ЦЕО СВЕТ И ПАПА ЋЕ МОРАТИ ДА ГЛЕДАЈУ: Завршен филм о Јасеновцу на који је чекано 70 година!

CEO SVET I PAPA ĆE MORATI DA GLEDAJU: Završen film o Jasenovcu na koji je čekano 70 godina!

19 oktobra 2015

starac-vukasin-mojahercegovina-1024x682Nakon više najavljenih, ali još nerealizovanih projekata drugih autora, napokon je završeno prvo filmsko ostvarenje o užasima ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, jer će se priča o starcu Vukašinu i njegovom krvniku, koljaču Žiletu Friganoviću, uskoro pojaviti u bioskopima, najvjerovatnije u januaru 2016. godine!

Radi se o filmu zasnovanom na stvarnom događaju, u kojem je zločinac Žile Friganović, prema vlastitom priznanju, opklade radi, za nekoliko sati zaklao 1.100 nesrećnih Srba, a zatim i starca Vukašina, čiji ga je nedokučivi mir, a posebno riječi: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“, nenadano spriječio da nastavi s klanjem. Do tada, koljač je uživao u zločinima.

Na ovaj igrani film srpska javnost čeka 70 godina, a vjeruje se da će izazvati intenzivne reakcije i da će, kako kaže tvorac filma Milan Zarić, „papi barem koljena klecati“! Zarić ističe da bi neprikazivanje ovog igranog filma u Republici Srpskoj bilo ravno zločinu.

Pročitajte još:

ISPOVEST MONSTRUMA KAKVU DO SADA NISTE PROČITALI: Kladili smo se ko će zaklati više Srba, već poslije nekoliko sati zaklao sam 1.100 ljudi!

HIJERARHIJA PAKLA LOGORA JASENOVAC: Krvnici-ubice-koljači i njihovi pomagači

Snimanje je nedavno završeno u Pančevu i Banatskom Novom Selu. Ekipu filma posebno su oduševili mještani Banatskog Novog Sela. Bili su vrlo susretljivi i pravi domaćini.

– Nije bilo dana da se ne okupe radoznali i posmatraju šta radimo. Mještani su donosili kolače, rakiju, sokove, šta god su imali, pokazujući svoje veliko srce. To nam je mnogo značilo u moru teških misli i scena prepunih krvi – kaže producent Bojan Babin.

Težak zadatak

Pored Babina, scenograf i kostimograf, Georg Pomana, te direktor fotografije, Igor Lepedat, kao i cijela ekipa, svojim zalaganjem i profesionalnošću doprinijeli su stvaranju i kvalitetu filma, koji je nastajao pune dvije godine. Ovaj film rađen je u produkciji „Anticensure“, medijskog projekta Milana Zarića, koji je s ekipom obilazio teren po Hrvatskoj da bi prikupili podatke. Scenario i režiju potpisuje Svetlana Petrov, koja tvrdi da taj posao nije bio lak, jer je riječ o temi koja ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

– Film je snimljen prema istinitim događajima i obrađuje psihičko stanje ustaškog koljača. Svi smo imali zaista težak zadatak. Da uđemo u glavu zločinca, da prikažemo taj njegov bolesni unutrašnji svijet, da prikažemo svijet starca Vukašina koji je antipod svijetu ustaškog koljača, da složimo kockice u ovaj film – rekla je o filmu Svetlana Petrov.

Inače, glavne uloge povjerene su Predragu Koturu, Nenadu Herakoviću i Vladanu Jakovljeviću. Pored njih, na terenu je radilo još tridesetak ljudi, računajući i statiste. Ekipa je snimanje uspješno privela kraju, a materijal je još u obradi.

Ministarstvo kulture Srbije još nije podržalo film, ali Zarić se nada podršci, bar deklarativnoj.

– Doduše, mi ih za podršku nismo ni pitali. To ćemo uskoro nadoknaditi. Za nas bi najbolja podrška bila da urade nešto više u vezi s ovim, da nastave. Srpska istorija ima mnogo neobrađenih tema. Želim da vjerujem da će podržati ovaj film, ali i da će uraditi više od toga, kako Republika Srpska, tako i Vlada Srbije. Oni to mogu i moraju. Ova tema, ali i mnoge druge potisnute teme, moraju konačno postati dio srpske kolektivne svijesti. Kad se to bude desilo, bićemo kao narod mnogo rasterećeniji. Onaj ko ne zna odakle stiže, sigurno neće znati ni gdje je pošao. Ne treba da budemo previše mudri da shvatimo da mi kao narod tumaramo, ne znajući kuda smo krenuli. Istina će nas osloboditi. U to sam uvjeren. Upravo zbog toga i postoji ovaj film – ističe naš sagovornik.

Autori se nadaju da će film izazvati snažne reakcije u regionu. Da će papa pasti na koljena – nisu baš uvjereni, ali vjeruju da će mu koljena bar klecati. Iz Hrvatske se nadaju burnim reagovanjima.

– Biće negiranja, napadanja, ismijavanja, ali najviše ignorisanja. Da ne bih nagađao, najbolje da sačekamo i vidimo kako će to djelovati na njih. Bolja je bilo kakva reakcija nego nikakva – kaže Zarić.

Glavni i odgovorni

„Anticensura“ ima ponudu da film ili bar reportažu o filmu prikaže na jednoj televiziji, koja ima 500 miliona gledalaca. U tom slučaju, priča bi mogla doći do pape.

– Vatikan, Katolička crkva, papa i svi ostali protivnici imaju onoliko moći koliko i mrak kada se pojavi svjetlost. Ovo zlo, kao i sve laži koje nas okružuju, opstaju samo u odsustvu dobra, odnosno istine ili, bolje rečeno, nas koji imamo obavezu da svjedočimo istinu i da ličnim primjerom pokažemo šta je dobro. Ovaj film će posebno privući mlađu publiku. To je i bio moj cilj. Mlađa populacija ne voli dosadne dokumentarne filmove ili besmislena politička prepucavanja. Zato ovaj film ima i edukativnu svrhu – dodaje autor filma.

Mnogi srpski istoričari saglasni su da o ovoj temi treba mnogo više da se priča. Došli smo u situaciju da učenici nisu ni čuli šta je Jasenovac, niti šta on predstavlja za srpski narod. Poražavajući je ustaljeni stav da treba da okrenemo leđa ružnoj prošlosti i okrenemo se pomirenju i svijetloj budućnosti. Ali, glasovi onih koji smatraju da napretka nema bez istine, ma kako ona bila ružna, sve su jači.

– Mislim da nastavnici nisu glavni krivci. Kao prvo, nešto što i sami ne znaju, jer ih nisu učili, ne mogu da izbjegavaju. Drugo, koliko znam, nastavnici imaju plan predavanja kojeg bi trebalo da se drže, a nije mi poznato da je genocid u NDH uvršćen u školsko obrazovanje. Glavni i odgovorni su u vladi, u ministarstvu prosvjete. Njih treba pitati nešto više o ovoj temi – dodaje Zarić.

On smatra da su, nažalost, Srbi najodgovorniji za guranje Jasenovca pod tepih.

– Da u Srbiji ima volje, mi ne bismo u 21. vijeku razgovarali o ovoj temi. Ova tema bila bi dio kolektivne svijesti. Nisu nama Hrvati krivi što nismo svjesni sebe i svoje istorije. Ključna riječ je odgovornost. Gdje je tu naša odgovornost? – pita se naš sagovornik.

U situaciji kada iz Hrvatske svakodnevno stižu loše poruke – protjerivanje ćirilice iz Vukovara, negiranje istine o Drugom svjetskom ratu, otvorena mržnja prema Srbima – prećutkivanje istine je najgora opcija koju možemo izabrati, uvjeren je naš sagovornik.

– Te hrvatske reakcije slične su situacijama kada pijani muž maltretira svoju suprugu, koju je prethodno mnogo puta prevario. Ta reakcija je psihološki fenomen. Inače, nije vrijedna komentara. Važno je pokazivati istinu svagdje i na svakom mjestu, širom svijeta. Kada ovo postane dio globalne svijesti, onda ćemo se i mi, ali i Hrvati, osvijestiti. Aušvic je dio globalne svijesti. Zašto da to ne budu i Jasenovac ili Jadovno, kao i na desetine jama i drugih stratišta, gdje su Srbi zvjerski ubijani – pita na kraju Milan Zarić.

film-o-jasenovcu 657Rekonstrukcija: Zločinac se povjerio ljekaru!

U januaru 1943. godine ustaše su u Jasenovcu organizovale takmičenje u klanju logoraša, mahom pravoslavnih Srba. Kladili su se ko će zaklati više ljudi. Ono što se tada desilo zabilježio je logorski ljekar. On je, između ostalog, zapisao i „ispovijest“ koljača Žileta Friganovića, koji je te noći ubio 1.100 ljudi, a njegova posljednja žrtva bio je starac Vukašin.
Friganović je svjedočio da „nikada u životu nije osjetio takvo blaženstvo“ kao kada je klao ljude. Na red je onda došao Vukašin iz Klepaca, kod Čapljine. Smirenost ovog starca ga je izludjela.

– Gledajući ga i slušajući, u meni se najednom razbuktala želja da mu mir i spokojstvo razbijem najsvirepijim mučenjima i da u njegovim mukama, bolu i koprcanju vratim zanos. Izdvojio sam ga i stavio na jedan panj. Naredio sam mu da vikne: „Živio poglavnik Pavelić!“ Zaprijetio sam mu, ako to ne kaže, da ću mu odsjeći uvo. Vukašin je ćutao. Otkinuo sam mu uvo. Nije rekao ni riječi. Ponovo sam mu rekao da viče: „Živio Pavelić“ ili ću mu otkinuti i drugo uvo. On je i dalje ćutao. Otkinuo sam mu i drugo uvo. Viči: „Živio Pavelić“ ili ću ti otkinuti nos! A kad sam mu i po četvrti put naredio da uzvikne: „Živio Pavelić“ i zaprijetio da ću mu nožem izvaditi srce iz grudi, on me pogledao i, uperivši pogled nekako kroz mene i preko mene u neizvjesnost, polako i razgovijetno mi je dobacio: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“ – svjedočio je Friganović.
To je bila kap koja je prelila čašu, pa je koljač starcu iskopao i oči, raskomadao srce, preklao grlo od uva do uva i nogama ga šutnuo u jamu. Tada je zaustavio svoj krvavi pir i više nije imao mira, niti je mogao da „obavlja svoj posao“. Starac mu je dolazio i u snove, posthumno proganjajući zlotvora svojom smirenošću.

SPC kanonizovala Vukašina Mandrapu!

Vukašin Mandrapa, srpski seljak iz sela Klepci u Hercegovini, kanonizovan je 1998. godine. Srpska pravoslavna crkva je odredila da se dan Svetog novomučenika Vukašina Jasenovačkog obilježava 29. maja.

Zabilježeno je da Vukašin uopšte nije bio starac, već samo zreliji čovek, ali već je bio zarastao u prosijedu bradu. Rodom je iz sela Klepci, na istočnoj obali Neretve, kod Čapljine. Pobijena mu je cijela porodica, a njega su uhvatile ustaše. Najprije je bio deportovan za Sarajevo, a odatle 1942. godine u ustaški logor Jasenovac.

Inače, u selu Klepci ranije se nalazila Crkva Svetog apostola Luke, početkom 16. vijeka. Od 1857. godine obnovljena je kao Crkva preobraženja Hristovog. Tokom posljednjeg rata u BiH, hrvatske snage su je 1992. godine sravnile do temelja i porušile cijelo selo Klepci.

(PressRS)

KOMENTARI24 komentara

 1. otac Satarije says:

  neverovatno je da postoji bog koji trpi hrvacke svinje na ovom svetu...

 2. Batina says:

  Ovi sto pocinise i sto jos uvijek cine zlocin nad Srbima su niko drugi do pokatolicenih Srbi, a iz toga proizlazi da zemlja na kojoj zive je Srbska zemlja. Najveci ustaski zlocinci to je poznato poticu iz Hercegovine i oko Zadra, i vecini se prezimena zavrsavaju na ic sto je neoboriv dokaz o Srbskom porijeklu. Crno im se pise.

 3. TARAS BULJBA says:

  SPLICO USTASO UMRI,DOLAZIMO PO TEBE!!! ZA VAS,HRVATE NAJVECE ZLOCINCE NA SVETU,SVAKI VAS ZLOCIN JE MIT!!! ZA VAS JE JASENOVAC MIT,SRPSKO DELO PREBILOVCI MIT,JADOVNO MIT,SRPSKA CRKVA U GLINI MIT,SRPSKI SELJAK VUKASIN MANDRAPA JE MIT.SVE JE MIT GDE STE PRAVILI NAJVECE ZLOCINE.PLATICE TE SVOJOM KRVLJU KAD TAD!!! NA RUSKIM TENKOVIMA CEMO DOCI I SRAVNITI SA ZEMLJOM SATANSKU DRZAVU NEZAVISNU HRVATSKU!!! VI STE NAJVECE SLUGE SATANSKOG VATIKANA,KOJI JE SVETSKI CENTAR PEDOFILIJE,PEDERSTVA,RAZVRATA!!!VI,HRVATI STE SLUGE RIMSKOGA PAPE,KOJI JE NAJVECI JERETIK NA SVETU I ZAMENIK LUCIFERA NA ZEMLJI!!!

 4. mija says:

  Papa i ceo svet će uživati u poruci koju im šalje ovaj film: "Samo koljite Srbe i dalje, oni neće učiniti ništa." I odvodiće decu u bioskop da se vaspitavaju na svetlom primeru čvrstine i moralne snage ustaša.

 5. TARAS BULJBA says:

  SPLICO USTASO UMRI,DOLAZIMO PO TEBE!!! ZA VAS,HRVATE NAJVECE ZLOCINCE NA SVETU,SVAKI VAS ZLOCIN JE MIT!!! ZA VAS JE JASENOVAC MIT,SRPSKO SELO PREBILOVCI MIT,JADOVNO MIT,SRPSKA CRKVA U GLINI MIT,SRPSKI SELJAK VUKASIN MANDRAPA JE MIT.SVE JE MIT GDE STE PRAVILI NAJVECE ZLOCINE.PLATICE TE SVOJOM KRVLJU KAD TAD!!! NA RUSKIM TENKOVIMA CEMO DOCI I SRAVNITI SA ZEMLJOM SATANSKU DRZAVU NEZAVISNU HRVATSKU!!! VI STE NAJVECE SLUGE SATANSKOG VATIKANA,KOJI JE SVETSKI CENTAR PEDOFILIJE,PEDERSTVA,RAZVRATA!!!VI,HRVATI STE SLUGE RIMSKOGA PAPE,KOJI JE NAJVECI JERETIK NA SVETU I SLUGA SATANE!!!

 6. Vide Daničić says:

  Tomislav Nikolić, kazandžija od batočinu, vajni predsednik jadne Srbije, u stvari je otišao u Vatikan da rimskog pontifeksa pozove u posetu Srbiji (o tome su juče pisale "Večernje novosti"). Zbog toga, ja posebno posvećujem ovaj prilog Tomi rakidžiji, mada znam da njega ta tema ne interesuje, što nikako ne znači da pred Bogom nije odgovoran što u posetu poziva đavolovog namesnika i nebogougodnika koji se sam proglasio direktnim Božjim izaslanikom na Zemlji. Da zna malo bolje koga zvove u „apostolsku posjetu“! I da se postidi ako je išta ljudsko u sebi sačuvao! Poznato je da SPC proglasila Vukašina iz Klepaca, logoraša iz Jasenovca, kome su usraše pobile celu porodicu, novomučenikom. Evo autentičnog teksta o tome kako je ova vest o Vukašinu dospela uopšte u javnost i izašla iz anonimnosti strašnog jasenovačkog genocida. Zapis je napravio dr Neđo Zec, logoraš koji je bio nasilno imenovan u januaru 1943. g. za člana lekarske komisije koja će izvršiti sistematski pregled svih usraških koljača u Jasenovcu. Jedan od nazloćudnijih jasenovačkih usraških koljača bio je nekakav Žile Friganović. On je bio najstrašniji, najkrvoločniji i najbrži i najuspešniji koljač Srba. I taj Žile je pozvao pred očekivani lekarski pregled dr Zeca i poverio mu svoje tajne muke i zatražio pomoć, pod pretnjom da on zna šta će biti ako za taj razgovor saznaju i drugi (zapis iz knjige "Katena Mundi": "Radi ti, dijete, svoj posao"). U avgustu 1942. g. usraški koljači u Jasenovcu su organizovali takmičenje u klanju oko 3.000 Srba u Gradini. Žile je klao kao u posebnom zanosu i bio je daleko odmakao svojim takmacima u tom krvavom usraškom poslu. I onda je u jednom trenutku ugledao jednog starijeg Srbina, i kaže Žile, „koji sa nekakvim neshvatljivim mirom stoji i gleda kako ja koljem žrtve i kako se one u najvećim mukama preturaju. Taj me njegov pogled nekako presjekao, učinilo mi se kao da sam se iz onog najvišeg zanosa najednom skamenio i jedno vrijeme nisam mogao da se maknem“. I tada je Žile ispričao dr Zecu sledeću najstrašniju ljudsku priču. "Izdvojio sam ga i posadio na jedan panj. Naredio sam da vikne: `Živio poglavnik Pavelić`, ili, ako to nekaže, da ću mu odsjeći uho. Vukašin je šutio. Otkinuo sam mu uho. On nije rekao ni riječi. Ponovo sam mu rekao da viče: `Živio Pavelić`, ili ću mu otkinuti i drugo uho.“ I tako je Žile odsekao Vukašinu i drugo uho, i nos, i na kraju mu zapretio da će mu nožem izvaditi srce iz grudi. „...on me je pogledao i, uperivši pogled nekako kroz mene i preko mene u neizmjernost, polako i razgovjetno mi je dobacio: `Radi ti, dijete, svoj posao!` Poslije svega, ova njegova posljednja riječ potpuno me je izbezumila, skočio sam na njega, iskopao mu oči, isjekao srce, preklao grlo od uha do uha i nogama ga sjurio u jamu. Ali je tada u meni nešto prepukolo i te noći nisam mogao više da koljem... Od te noći više nemam mira. Kad god u mučenju i klanju pokušam ponovo da doživim onaj posebni zanos i zadovoljstvo, uvijek me iznenada prostrijeli Vukašinov pogled i tada malakšem, bacim nož i ne mogu više da koljem.Počinjem sve više da pijem, ali mi to pomaže samo na trenutak. U piću, naročito pred veče, često me iznenada trgne glas: `Radi ti, dijete, svoj posao!`, i tada, izbezumljen, moram da tumaram okolo, da začepim uši, da se udaram u glavu, da vičem, da lomim sve oko sebei bjesomučno napadam na koga stignem. Noću nemam nigdje mira, svaki čas se trzamiz sna i tada najednom u mraku ugledam prodorni Vukašinov pogled i čujem ono stravično: `Radi ti, dijete, svoj posao!`“ Tako je najbolji usraški jasenovački koljač izjaukao svoju muku Srbinu logorašu dr Zecu, članu lekarske komisije pred koju je on, koljač Žile morao sutradan na pregled. I u jednom trenutku paklena neljudska usraška koljačka mašina i monstrum se raspala: „A tada, odjednom, provalilo je iz njega neko čudovišno jecanje i plač, sa animalnim ridanjem. Neočekivano u jednom trenutku, naglo je ustao iz fotelje, sručio se na koljena ispred mene, u jednom mahu uhvatio moju ruku i počo da je ljubi: `Doktore, ko boga te molim, pomozi mi! Ja znam da sam kukavica i ne mogu sebi ove muke da prekratim jednim hicem iz revolvera. Ni klanje, ni mučenje, ni najsvirepija zlostavljanja logoraša više mi ne pomažu: ne pomažu mi više ni ispovijest, ni molitva logorskog fratra Brekala... a sutra sam određen za ljekarski pregled u `komisiji`. Ti ćeš biti ljekar i davaćeš stručne prijedloge. Doktore, preklinjem te, pošalji me me negdje na odmor, u neku banju, da tamo pokušam da se smirim... Milost, milost mi učini...“ Eto, braćo Srbi, ovo je jedna jasenovačka krvava priča o srbskoj golgoti jasenovačkoj za vrijeme usraške NDH, poglavnika Pavelića koji je imao svinjsku glavu (Kurcio Malaparte), nadbiskupa Stepinca, sotone fra Miroslava Filipovića – Majstorovića – a sve pod voditeljskom rukom vatikanskog pontifeksa koji se sam proglasio Božjim izaslanikom na Zemlji. I tome se „izaslaniku“ (jer je svaki međi njima isti) poklonio predsednik Srbije od batočinu i pozvao ga da poseti Srbiju (navodno uz uslov da pre toga dobije dozvolu SPC – k`o da bi precednik od batočinu uputio takvu „zamolnicu“ ovom đavolovom namesniku da već ne zna da se nebogougodna vrhuška SPC nije već saglasila s tim pozivom... Ako Srbija i Srbstvo dozvole posetu đavolovog namesnika rimokatoličke sekte – onda će to biti Božji znak da mi više zaista ne treba da postojimo. Sakloni i sačuvaj, Gospode Bože Svemogući i Svemilostivi i pomiluj nas grešne!

 7. Padre says:

  Ovi koji stalno prićaju, da su Hrvati pokatolićeni Srbi, kao da se ponose time!Ja jih, bogami, nebi svrstao u Srbe pa da su pokatolićeni ili poturćeni!

 8. srbistra says:

  to to neka znaju hrvatine najveci svjetski vjernici ki in je caca a ki in je nono najveci svjetski olos hitler i druge bestije osobno nemaju toliko svirepe krvi na rukama koliko imaju pojedinci sa ovih prostora neki mrtvi neki zivi a njihovi unuki i djeca svi u crno velicaju ljude samo za koje su uceni i za koje znaju jer su odgajani u mrznji i kriminalu neznaju oni nis niti zele znat niti cut moral:-100 postovanje:0 razum:-505(s crton),itd u bezdan..........

 9. neso says:

  nema mira na ovim prostorima dok srbi ne vrate dug hrvatima

 10. ramen says:

  samo vi ovde srbujte preko ekrana, a kad pukne tikva, opet će klinci da ginu u uniformama i to neobučeni.

 11. Fred says:

  Vukašin je mitska osoba i sam događaj je izmišljen.

 12. Fred says:

  @TARAS BULJBA :-D :-D :-D :-D :-D

 13. Voka says:

  @Fred ...bio jedan @Fred koji nije imao oči i uši. Nije imao ni kosu, tako da su ga uslovno nazvali @Fred. On nije mogao ni da govori jer nije imao usta. Nos takođe nije imao. Štaviše, nije imao ni ruke ni noge. Nije imao ni stomak, nije imao ni leđa, nije imao ni kičmu, nije imao nijedan unutrašnji organ. Nije imao ništa! Tako da nije jasno o kome je reč. Bolje onda da o njemu više ne govorimo...

 14. Fred says:

  @Voka Jedva cekam pogledati taj film o Vukasinu. Obozavam znanstvenu fantastiku. :-D

 15. role zarolaj says:

  gledao svojim ocima kad su buldozerima,bagerima i tenkovima sravnili cijelo selo..a perisic na 500 m odatle sa krnjim hercegovackim korpusom(zbrisali montenegrini i srbijanci,osim cast izuzetaka cisto da potvrde pravilo) i punom ratnom opremom drka neke gustere sto mu voda za umivanje nije bila temperature koju bi on zelio...

 16. Meri says:

  Najlepše bi bilo da ovakvih i sličnih dogadjaja nije bilo i da se ovakvi filmovi nisu morali ni snimati ni gledati. Istina je bitna, najvažnije je u stvari da se izvuku pouke za budućnost i da budemo bar manje naivni. Vidite kako nam se g-din FRED stalno javlja sa dijametralno suprotinim komentarima, nije to slučajno. Srbija je trenutno za Hrvate potencijalna kolonija u njihovom širenju prema istoku, pritom bi lakše odradili posao ako su nam mozgovi oprani, a po svojoj prirodi jesmo i naivni, nisu ni tako daleko da ponovo uskliknu ZGODITAK i da dobiju nove nagrade od one posebne kancelarije iz Vatikana.

 17. Istina says:

  U filmić dodajte događaje iz Sajmišta,Manjače,Logorišta,Jajinaca,Srebrenice,Foće,Mitrovice, itd pa bude stvarno super filmić ! "Historičari" ;)

 18. Paštrović says:

  Molim ustaše da bace pogled na knjigu Predraga Lukajića, a koja se zove "Fratri i ustaše kolju". Srbe uzalud već dugo vremena molim, ali Srbe to možebit' (i uglavnom) NE INTERESUJE! Možda su ustaše i u pravu da je sve ovo naša srbska "fatamorgana", ali zato Drakulići, Šargovac i Motike pored Banje Luke nijesu nikakve srbske "fatamorgane", nego čista istina. To tvrdim, i iza toga čvrsto stojim. Ne trebaju Srbima nikakvi Jasenovci i nikakver cifre... eeejjj, "cifre" od par stotina hiljada pomlaćenih Srba. Dovoljna je jedna jedina ispovijest iz Lukajićeve knjige. Preskočite prepucavanje pisca i hercegovačkih fratara, i krenite od ispovijesti Dragana Stijakovića iz Motika. Biće vam dovoljno a i muka za barem jedno sljedećih 10-tak godina. Ili ćete da se SLADITE, sve mi je jedno?

 19. Momčilo says:

  Vidim da se ustaša Fred pravi nepismen kada treba da pročita krvave povijesne činjenice. Tipično hrvatski: izbjegavanje odgovornosti, poturanje pod tepih, licemjerje i besramno iživljavanje nad grobovima mučki ubijenih ljudi... već sada je to sinonim za hrvatstvo. Svima "splićima" i "fredovima" koji su tako "željni" istine, ali pogotovo mojoj braći i sestrama da znaju da Jasenovac nije mit, neka pročitaju knjigu ustaških saveznika. Knjiga sadrži autobiografske podatke povjerenika za NDH od 1941. do 1945., Edmund Von Glaisea, a podatke je iz arhive austrijske države izvadio povjesničar Peter Brock. Na str. 20 izričito se spominje brojka od "oko 750 000 ubijenih Srba do 1943. godine". Također, ovim "ljubiteljima" pravde i istine, treba preporučiti knjigu prvog ustaškog ministra MUP-a 90.-ih godina, Josipa Boljkovca, koji je napisao knjigu "Istina mora izaći van..." u kojoj argumentirano navodi kako se radi o falsificiranju povijesti. Ukratko, hrvatska strana je inicirala početak rata, ali ta vijest za nas nije otkriće. Kako vrijeme bude prolazilo, a Sjedinjene Sotonističke Države budu slabile, tako će slabiti i nacistički elementi u sluganskim zemljama, poput obnovljene NDH. Uostalom, to je nešto o čemu je pred smrt pomoću knjige progovorio Josip Boljkovac. Zatim knjiga Viktora Novaka, svojevremeno pripadnika katoličkog klera, koji je iznutra, iz bešćutne, zločinačke srži Vatikana, iznio prljavštinu i podmuklost vatikanske politike i način na koji je Vatikan mržnjom inficirao tzv. "hrvate". Knjige su naslova "Magnus Crimen" (Veliki zločin) i "Magnum Tempus" (Velika vremena). Također bi, pogotovo za moju braću i sestre, bilo dobro da pročitaju knjigu, doktorsku disertaciju, koju je napisao Marco Aurelio Rivelli - "Nadbiskup genocida" o nacističkom "blaženiku" Alojziju Stepincu. Naravno da će ustaški katolički kler pokušati negirati bilo kakvu povezanost... ipak, Goebbels - ministar propagande nacističke Njemačke, koji je izjavio da "sto puta ponovljena laž postaje istina" - je tek beba, fetus za današnje ustaše, naciste 21. stoljeća. Kako i ne bi, pa američka propaganda je nadmašila Goebbelsa, a američki fašisti su bili (i još uvijek su) mentori ustašama 21. stoljeća. Raznim "splićima" i "fredovima" duša je doslovno otišla k vragu... doslovno pripada đavolu. Prema tome, prepustimo braćo mržnju neka izjede ove bešćutne stvorove. Neka zatvaraju oči pred povijesnim činjenicama, neka hodaju svijetom spavajući otvorenih očiju, neka oni sebi daju alibije za počinjeni genocid, neka ga negiraju jer... istina je poput izvorske vode, uvijek pronađe svoj put. Uostalom, malo je ljudi poput Drage Pilsela, koji imaju toliko mentalne snage, a koji su već kao djeca zadojeni mržnjom i prema svemu što je srpsko, da bi 40-ak godina kasnije, proučavajući povijest iz više izvora, zapravo shvatili u kakvoj su zabludi živjeli čitavo vrijeme i smogli snagom duha živjeti bez ustaških laži i mržnje. Vjerujte mi braćo i sestre, u novoj ustaškoj državi ovakvih ustaških trolova tipa "spliće" i "fredova" ima upravo toliko, koliko ih glasa za HDZ (Hrvatska Demonska Zajednica), HSP (Hrvatska Stupidna Partija) i slične pro-ustaške stranke, a to znači više od pola nove NDH. Njihovo postojanje je činjenica baš kao i postojanje hijena i ostalih strvinara i veću pozornost osim toga, ne treba im poklanjati. Na koncu svega, kad im dođe smrtna hora ugledati će svoga gospodara crvenih okica i zašiljenih roščića, budite bez brige. Mi znamo čiji preci su počinili genocid i nikakva ustaška propaganda bilo gdje u svijetu, krijući se iza skuta Adolfine Merkel i imperijalističke zločinačke Amerike, ne može zaustaviti sramnu istinu... jer istina je poput izvorske vode, uvijek nađe svoj put.

 20. Fred says:

  @Momčilo „oko 750 000 ubijenih Srba do 1943. godine“. ................. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!! :-D

 21. Momčilo says:

  Fred, ako želiš da te poštuju, iskaži poštovanje i ako želiš argumentiranu raspravu, argumentiraj. Još jedna informacija za tebe i slične strvinare ljudskog obličja: 2005. godine otkrivena je spomen ploča žrtvama Jasenovca u New Yorku, ali je u svrhu pomirenja i neširenja osvete, dopušteno da se napiše samo kako je tamo pobijeno više stotina tisuća Srba, Židova i Roma od strane hrvatskih ustaša, iako postoje eksplicitni dokazi da je tragična brojka svih stradavanja na koncu rata zbrojeno sa ostalim stratištima NDH, znatno veća. Također je ostvaren minimalan napredak u prikazivanju tužne istine, jer na web stranicama Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu, jasno se navodi da je posljednji rat 90.-ih godina bio posljedica zanemarivanja genocida nad Srbima, Židovima i Romima. Vidim da si ti polu-pismeni maloljetnik ili patološki mrzitelj u odrasloj dobi. Ruganje silnim žrtvama nije argument, već iskazivanje bešćutnosti i nedostatak empatije. Baš kao što mržnja koju iskazuješ ti i ostali ustaški trolovi, također nije argument već stanje bolesnog duha. Inače, knjiga koju sam spomenuo nije na ćirilici, pa ukoliko poznaješ sva slova latinične abecede i shvatiš da želiš biti čovjek u pravom smislu te riječi, usudi se da je pročitaš ako imaš hrabrosti. Što se tiče tvoje nekulture vidi se iz kakve obitelji potičeš - tipične ustaške i malograđanske. Nacistički pogled na svijet kojim se dičiš, tvoj je problem. Plitki odgovori bubuljičavog pubertetlije dokazuju razinu tvoga neznanja i bezobzirnosti. Na koncu, žalim što moram konstatirati da se ništa normalno niti ne može očekivati od potomka nacističkih okupatora, čiji IQ je niži od sobne temperature. Žalim te jadniče.

 22. Ranko-Banja Luka says:

  Momčilo, ne žali Freda, on je najobičnija ustaška psina, prema takvima ne treba biti milosrđa..

 23. Momčilo says:

  Ranko, razumijem te... međutim, uvijek pokušavam racionalno gledati na dešavanja, što bi se reklo, bez viška emocija. Inače, po svom habitusu sam humanista. Pokušavam ljudima otvoriti oči razumom i povijesnim argumentima koje svatko može sam ispitati, pod uvjetom da se želi suočiti sa bolnom istinom. U više od 90% slučajeva, ti polu-ljudi, kojima su svi (posebno Srbi) krivi za njihovu lošu sudbinu, odlučuju svoj život potrošiti hraneći se mržnjom. E to je ono što je žalosno. Uglavnom, takvi će huškati svoje sinove na Srbe, a zatim će se pojaviti netko tko nema strpljenja poput mene... npr. neki Ranko i vratiti će Fredu ili njegovom sinu ustaši po istoj mjeri - oko za oko, zub za zub. Naravno, tada će netko poput Freda opet kriviti Srbe, ali ne i sebe zato što je sina trovao mržnjom i huškao na Srbe. Kao da smo mi jedini narod na svijetu koji ima propalice tipa Čedomir Jovanović, Nataša Kandić, Sonja Biserko - iako ih ustaše vole ne shvaćajući da su one samo plaćenice licemjernog Zapada). Dakle, oni koji nas sramno optužuju za ratne zločine su isti oni koji su izvršili genocid i pretvaraju se kao da oni potiču iz naroda u kojem imaju anđele od ljudi. Toliko o objektivnom gledanju mrzitelja Srba. Dakle, Ranko... tebi prepuštam liječenje pacijenta...

 24. Ranko-Banja Luka says:

  Hvala Momčilo, ali ruke ne bih prljao o govno, da prostiš. Potomak sam nesrećnih Srba, koje su ustaše pobile u selu Motike, pored Banja Luke, u zimu 1942. Pobili na najmonstruoznije načine, u Paštrovićevom komentaru imaš ime knjige, koja prenosi sjećanje preživjelog. Nismo mi Srbi zadojeni zlom, kao što te ustaše jesu, niko normalan se nebi iživljavao na njima, niti prljao ruke. Oprostili bi im, kakvi smo ludi.. Ali, dok god postoje ovakvi idioti, kao što je ovaj Fred, znam da ću biti na oprezu, zbog svoje dječice prvenstveno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *