Кина је стручно и повољно одмах пројектовала и активирала САНИТАРНИ ПУТ СВИЛЕ. То значи измере ти температуру кад се попнеш на брод, а кад силазиш није важно. Цркни.

 4. Риста says:

  Ко је био излован? Да вам кажем шта ја само претпостављам или знате и сами? Тешко да знате ако сте били изоловани, па да само мало напоменем. Изоловани су већином радници чијих занимања глобализам гледа да се реши. Није баш сасвим тако, али седНите и мућните главом. Ако вам се није скаменила. Нисам до сада ни случајно размишљао ко је био изолован, али 80% изолованих су радничка класа и спроведен је тест да ли се без њих може и како их ........ односно шутнути ако не требају више, или ти на који начин да их отресу и кога да отресу. Нису ово никаква документована схватања, али идемо им у сусрет. Ово ја унапред као баба Ванга, стим што је овде лако бити баба. Знате шта је мени фалило два месеца и три дана непрекидног рада? Па кување! Не питајте шта сам све јео. Сад сам и најзад код своје куће и сваки дан печем роштиљ и кувам љуту рибљу чорбу, а једном недељно по добром сремском обичају, скувају ми жуту супу са домаћим жутим резанцима и сос са мирођијом уз пуњено пиле са печеним младим кромпирићима.. Никако да се наједем, што значи куварице неће бити шутнуте. Оне су вечне.

 5. persida says:

  Samo majmuni mogu da veruju u novi talas, drugi, treci, ihaha, bice za budale i deseti talas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u