ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ УЗДРМА РУСИЈА! Америка покренула нову војну стратегију!

ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ УЗДРМА РУСИЈА! Америка покренула нову војну стратегију!

24 маја 2019

Сједињене Америчке Државе могле би да примене економску, војну и идеолошку стратегију како би „преоптеретиле и уздрмале“ Русију, наводи се у новом извештају америчке војске који нуди планове за поделу и дестабилизацију земље Истраживање проучава „ненасилне скупе опције“ које би Сједињене Америчке Државе и њихови савезници могли да примене како би ослабили руску привреду, војску и владине структуре, а спровео га је Центар за истраживање и развој (РАНД) који финансира америчка војска.

Док амерички званичници и мејнстрим медији константно брину о нејасним и непровереним тврдњама о „мешању“ и „уплитању“ Русије и њеним напорима да се „посеје раздор“ у америчком друштву, РАНД-ов извештај отворено говори о бесрамној завери да се створе друштвено незадовољство и друштвене поделе у Русији.У извештају се наводи да Русија пати од „дубоко укорењене“, али „претеране“ стрепње о могућности „да Запад иницира промену режима“. Очигледно да аутори нису препознали иронију називања тих забринутости „претераним“ у документу посвец́еном описивању специфичних начина да се управо то уради.

Штавише, у документу се даље наводи да би Сједињене Америчке Државе могле да „створе перцепцију“ да руска влада „не тежи јавним интересима“ и могле би да „охрабре унутрашње протесте“ који би могли да ометају владу и учине је „мање способном или склоном да угрози интересе Запада у иностранству“. Међутим, ова стратегија вероватно не би функционисала, признаје се у документу.

Издат убрзо након двогодишње хистерије због наводног мешања Русије, документ даје узнемирујући увид у идеологију америчке изузетности по принципу „радите како кажемо, а не као што радимо“ – и наравно, није било медијске помпе како би се нагласило мешање Вашингтона или показало очигледно лицемерје.

У економској области овај извештај сугерише да би мере попут ширења америчке енергетске производње и наметања строжих трговинских и финансијских санкција помогле „оптерећивању“ и „деградацији“ руске економије.

Истраживање наводи да би једна посебно макијавелистичка идеја била да Сједињене Америчке Државе пронађу начине да подстакну „квалификоване“ и „добро образоване“ младе Русе да емигрирају. Такав план би имао „мање трошкова или ризика“ и помогао би Сједињеним Америчким Државама, док би оштетио Русију. Нажалост, негативни ефекти за Русију могли би се осетити тек након веома дугог времена, додаје се у извештају.

Геополитички, извештај предлаже да би Вашингтон могао да размотри пружање „смртоносније помоћи“ Украјини, али признаје да би ова опција могла да доведе до „много ширег сукоба“. Повећање америчке подршке сиријским побуњеницима је још једна могућност, али то би могло да резултира сличним неугодним исходима, укључујући нарушавање напора у борби против исламског тероризма, признаје се у извештају.

Сједињене Америчке Државе би такође могле да покушају да смање руски утицај у Средњој Азији, промовишу устанке у њеним суседним државама и „преокрену Придњестровље“ и протерају руске трупе из овог непризнатог, углавном руског говорног подручја које се одвојило од Молдавије након распада Совјетског Савеза 1991. године. Међутим, аутори се слажу у чињеници да би већина ових опција била тешко изводљива, могла би се показати скупом за Сједињене Америчке Државе, а можда чак и не би имала жељени ефекат.

У војном смислу, Сједињене Америчке Државе би могле поново да поставе своје бомбардере „у близини кључних руских стратешких циљева“, како би „повећале забринутост Русије“. Вашингтон би такође могао да „постави додатно тактичко нуклеарно оружје“ у Европу и Азију (такође да би „повец́ао зебње“ у Русији) и присили Москву да повец́а улагања у своју ваздушну одбрану. Развој нових „далекометних бомбардера“ и „свемирског оружја“ такође би забрињавао Москву, али овде Сједињене Америчке Државе ризикују да буду „увучене у трку у наоружању“ која би могла да има супротан ефекат, упозорава се у извештају.

Што се тиче мора, Сједињене Америчке Државе би могле да повећају своје присуство у „оперативним областима“ Русије, укључујући и Црно море (иако би било „опасније“ за Вашингтон да у овом региону оперише током сукоба).

На крају, документ представља пројекцију, списак провокација које би Вашингтон могао да изврши против Москве, истовремено тврдећи да су то само одбрамбени одговори на наводну руску агресију и јавно одбацивање забринутости Русије као пуке „параноје“.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. samostalan says:

  Sta se cudite, Putin je Amerikance nazvao svojim partnerima, ne jednom, vec vise puta. On je kao Novak koji salje srce ljudima koji ga mrze. Ako su Amerikanci koji zele da uniste Rusiju Putinovi partneri, onda je jasno na cijoj je strani Putin, svakako ne na strani Rusije.

 2. Djoka says:

  Ja imam bolji predlog protiv Moskve : Rusija da unisti sad, eu, komonvelt, izrael i jos po nekog, e tada mi normalni narodi ne bi imali sta da brinemo !

 3. Za Srbiju says:

  Najbolje da ih poljubite u rusko dupe.

 4. A akoM says:

  Činjenica je da su bez ispaljenog metka,iznutra,koristeći lokalne idiote i plaćenike,srušili SSSR,Ukrajinu,a i mnoge druge države!Znači,znaju igru!

  • Miraš says:

   Bretonvudski monetarni sistem bitno se izmenio kada je napušten sistem fiksnih kurseva, zamenjen je fluktuirajućim deviznim kursevima. Nakon te izmene dolar je nastavio i dalje da igra ulogu svetske rezervne valute, a da bude još gore od tada zemlje u razvoju povećale su svoje devizne rezerve i najčešće ih drže baš u dolarima. Treba u praksi postići izmenu ovakvog stanja medjunarodnog sistema tako da se svet ne oslanja toliko samo na jednu svetsku valutu dolar, nego naprimer da što više koristi evro, juan, itd. Treba stvoriti poverenje u te druge svetske valute. Sve dok američki dolar drži status značajne rezervne svetske valute i koristi se u medjunarodnim plaćanjima ovoliko kao dosad Amerikanci će moći će da prave neki haos u svetu, ali samo u manjim i slabijim državama. Amerikanci i dalje štancuju dolar bez pokrića a s druge strane Rusi, slede ih Kinezi, štancuju efikasne PVO sisteme i drugo moderno naoružanje. Dakle sve države koje mogu to naoružanje na vreme da nabave moći će da se vojno brane, ali kako će da se brane od ekonomske zavisnosti tj. od ekonomskih pritisaka od strane Amerike i celokupnog zapadnog (ne)sveta? Integralni Zapad ekonomski i politički već se polako raspada, trebaće još neko vreme da se dogodi i raspad njihove vojne alijanse NATO. Usporavanje vojne ekspanzije SAD i NATO-a i s tim povezan nedostatak novih ogromnih bogatstava stečenih pljačkom prouzrokuje krizu i nejedinstvo unutar zapadnog sveta. To već vidimo da se sve više konfrontiraju izmedju sebe. Bitno je postići da dolar bude sve manje tražen kao rezervna svetska valuta, a za to treba još vremena.

 5. petrovgrad says:

  Sve dok je dolar važeča moneta u Rusiji, dotle je Rusija u opasnosti. Ameri drže Rusiju, Kinu, Indiju i druge u polokolonijalnom stanju sa dolarom. Kakve rakete, avioni, tenkovi. Ko je lud da napadne vojno nuklearnu silu. Nisu smeli da se približe maloj Koreji, iz straha od nuklearnih raketa. Dolar je najače oružje Amera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u