ЦЕО СВЕТ И ПАПА ЋЕ МОРАТИ ДА ГЛЕДАЈУ: Завршен филм о Јасеновцу на који је чекано 70 година!

ЦЕО СВЕТ И ПАПА ЋЕ МОРАТИ ДА ГЛЕДАЈУ: Завршен филм о Јасеновцу на који је чекано 70 година!

19 октобра 2015

starac-vukasin-mojahercegovina-1024x682Након више најављених, али још нереализованих пројеката других аутора, напокон је завршено прво филмско остварење о ужасима усташког концентрационог логора Јасеновац, јер ће се прича о старцу Вукашину и његовом крвнику, кољачу Жилету Фригановићу, ускоро појавити у биоскопима, највјероватније у јануару 2016. године!

Ради се о филму заснованом на стварном догађају, у којем је злочинац Жиле Фригановић, према властитом признању, опкладе ради, за неколико сати заклао 1.100 несрећних Срба, а затим и старца Вукашина, чији га је недокучиви мир, а посебно ријечи: „Само ти, дијете, ради свој посао“, ненадано спријечио да настави с клањем. До тада, кољач је уживао у злочинима.

На овај играни филм српска јавност чека 70 година, а вјерује се да ће изазвати интензивне реакције и да ће, како каже творац филма Милан Зарић, „папи барем кољена клецати“! Зарић истиче да би неприказивање овог играног филма у Републици Српској било равно злочину.

Прочитајте још:

ИСПОВЕСТ МОНСТРУМА КАКВУ ДО САДА НИСТЕ ПРОЧИТАЛИ: Кладили смо се ко ће заклати више Срба, већ послије неколико сати заклао сам 1.100 људи!

ХИЈЕРАРХИЈА ПАКЛА ЛОГОРА ЈАСЕНОВАЦ: Крвници-убице-кољачи и њихови помагачи

Снимање је недавно завршено у Панчеву и Банатском Новом Селу. Екипу филма посебно су одушевили мјештани Банатског Новог Села. Били су врло сусретљиви и прави домаћини.

– Није било дана да се не окупе радознали и посматрају шта радимо. Мјештани су доносили колаче, ракију, сокове, шта год су имали, показујући своје велико срце. То нам је много значило у мору тешких мисли и сцена препуних крви – каже продуцент Бојан Бабин.

Тежак задатак

Поред Бабина, сценограф и костимограф, Георг Помана, те директор фотографије, Игор Лепедат, као и цијела екипа, својим залагањем и професионалношћу допринијели су стварању и квалитету филма, који је настајао пуне двије године. Овај филм рађен је у продукцији „Антиценсуре“, медијског пројекта Милана Зарића, који је с екипом обилазио терен по Хрватској да би прикупили податке. Сценарио и режију потписује Светлана Петров, која тврди да тај посао није био лак, јер је ријеч о теми која не оставља никога равнодушним.

– Филм је снимљен према истинитим догађајима и обрађује психичко стање усташког кољача. Сви смо имали заиста тежак задатак. Да уђемо у главу злочинца, да прикажемо тај његов болесни унутрашњи свијет, да прикажемо свијет старца Вукашина који је антипод свијету усташког кољача, да сложимо коцкице у овај филм – рекла је о филму Светлана Петров.

Иначе, главне улоге повјерене су Предрагу Котуру, Ненаду Хераковићу и Владану Јаковљевићу. Поред њих, на терену је радило још тридесетак људи, рачунајући и статисте. Екипа је снимање успјешно привела крају, а материјал је још у обради.

Министарство културе Србије још није подржало филм, али Зарић се нада подршци, бар декларативној.

– Додуше, ми их за подршку нисмо ни питали. То ћемо ускоро надокнадити. За нас би најбоља подршка била да ураде нешто више у вези с овим, да наставе. Српска историја има много необрађених тема. Желим да вјерујем да ће подржати овај филм, али и да ће урадити више од тога, како Република Српска, тако и Влада Србије. Они то могу и морају. Ова тема, али и многе друге потиснуте теме, морају коначно постати дио српске колективне свијести. Кад се то буде десило, бићемо као народ много растерећенији. Онај ко не зна одакле стиже, сигурно неће знати ни гдје је пошао. Не треба да будемо превише мудри да схватимо да ми као народ тумарамо, не знајући куда смо кренули. Истина ће нас ослободити. У то сам увјерен. Управо због тога и постоји овај филм – истиче наш саговорник.

Аутори се надају да ће филм изазвати снажне реакције у региону. Да ће папа пасти на кољена – нису баш увјерени, али вјерују да ће му кољена бар клецати. Из Хрватске се надају бурним реаговањима.

– Биће негирања, нападања, исмијавања, али највише игнорисања. Да не бих нагађао, најбоље да сачекамо и видимо како ће то дјеловати на њих. Боља је било каква реакција него никаква – каже Зарић.

Главни и одговорни

„Антиценсура“ има понуду да филм или бар репортажу о филму прикаже на једној телевизији, која има 500 милиона гледалаца. У том случају, прича би могла доћи до папе.

– Ватикан, Католичка црква, папа и сви остали противници имају онолико моћи колико и мрак када се појави свјетлост. Ово зло, као и све лажи које нас окружују, опстају само у одсуству добра, односно истине или, боље речено, нас који имамо обавезу да свједочимо истину и да личним примјером покажемо шта је добро. Овај филм ће посебно привући млађу публику. То је и био мој циљ. Млађа популација не воли досадне документарне филмове или бесмислена политичка препуцавања. Зато овај филм има и едукативну сврху – додаје аутор филма.

Многи српски историчари сагласни су да о овој теми треба много више да се прича. Дошли смо у ситуацију да ученици нису ни чули шта је Јасеновац, нити шта он представља за српски народ. Поражавајући је устаљени став да треба да окренемо леђа ружној прошлости и окренемо се помирењу и свијетлој будућности. Али, гласови оних који сматрају да напретка нема без истине, ма како она била ружна, све су јачи.

– Мислим да наставници нису главни кривци. Као прво, нешто што и сами не знају, јер их нису учили, не могу да избјегавају. Друго, колико знам, наставници имају план предавања којег би требало да се држе, а није ми познато да је геноцид у НДХ увршћен у школско образовање. Главни и одговорни су у влади, у министарству просвјете. Њих треба питати нешто више о овој теми – додаје Зарић.

Он сматра да су, нажалост, Срби најодговорнији за гурање Јасеновца под тепих.

– Да у Србији има воље, ми не бисмо у 21. вијеку разговарали о овој теми. Ова тема била би дио колективне свијести. Нису нама Хрвати криви што нисмо свјесни себе и своје историје. Кључна ријеч је одговорност. Гдје је ту наша одговорност? – пита се наш саговорник.

У ситуацији када из Хрватске свакодневно стижу лоше поруке – протјеривање ћирилице из Вуковара, негирање истине о Другом свјетском рату, отворена мржња према Србима – прећуткивање истине је најгора опција коју можемо изабрати, увјерен је наш саговорник.

– Те хрватске реакције сличне су ситуацијама када пијани муж малтретира своју супругу, коју је претходно много пута преварио. Та реакција је психолошки феномен. Иначе, није вриједна коментара. Важно је показивати истину свагдје и на сваком мјесту, широм свијета. Када ово постане дио глобалне свијести, онда ћемо се и ми, али и Хрвати, освијестити. Аушвиц је дио глобалне свијести. Зашто да то не буду и Јасеновац или Јадовно, као и на десетине јама и других стратишта, гдје су Срби звјерски убијани – пита на крају Милан Зарић.

film-o-jasenovcu 657Реконструкција: Злочинац се повјерио љекару!

У јануару 1943. године усташе су у Јасеновцу организовале такмичење у клању логораша, махом православних Срба. Кладили су се ко ће заклати више људи. Оно што се тада десило забиљежио је логорски љекар. Он је, између осталог, записао и „исповијест“ кољача Жилета Фригановића, који је те ноћи убио 1.100 људи, а његова посљедња жртва био је старац Вукашин.
Фригановић је свједочио да „никада у животу није осјетио такво блаженство“ као када је клао људе. На ред је онда дошао Вукашин из Клепаца, код Чапљине. Смиреност овог старца га је излудјела.

– Гледајући га и слушајући, у мени се наједном разбуктала жеља да му мир и спокојство разбијем најсвирепијим мучењима и да у његовим мукама, болу и копрцању вратим занос. Издвојио сам га и ставио на један пањ. Наредио сам му да викне: „Живио поглавник Павелић!“ Запријетио сам му, ако то не каже, да ћу му одсјећи уво. Вукашин је ћутао. Откинуо сам му уво. Није рекао ни ријечи. Поново сам му рекао да виче: „Живио Павелић“ или ћу му откинути и друго уво. Он је и даље ћутао. Откинуо сам му и друго уво. Вичи: „Живио Павелић“ или ћу ти откинути нос! А кад сам му и по четврти пут наредио да узвикне: „Живио Павелић“ и запријетио да ћу му ножем извадити срце из груди, он ме погледао и, уперивши поглед некако кроз мене и преко мене у неизвјесност, полако и разговијетно ми је добацио: „Само ти, дијете, ради свој посао“ – свједочио је Фригановић.
То је била кап која је прелила чашу, па је кољач старцу ископао и очи, раскомадао срце, преклао грло од ува до ува и ногама га шутнуо у јаму. Тада је зауставио свој крвави пир и више није имао мира, нити је могао да „обавља свој посао“. Старац му је долазио и у снове, постхумно прогањајући злотвора својом смиреношћу.

СПЦ канонизовала Вукашина Мандрапу!

Вукашин Мандрапа, српски сељак из села Клепци у Херцеговини, канонизован је 1998. године. Српска православна црква је одредила да се дан Светог новомученика Вукашина Јасеновачког обиљежава 29. маја.

Забиљежено је да Вукашин уопште није био старац, већ само зрелији човек, али већ је био зарастао у просиједу браду. Родом је из села Клепци, на источној обали Неретве, код Чапљине. Побијена му је цијела породица, а њега су ухватиле усташе. Најприје је био депортован за Сарајево, а одатле 1942. године у усташки логор Јасеновац.

Иначе, у селу Клепци раније се налазила Црква Светог апостола Луке, почетком 16. вијека. Од 1857. године обновљена је као Црква преображења Христовог. Током посљедњег рата у БиХ, хрватске снаге су је 1992. године сравниле до темеља и порушиле цијело село Клепци.

(ПрессРС)

KOMENTARI24 коментара

 1. otac Satarije says:

  neverovatno je da postoji bog koji trpi hrvacke svinje na ovom svetu...

 2. Batina says:

  Ovi sto pocinise i sto jos uvijek cine zlocin nad Srbima su niko drugi do pokatolicenih Srbi, a iz toga proizlazi da zemlja na kojoj zive je Srbska zemlja. Najveci ustaski zlocinci to je poznato poticu iz Hercegovine i oko Zadra, i vecini se prezimena zavrsavaju na ic sto je neoboriv dokaz o Srbskom porijeklu. Crno im se pise.

 3. TARAS BULJBA says:

  SPLICO USTASO UMRI,DOLAZIMO PO TEBE!!! ZA VAS,HRVATE NAJVECE ZLOCINCE NA SVETU,SVAKI VAS ZLOCIN JE MIT!!! ZA VAS JE JASENOVAC MIT,SRPSKO DELO PREBILOVCI MIT,JADOVNO MIT,SRPSKA CRKVA U GLINI MIT,SRPSKI SELJAK VUKASIN MANDRAPA JE MIT.SVE JE MIT GDE STE PRAVILI NAJVECE ZLOCINE.PLATICE TE SVOJOM KRVLJU KAD TAD!!! NA RUSKIM TENKOVIMA CEMO DOCI I SRAVNITI SA ZEMLJOM SATANSKU DRZAVU NEZAVISNU HRVATSKU!!! VI STE NAJVECE SLUGE SATANSKOG VATIKANA,KOJI JE SVETSKI CENTAR PEDOFILIJE,PEDERSTVA,RAZVRATA!!!VI,HRVATI STE SLUGE RIMSKOGA PAPE,KOJI JE NAJVECI JERETIK NA SVETU I ZAMENIK LUCIFERA NA ZEMLJI!!!

 4. mija says:

  Papa i ceo svet će uživati u poruci koju im šalje ovaj film: "Samo koljite Srbe i dalje, oni neće učiniti ništa." I odvodiće decu u bioskop da se vaspitavaju na svetlom primeru čvrstine i moralne snage ustaša.

 5. TARAS BULJBA says:

  SPLICO USTASO UMRI,DOLAZIMO PO TEBE!!! ZA VAS,HRVATE NAJVECE ZLOCINCE NA SVETU,SVAKI VAS ZLOCIN JE MIT!!! ZA VAS JE JASENOVAC MIT,SRPSKO SELO PREBILOVCI MIT,JADOVNO MIT,SRPSKA CRKVA U GLINI MIT,SRPSKI SELJAK VUKASIN MANDRAPA JE MIT.SVE JE MIT GDE STE PRAVILI NAJVECE ZLOCINE.PLATICE TE SVOJOM KRVLJU KAD TAD!!! NA RUSKIM TENKOVIMA CEMO DOCI I SRAVNITI SA ZEMLJOM SATANSKU DRZAVU NEZAVISNU HRVATSKU!!! VI STE NAJVECE SLUGE SATANSKOG VATIKANA,KOJI JE SVETSKI CENTAR PEDOFILIJE,PEDERSTVA,RAZVRATA!!!VI,HRVATI STE SLUGE RIMSKOGA PAPE,KOJI JE NAJVECI JERETIK NA SVETU I SLUGA SATANE!!!

 6. Виде Даничић says:

  Томислав Николић, казанџија од баточину, вајни председник јадне Србије, у ствари је отишао у Ватикан да римског понтифекса позове у посету Србији (о томе су јуче писале "Вечерње новости"). Због тога, ја посебно посвећујем овај прилог Томи ракиџији, мада знам да њега та тема не интересује, што никако не значи да пред Богом није одговоран што у посету позива ђаволовог намесника и небогоугодника који се сам прогласио директним Божјим изаслаником на Земљи. Да зна мало боље кога звове у „апостолску посјету“! И да се постиди ако је ишта људско у себи сачувао! Познато је да СПЦ прогласила Вукашина из Клепаца, логораша из Јасеновца, коме су усраше побиле целу породицу, новомучеником. Ево аутентичног текста о томе како је ова вест о Вукашину доспела уопште у јавност и изашла из анонимности страшног јасеновачког геноцида. Запис је направио др Неђо Зец, логораш који је био насилно именован у јануару 1943. г. за члана лекарске комисије која ће извршити систематски преглед свих усрашких кољача у Јасеновцу. Један од назлоћуднијих јасеновачких усрашких кољача био је некакaв Жиле Фригановић. Он је био најстрашнији, најкрволочнији и најбржи и најуспешнији кољач Срба. И тај Жиле је позвао пред очекивани лекарски преглед др Зеца и поверио му своје тајне муке и затражио помоћ, под претњом да он зна шта ће бити ако за тај разговор сазнају и други (запис из књиге "Катена Мунди": "Ради ти, дијете, свој посао"). У августу 1942. г. усрашки кољачи у Јасеновцу су организовали такмичење у клању око 3.000 Срба у Градини. Жиле је клао као у посебном заносу и био је далеко одмакао својим такмацима у том крвавом усрашком послу. И онда је у једном тренутку угледао једног старијег Србина, и каже Жиле, „који са некаквим несхватљивим миром стоји и гледа како ја кољем жртве и како се оне у највећим мукама претурају. Тај ме његов поглед некако пресјекао, учинило ми се као да сам се из оног највишег заноса наједном скаменио и једно вријеме нисам могао да се макнем“. И тада је Жиле испричао др Зецу следећу најстрашнију људску причу. "Издвојио сам га и посадио на један пањ. Наредио сам да викне: `Живио поглавник Павелић`, или, ако то некаже, да ћу му одсјећи ухо. Вукашин је шутио. Откинуо сам му ухо. Он није рекао ни ријечи. Поново сам му рекао да виче: `Живио Павелић`, или ћу му откинути и друго ухо.“ И тако је Жиле одсекао Вукашину и друго ухо, и нос, и на крају му запретио да ће му ножем извадити срце из груди. „...он ме је погледао и, уперивши поглед некако кроз мене и преко мене у неизмјерност, полако и разговјетно ми је добацио: `Ради ти, дијете, свој посао!` Послије свега, ова његова посљедња ријеч потпуно ме је избезумила, скочио сам на њега, ископао му очи, исјекао срце, преклао грло од уха до уха и ногама га сјурио у јаму. Али је тада у мени нешто препуколо и те ноћи нисам могао више да кољем... Од те ноћи више немам мира. Кад год у мучењу и клању покушам поново да доживим онај посебни занос и задовољство, увијек ме изненада простријели Вукашинов поглед и тада малакшем, бацим нож и не могу више да кољем.Почињем све више да пијем, али ми то помаже само на тренутак. У пићу, нарочито пред вече, често ме изненада тргне глас: `Ради ти, дијете, свој посао!`, и тада, избезумљен, морам да тумарам около, да зачепим уши, да се ударам у главу, да вичем, да ломим све око себеи бјесомучно нападам на кога стигнем. Ноћу немам нигдје мира, сваки час се трзамиз сна и тада наједном у мраку угледам продорни Вукашинов поглед и чујем оно стравично: `Ради ти, дијете, свој посао!`“ Тако је најбољи усрашки јасеновачки кољач изјаукао своју муку Србину логорашу др Зецу, члану лекарске комисије пред коју је он, кољач Жиле морао сутрадан на преглед. И у једном тренутку паклена нељудска усрашка кољачка машина и монструм се распала: „А тада, одједном, провалило је из њега неко чудовишно јецање и плач, са анималним ридањем. Неочекивано у једном тренутку, нагло је устао из фотеље, сручио се на кољена испред мене, у једном маху ухватио моју руку и почо да је љуби: `Докторе, ко бога те молим, помози ми! Ја знам да сам кукавица и не могу себи ове муке да прекратим једним хицем из револвера. Ни клање, ни мучење, ни најсвирепија злостављања логораша више ми не помажу: не помажу ми више ни исповијест, ни молитва логорског фратра Брекала... а сутра сам одређен за љекарски преглед у `комисији`. Ти ћеш бити љекар и даваћеш стручне приједлоге. Докторе, преклињем те, пошаљи ме ме негдје на одмор, у неку бању, да тамо покушам да се смирим... Милост, милост ми учини...“ Ето, браћо Срби, ово је једна јасеновачка крвава прича о србској голготи јасеновачкој за вријеме усрашке НДХ, поглавника Павелића који је имао свињску главу (Курцио Малапарте), надбискупа Степинца, сотоне фра Мирослава Филиповића – Мајсторовића – а све под водитељском руком ватиканског понтифекса који се сам прогласио Божјим изаслаником на Земљи. И томе се „изасланику“ (јер је сваки међи њима исти) поклонио председник Србије од баточину и позвао га да посети Србију (наводно уз услов да пре тога добије дозволу СПЦ – к`о да би прецедник од баточину упутио такву „замолницу“ овом ђаволовом намеснику да већ не зна да се небогоугодна врхушка СПЦ није већ сагласила с тим позивом... Ако Србија и Србство дозволе посету ђаволовог намесника римокатоличке секте – онда ће то бити Божји знак да ми више заиста не треба да постојимо. Саклони и сачувај, Господе Боже Свемогући и Свемилостиви и помилуј нас грешне!

 7. Padre says:

  Ovi koji stalno prićaju, da su Hrvati pokatolićeni Srbi, kao da se ponose time!Ja jih, bogami, nebi svrstao u Srbe pa da su pokatolićeni ili poturćeni!

 8. srbistra says:

  to to neka znaju hrvatine najveci svjetski vjernici ki in je caca a ki in je nono najveci svjetski olos hitler i druge bestije osobno nemaju toliko svirepe krvi na rukama koliko imaju pojedinci sa ovih prostora neki mrtvi neki zivi a njihovi unuki i djeca svi u crno velicaju ljude samo za koje su uceni i za koje znaju jer su odgajani u mrznji i kriminalu neznaju oni nis niti zele znat niti cut moral:-100 postovanje:0 razum:-505(s crton),itd u bezdan..........

 9. neso says:

  nema mira na ovim prostorima dok srbi ne vrate dug hrvatima

 10. ramen says:

  samo vi ovde srbujte preko ekrana, a kad pukne tikva, opet će klinci da ginu u uniformama i to neobučeni.

 11. Fred says:

  Vukašin je mitska osoba i sam događaj je izmišljen.

 12. Fred says:

  @TARAS BULJBA :-D :-D :-D :-D :-D

 13. Voka says:

  @Fred ...bio jedan @Fred koji nije imao oči i uši. Nije imao ni kosu, tako da su ga uslovno nazvali @Fred. On nije mogao ni da govori jer nije imao usta. Nos takođe nije imao. Štaviše, nije imao ni ruke ni noge. Nije imao ni stomak, nije imao ni leđa, nije imao ni kičmu, nije imao nijedan unutrašnji organ. Nije imao ništa! Tako da nije jasno o kome je reč. Bolje onda da o njemu više ne govorimo...

 14. Fred says:

  @Voka Jedva cekam pogledati taj film o Vukasinu. Obozavam znanstvenu fantastiku. :-D

 15. role zarolaj says:

  gledao svojim ocima kad su buldozerima,bagerima i tenkovima sravnili cijelo selo..a perisic na 500 m odatle sa krnjim hercegovackim korpusom(zbrisali montenegrini i srbijanci,osim cast izuzetaka cisto da potvrde pravilo) i punom ratnom opremom drka neke gustere sto mu voda za umivanje nije bila temperature koju bi on zelio...

 16. Meri says:

  Najlepše bi bilo da ovakvih i sličnih dogadjaja nije bilo i da se ovakvi filmovi nisu morali ni snimati ni gledati. Istina je bitna, najvažnije je u stvari da se izvuku pouke za budućnost i da budemo bar manje naivni. Vidite kako nam se g-din FRED stalno javlja sa dijametralno suprotinim komentarima, nije to slučajno. Srbija je trenutno za Hrvate potencijalna kolonija u njihovom širenju prema istoku, pritom bi lakše odradili posao ako su nam mozgovi oprani, a po svojoj prirodi jesmo i naivni, nisu ni tako daleko da ponovo uskliknu ZGODITAK i da dobiju nove nagrade od one posebne kancelarije iz Vatikana.

 17. Istina says:

  U filmić dodajte događaje iz Sajmišta,Manjače,Logorišta,Jajinaca,Srebrenice,Foće,Mitrovice, itd pa bude stvarno super filmić ! "Historičari" ;)

 18. Paštrović says:

  Molim ustaše da bace pogled na knjigu Predraga Lukajića, a koja se zove "Fratri i ustaše kolju". Srbe uzalud već dugo vremena molim, ali Srbe to možebit' (i uglavnom) NE INTERESUJE! Možda su ustaše i u pravu da je sve ovo naša srbska "fatamorgana", ali zato Drakulići, Šargovac i Motike pored Banje Luke nijesu nikakve srbske "fatamorgane", nego čista istina. To tvrdim, i iza toga čvrsto stojim. Ne trebaju Srbima nikakvi Jasenovci i nikakver cifre... eeejjj, "cifre" od par stotina hiljada pomlaćenih Srba. Dovoljna je jedna jedina ispovijest iz Lukajićeve knjige. Preskočite prepucavanje pisca i hercegovačkih fratara, i krenite od ispovijesti Dragana Stijakovića iz Motika. Biće vam dovoljno a i muka za barem jedno sljedećih 10-tak godina. Ili ćete da se SLADITE, sve mi je jedno?

 19. Momčilo says:

  Vidim da se ustaša Fred pravi nepismen kada treba da pročita krvave povijesne činjenice. Tipično hrvatski: izbjegavanje odgovornosti, poturanje pod tepih, licemjerje i besramno iživljavanje nad grobovima mučki ubijenih ljudi... već sada je to sinonim za hrvatstvo. Svima "splićima" i "fredovima" koji su tako "željni" istine, ali pogotovo mojoj braći i sestrama da znaju da Jasenovac nije mit, neka pročitaju knjigu ustaških saveznika. Knjiga sadrži autobiografske podatke povjerenika za NDH od 1941. do 1945., Edmund Von Glaisea, a podatke je iz arhive austrijske države izvadio povjesničar Peter Brock. Na str. 20 izričito se spominje brojka od "oko 750 000 ubijenih Srba do 1943. godine". Također, ovim "ljubiteljima" pravde i istine, treba preporučiti knjigu prvog ustaškog ministra MUP-a 90.-ih godina, Josipa Boljkovca, koji je napisao knjigu "Istina mora izaći van..." u kojoj argumentirano navodi kako se radi o falsificiranju povijesti. Ukratko, hrvatska strana je inicirala početak rata, ali ta vijest za nas nije otkriće. Kako vrijeme bude prolazilo, a Sjedinjene Sotonističke Države budu slabile, tako će slabiti i nacistički elementi u sluganskim zemljama, poput obnovljene NDH. Uostalom, to je nešto o čemu je pred smrt pomoću knjige progovorio Josip Boljkovac. Zatim knjiga Viktora Novaka, svojevremeno pripadnika katoličkog klera, koji je iznutra, iz bešćutne, zločinačke srži Vatikana, iznio prljavštinu i podmuklost vatikanske politike i način na koji je Vatikan mržnjom inficirao tzv. "hrvate". Knjige su naslova "Magnus Crimen" (Veliki zločin) i "Magnum Tempus" (Velika vremena). Također bi, pogotovo za moju braću i sestre, bilo dobro da pročitaju knjigu, doktorsku disertaciju, koju je napisao Marco Aurelio Rivelli - "Nadbiskup genocida" o nacističkom "blaženiku" Alojziju Stepincu. Naravno da će ustaški katolički kler pokušati negirati bilo kakvu povezanost... ipak, Goebbels - ministar propagande nacističke Njemačke, koji je izjavio da "sto puta ponovljena laž postaje istina" - je tek beba, fetus za današnje ustaše, naciste 21. stoljeća. Kako i ne bi, pa američka propaganda je nadmašila Goebbelsa, a američki fašisti su bili (i još uvijek su) mentori ustašama 21. stoljeća. Raznim "splićima" i "fredovima" duša je doslovno otišla k vragu... doslovno pripada đavolu. Prema tome, prepustimo braćo mržnju neka izjede ove bešćutne stvorove. Neka zatvaraju oči pred povijesnim činjenicama, neka hodaju svijetom spavajući otvorenih očiju, neka oni sebi daju alibije za počinjeni genocid, neka ga negiraju jer... istina je poput izvorske vode, uvijek pronađe svoj put. Uostalom, malo je ljudi poput Drage Pilsela, koji imaju toliko mentalne snage, a koji su već kao djeca zadojeni mržnjom i prema svemu što je srpsko, da bi 40-ak godina kasnije, proučavajući povijest iz više izvora, zapravo shvatili u kakvoj su zabludi živjeli čitavo vrijeme i smogli snagom duha živjeti bez ustaških laži i mržnje. Vjerujte mi braćo i sestre, u novoj ustaškoj državi ovakvih ustaških trolova tipa "spliće" i "fredova" ima upravo toliko, koliko ih glasa za HDZ (Hrvatska Demonska Zajednica), HSP (Hrvatska Stupidna Partija) i slične pro-ustaške stranke, a to znači više od pola nove NDH. Njihovo postojanje je činjenica baš kao i postojanje hijena i ostalih strvinara i veću pozornost osim toga, ne treba im poklanjati. Na koncu svega, kad im dođe smrtna hora ugledati će svoga gospodara crvenih okica i zašiljenih roščića, budite bez brige. Mi znamo čiji preci su počinili genocid i nikakva ustaška propaganda bilo gdje u svijetu, krijući se iza skuta Adolfine Merkel i imperijalističke zločinačke Amerike, ne može zaustaviti sramnu istinu... jer istina je poput izvorske vode, uvijek nađe svoj put.

 20. Fred says:

  @Momčilo „oko 750 000 ubijenih Srba do 1943. godine“. ................. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!! :-D

 21. Momčilo says:

  Fred, ako želiš da te poštuju, iskaži poštovanje i ako želiš argumentiranu raspravu, argumentiraj. Još jedna informacija za tebe i slične strvinare ljudskog obličja: 2005. godine otkrivena je spomen ploča žrtvama Jasenovca u New Yorku, ali je u svrhu pomirenja i neširenja osvete, dopušteno da se napiše samo kako je tamo pobijeno više stotina tisuća Srba, Židova i Roma od strane hrvatskih ustaša, iako postoje eksplicitni dokazi da je tragična brojka svih stradavanja na koncu rata zbrojeno sa ostalim stratištima NDH, znatno veća. Također je ostvaren minimalan napredak u prikazivanju tužne istine, jer na web stranicama Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu, jasno se navodi da je posljednji rat 90.-ih godina bio posljedica zanemarivanja genocida nad Srbima, Židovima i Romima. Vidim da si ti polu-pismeni maloljetnik ili patološki mrzitelj u odrasloj dobi. Ruganje silnim žrtvama nije argument, već iskazivanje bešćutnosti i nedostatak empatije. Baš kao što mržnja koju iskazuješ ti i ostali ustaški trolovi, također nije argument već stanje bolesnog duha. Inače, knjiga koju sam spomenuo nije na ćirilici, pa ukoliko poznaješ sva slova latinične abecede i shvatiš da želiš biti čovjek u pravom smislu te riječi, usudi se da je pročitaš ako imaš hrabrosti. Što se tiče tvoje nekulture vidi se iz kakve obitelji potičeš - tipične ustaške i malograđanske. Nacistički pogled na svijet kojim se dičiš, tvoj je problem. Plitki odgovori bubuljičavog pubertetlije dokazuju razinu tvoga neznanja i bezobzirnosti. Na koncu, žalim što moram konstatirati da se ništa normalno niti ne može očekivati od potomka nacističkih okupatora, čiji IQ je niži od sobne temperature. Žalim te jadniče.

 22. Ranko-Banja Luka says:

  Momčilo, ne žali Freda, on je najobičnija ustaška psina, prema takvima ne treba biti milosrđa..

 23. Momčilo says:

  Ranko, razumijem te... međutim, uvijek pokušavam racionalno gledati na dešavanja, što bi se reklo, bez viška emocija. Inače, po svom habitusu sam humanista. Pokušavam ljudima otvoriti oči razumom i povijesnim argumentima koje svatko može sam ispitati, pod uvjetom da se želi suočiti sa bolnom istinom. U više od 90% slučajeva, ti polu-ljudi, kojima su svi (posebno Srbi) krivi za njihovu lošu sudbinu, odlučuju svoj život potrošiti hraneći se mržnjom. E to je ono što je žalosno. Uglavnom, takvi će huškati svoje sinove na Srbe, a zatim će se pojaviti netko tko nema strpljenja poput mene... npr. neki Ranko i vratiti će Fredu ili njegovom sinu ustaši po istoj mjeri - oko za oko, zub za zub. Naravno, tada će netko poput Freda opet kriviti Srbe, ali ne i sebe zato što je sina trovao mržnjom i huškao na Srbe. Kao da smo mi jedini narod na svijetu koji ima propalice tipa Čedomir Jovanović, Nataša Kandić, Sonja Biserko - iako ih ustaše vole ne shvaćajući da su one samo plaćenice licemjernog Zapada). Dakle, oni koji nas sramno optužuju za ratne zločine su isti oni koji su izvršili genocid i pretvaraju se kao da oni potiču iz naroda u kojem imaju anđele od ljudi. Toliko o objektivnom gledanju mrzitelja Srba. Dakle, Ranko... tebi prepuštam liječenje pacijenta...

 24. Ranko-Banja Luka says:

  Hvala Momčilo, ali ruke ne bih prljao o govno, da prostiš. Potomak sam nesrećnih Srba, koje su ustaše pobile u selu Motike, pored Banja Luke, u zimu 1942. Pobili na najmonstruoznije načine, u Paštrovićevom komentaru imaš ime knjige, koja prenosi sjećanje preživjelog. Nismo mi Srbi zadojeni zlom, kao što te ustaše jesu, niko normalan se nebi iživljavao na njima, niti prljao ruke. Oprostili bi im, kakvi smo ludi.. Ali, dok god postoje ovakvi idioti, kao što je ovaj Fred, znam da ću biti na oprezu, zbog svoje dječice prvenstveno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u