Četnici sa Krima u medijskom ratu

Četnici sa Krima u medijskom ratu

19 marta 2014

dobrovoljac-iz-srbije-na-krimuPortparol četničkog pokreta Stevan Vukojević, zadužen za logistiku, u svom štabu pažljivo analizira pisanje svetskih medija o petorici uniformisanih bradonja koji kontrolišu jedan od ključnih punktova na ulazu u Krim.

– Ruski mediji nas hvale, Al Džazira je bila neutralna i izuzetno korektna prema nama. Američki Si-En-En je pametan. Nisu bili oštri, već umereno kritični, ali sa namerom da se prisustvo četnika preuveliča, u negativnom kontekstu – kaže četnički portparol.

Ravnogorska petočlana grupa za brzo reagovanje, pod komandom Bratislava Živkovića, od samog početka eskalacije na Krimu, stavila se pod komandu proruskih lokalnih snaga samoodbrane, sa obrazloženjem da su došli da pomognu ruskoj pravoslavnoj braći.

Nekada su četnici spasavali američke pilote. Danas su bezrezervno na strani Rusije koju predvodi bivši kagebeovac Vladimir Putin. Ali, globalni poredak je promenljiva kategorija, tako da se današnji četnici, umesto kralju i otadžbini, kunu Putinu i Rusiji.

Međutim, budući da je i zvanična politika Srbije na stalnoj klackalici između Istoka i Zapada, ne iznenađuje to što su i mišljenja srpskih političara o pitanju prisustva četničkih marinskih snaga na Krimu i dalje stidljivo rezervisana.

Zvanični Beograd je, doduše, odmah po saznanju da četnici kontrolišu ček-point na ulasku u mornaričku luku, izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da se prisustvo ekspedicionog odreda „Knez Lazar” shvati kao nedvosmislena podrška Srbije Rusiji, pa je potpredsednik tehničke vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio to putešestvije kao pojavu koja principijelno predstavlja opasnost po našu zemlju. Ljajić je tada ponovio da odlazak naših građana u tuđe ratove i pristupanje stranim vojnim formacijama treba sankcionisati izmenama Krivičnog zakona Srbije, tako da organizatori koji šalju naše građane u tuđe ratove, budu kažnjeni do 12 godina zatvora, a da pojedinci koji učestvuju kao dobrovoljci ili plaćenici, budu kažnjeni do pet godina zatvora.

Čini se da je i četnički portparol Vukojević svestan državne politike koja se može opisati kao „ćuti i gledaj svoja posla, dok se koškaju velike sile”, pa obećava da Srbija neće imati nikakvih problema zbog četničkog prisustva na Krimu, čiji su građani masovno na referendumu glasali za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

– Zapad Srbiju ne može da kritikuje, jer se naše rukovodstvo zvanično ne svrstava ni na jednu stranu. To je logičan potez naše državne politike i četnički pokret ga podražava. Jer, zašto da se Srbija meša? Dobro se zna da većina našeg naroda podržava odlazak četnika na Krim. To je dovoljno. Četnici nijednog trenutka nisu isprljali ime Srbije. Nismo naoružani – nastavlja portparol ravnogoraca, pojašnjavajući, međutim, kako je četnička komanda u mirovnim operacijama u prijateljskim zemljama ipak ozbiljno shvatila upozorenje Rasima Ljajića.

– Onog trenutka kada se u Srbiji pojavila mogućnost da možemo biti uhapšeni zbog našeg prisustva na Krimu, petorica četnika je dobilo dokumenta države Krim u kojima se navodi da naše snage imaju legitimno pravo da vrše dežuranja na punktu. Posle referenduma, Krim je sada i zvanično nezavisan i četnički pokret priznaje tu nezavisnost. Svaka država koja bi uhapsila četnike koji su sada zvanično pripadnici tamošnjih legitimnih snaga, automatski bi se suprotstavila ne samo Krimu, kao novoj državi, već i Rusiji koja podržava nezavisnost – ističe Vukojević.

Četnici su na Krimu heroji – to je stav četnika i njihovih domaćina. Došla pravoslavna braća da pomognu.

– Otišli su svojevoljno, čak su iz svojih džepova platili karte. Niko ih ne finansira. Čak su neke stranke htele da iskoriste četnički odlazak, ali nismo dozvolili politizaciju – tvrde u četničkom štabu. Apolitični, nego šta!

Oni ne brinu što ih Rojters u reportaži opisuje kao bradate muškarce u kamuflažnim uniformama i crnim šubarama.

– Crna zastava sa lobanjom, standard srpskih nacionalista i srpska nacionalna zastava, vijore se pored ruske zastave, vraćajući unazad slike iz turbulentnih događaja devedesetih godina na Balkanu – opisuje Rojters poetski četnička dežurstva i naziva petoricu ratnika sa Ravne gore ultranacionalističkom grupom, s korenom u prošlom dobu.

Četnici, međutim, za Rojters kažu da je prirodno to što su došli na Krim, da pomognu ruskoj braći. Na ček-pointu su zajedno sa kozacima, nastavlja da opisuje Rojters, a četnički komandant Živković za britansku agenciju kaže da su njegovi ljudi spremni da se bore za Krim i pridruživanje Rusiji. Kao i to da su četnici tu da bi sprečili eventualno nasilje.

Rojters opisuje i kako se red kamiona približavao ček-pointu i kako jedan sredovečni kamiondžija oduševljeno priča o prisustvu četnika. Taj kamiondžija je Rus. Ali, Rojters opisuje ljutnju nekih drugih vozača koji se pitaju: „Ko su ovi da nam pomažu?”

Potom Rojters citira izvesnog vozača kamiona Asana koji kaže:

„Srbi su u suštini okupatori.”

Asan nema drugu reč za Srbe. Izgleda da nema ni Rojters. A ta novinska agencija ima veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja u zapadnim zemljama. Mogu li ovakve konstatacije vratiti Srbiji imidž „loših momaka” i naškoditi spoljnopolitičkom ugledu zemlje?

Oficirima u četničkom štabu je daleko važnije to što su se njihova braća na Krimu susrela i zbližila sa ruskim bajkerima „Noćni vukovi”, čiji je vođa Aleksandar Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg, čovek od poverenja Vladimira Putina. Hirurga je, kao člana ruske delegacije, u Beogradu primio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prilikom potpisivanja sporazuma „Južnog toka”.

Egzotični avanturisti u maskirnim uniformama i folklornim patriotskim rečnikom, svakako neće presudno uticati na krimske događaje, niti će biti tas na vagi koji će doneti prednost Vladimiru Putinu u odmeravanju snaga sa Zapadom.

Ali, kao što reče četnički spiker, Si-En-En je pametan. Od petorice četnika-veseljaka sa svetlećim štapovima na ček-pointu, američka globalna mreža već stvara čitavu četu. Potom će, kako se razvija kriza, broj četničkih komandosa, sve više i više rasti. Dakle, pitanje je vremena kada će petorica četnika prerasti u – marinski korpus.

Kamioni iz Srbije ulaze slobodno na Krim

Na Krim smo otišli na poziv Krimskih kozaka, jer i mi i oni pripadamo velikopravoslavnom bratstvu. Stacionirani smo i dalje u jednom manastiru na Krimu. Konvoji kamiona iz Srbije koji izvoze robu u Rusiju, bez problema ulaze i na Krim, kaže Stevan Vukojević.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *