ЦИПРАС: Никада нећу признати Косово!

ЦИПРАС: Никада нећу признати Косово!

14 августа 2015

gk-tsipras-bailoutИ док српска и грчка штампа спекулишу да би Грчка, под притиском Запада и у замену за финансијску помоћ могла да призна Косово, Милош Стојковић, пријатељ Алексиса Ципраса и Сиризе, сарадник на Аристотеловом универзитету у Солуну, у разговору за Курир каже да му је Ципрас лично рекао да се то неће догодити.

Стојковић је грчког премијера, али и људе из његовог кабинета, више пута питао да ли ће Грчка признати Косово и последњи пут када су се чули, пре три дана, рекао му је да се то сигурно неће догодити.

Човек од речи

– Одговор је увек био не. И сада када је почело да се нагађа, после бројних написа у новинама да ће поклекнути, чули смо се и дословце сам га питао: „Алексисе, брате и пријатељу, знаш да сам са Косова, да ли ћете признати Косово?“, а он ми је одговорио да се то неће догодити – рекао је Стојковић.

И Ивица Дачић, шеф дипломатије, верује да Ципрас неће признати Косово.

– Грчка и Србија су пријатељске земље. Срео сам се са Ципрасом у Египту, разговор је био срдачан. Рекао је да ће доћи на јесен, а ја идем тамо у октобру – поручио је Дачић. Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, мисли да Грчка неће признати Косово и да пријатељство између два народа неће бити доведено у питање.

– Међутим, има доста фактора којима је то пријатељство трн у оку и на сваки начин желе да га доведу у питање. И по Грчкој се шири прича да ће Србија да призна Македонију под њеним уставним именом Република Македонија, што такође има за циљ да подстакне антисрпско расположење у Грчкој – каже Вукадиновић, а аналитичар Милан Николић не мисли да је од великог значаја да ли ће Грчка да призна Косово или не:

– Ако их неко јаче притисне у вези са Косовом, а нешто им помогне економски, можда признају, али не верујем.

Нема мењања става

Док званична Атина тврди да не мења став према Косову, директор програма за југоисточну Европу Хеленског института за европску и спољну политику Јанис Армаколас сматра да између редова ипак може да се наслути промена те политике.

(Курир)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u