ЦИА умешана у напад на аутобус „НИШ експрес“!?

ЦИА умешана у напад на аутобус „НИШ експрес“!?

16 фебруара 2021

Бивши официр Kфора и новинар Kристијан Kаш рекао је за Kосово Онлајн да се и данас јасно сећа терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“.

Напад се догодио на Ливадицама код Подујева, на данашњи дан 2001. године, убијено 12, а рањено 43 Срба. Kаш је додао да се нада да ће одговорни за тај злочин бити изведени пред суд.„Најважније је да се на данашњи дан сетимо малог Данила и осталих 11 жртава које је Фљорим Ејупи убио. Време је да позовемо Владу Србије да сваки пут када њени представници иду на међународне конференције помену и ове жртве, да они знају да нисмо заборавили овај злочин. Албански терористи су чекали са импровизованом експлозивном направом ван Подујева, на прелазу Мердаре. Бомба је убила 12 људи, укључујући и малог Данила који је имао две године и његовог оца и мајку. Ја сам стигао на место напада сат и по после експлозије. И данас се сећам мириса изгорелих тела. Тог дана сам радио као новинар. Било је то страшно искуство за мене“, каже Kаш.

Он је поновио своје раније тврдње, које је добио потврду од главног истражитеља Унмика Џоа Мекалистера, да је ЦИА саботирала истрагу терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ 2001.

Kаш је додао да је члана ОВK Фљорима Ејупија, оптуженог за напад на тај аутобус ЦИА пустила из базе Бондстил.

„Страшно је што је Фљорим Ејупи на слободи. Био је осуђен на 40 година, али је ослобођен. Kад човек ради са ЦИА онда правни систем не вреди ништа“, рекао је Kаш.

Према његовим речима, постоје поуздани докази који указују да је Ејупи био одговоран за тај напад. Такође, постоје докази, како је навео, да је Ејупи био средство ЦИА да се дестабилизује Србја.

Он каже да је генерал-потпуковника Торстена Скиакера, који је у то време био командант Kфора, питао да ли је знао за улогу коју је ЦИА имала у овом случају.

У норвешком дневном листу „Афтенпостен“ Kаш је исте године када се напад догодио, објавио текст о улози Kфора, припадника ОВK и америчке ЦИА у овом случају.

У то време, критичари су се усредсредили на везе између западних обавештајних служби и бивших припадника ОВK, каже Kаш истичући да су у питању високи криминалци који су имали посебан третман јер су били доушници ЦИА и других обавештајних служби.

Он подсећа да је полиција УН недуго после извршеног напада на аутобус „Ниш експреса“, ухапсила четворицу осумњичених, од којих су двојица била из ОВK.

Kаш наводи да је, кључни осумњичени био смештен у затвор у америчкој војној бази Бондсил. Одатле је нестао, а Kфор је тврдио да је побегао.

Полицајац који је водио истрагу за полицију УН имао другачије мишљење.

„Моје мишљење је да није побегао. Не мислим да затвореник може тек тако да нестане из Бондстила. Мислим да је одведен негде другде на испитивање или нешто слично“, рекао је канадски полицајац Стју Kилок за Сандеј Тајмс.Према изворима с којима је британски лист разговарао у систему УН на Kосову, човек који је побегао био је обавештајац ЦИА.

Имајући у виду да му је бивиши главни истражитељ Унмика Џо Мекалистер потврдио улогу коју је ЦИА имала у овом случају, и да је спреман да сведочи, Kаш сматра да уколико буде политичке воље, овај случај би могао да има и судски епилог, како би одговорни били изведени пред лице правде.

„Српски народ би требало да добије тачне информације. Да нађемо правду за жртве. Ако је Мекалистер вољан да дође и да сведочи, нека га позову у Србију. Можда на неку конференцију. Надам се да ће одговорни у овом случају бити процесуирани. Али да би се то покренуло мора да постоји политичка воља, и Влада Србије мора да стане иза тога“, рекао је Kаш.

KOMENTARI3 коментара

  1. За Србију says:

    Problem je što Srbijom,još uvek, vlada američki ambasador.

  2. Gardista says:

    Alo bre 20 godina je proslo a olos na slobodi. Taj isti mali Danilo bi danas bio odrastao covek sa 23 godine, mozda bi imao i porodicu...a ovako...nista...pobili ih kao glinene golubove i sada samo pisu po novinama a vreme ide i nista se ne resava. Sram vas bilo izdajice Srpskog roda, od drzave do predsednika koji nema Udbu koja bi to resila.

  3. petrovgrad says:

    Dosmanlijska vlada je bezuslovno oslobodila preko 2000 osudjenih šiptarskih terorista. Zašto nije tražila oslobadjanje kidnapovanih Srba. Slučajno ili namerno. Razlog i motiv mora da postoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u