ЦИПРАС: Никада нећу признати Косово!

CIPRAS: Nikada neću priznati Kosovo!

14 avgusta 2015

gk-tsipras-bailoutI dok srpska i grčka štampa spekulišu da bi Grčka, pod pritiskom Zapada i u zamenu za finansijsku pomoć mogla da prizna Kosovo, Miloš Stojković, prijatelj Aleksisa Ciprasa i Sirize, saradnik na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, u razgovoru za Kurir kaže da mu je Cipras lično rekao da se to neće dogoditi.

Stojković je grčkog premijera, ali i ljude iz njegovog kabineta, više puta pitao da li će Grčka priznati Kosovo i poslednji put kada su se čuli, pre tri dana, rekao mu je da se to sigurno neće dogoditi.

Čovek od reči

– Odgovor je uvek bio ne. I sada kada je počelo da se nagađa, posle brojnih napisa u novinama da će pokleknuti, čuli smo se i doslovce sam ga pitao: „Aleksise, brate i prijatelju, znaš da sam sa Kosova, da li ćete priznati Kosovo?“, a on mi je odgovorio da se to neće dogoditi – rekao je Stojković.

I Ivica Dačić, šef diplomatije, veruje da Cipras neće priznati Kosovo.

– Grčka i Srbija su prijateljske zemlje. Sreo sam se sa Ciprasom u Egiptu, razgovor je bio srdačan. Rekao je da će doći na jesen, a ja idem tamo u oktobru – poručio je Dačić. Đorđe Vukadinović, politički analitičar, misli da Grčka neće priznati Kosovo i da prijateljstvo između dva naroda neće biti dovedeno u pitanje.

– Međutim, ima dosta faktora kojima je to prijateljstvo trn u oku i na svaki način žele da ga dovedu u pitanje. I po Grčkoj se širi priča da će Srbija da prizna Makedoniju pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, što takođe ima za cilj da podstakne antisrpsko raspoloženje u Grčkoj – kaže Vukadinović, a analitičar Milan Nikolić ne misli da je od velikog značaja da li će Grčka da prizna Kosovo ili ne:

– Ako ih neko jače pritisne u vezi sa Kosovom, a nešto im pomogne ekonomski, možda priznaju, ali ne verujem.

Nema menjanja stava

Dok zvanična Atina tvrdi da ne menja stav prema Kosovu, direktor programa za jugoistočnu Evropu Helenskog instituta za evropsku i spoljnu politiku Janis Armakolas smatra da između redova ipak može da se nasluti promena te politike.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *