CNN ОБЈАВИО: Кина има новог савезника у Европи – ТО ЈЕ СРБИЈА

CNN ОБЈАВИО: Кина има новог савезника у Европи – ТО ЈЕ СРБИЈА

16 септембра 2019

Велика железара видљива је километрима око Смедерева јер у небо изнад Србије избацује облаке густог црног дима.

Стара више од 100 година, ова железара куцајуће је срце града, смештеног на обалама Дунава.

„Да Кинези нису купили железару, сада бисмо овде имали хаос. Кад не би било Кинеза, не знам како би ови људи преживели“, за ЦНН говори Љубиша Стојиљковић, становник Смедерева, преноси Индеџ.хр.Железара се крајем 90-их борила за опстанак, а компанија УС Стеел купила ју је 2003. године за 33 милиона долара. Мање од 10 година касније, у сенци глобалне кризе, железара је продана. Кина се појавила 2016. године. ХБИС Гроуп или Хестеел Гроуп, државна компанија за производњу гвожђа, купила је железару за 52 милиона долара и обећала да ће инвестирати још десет милиона. Од 66.000 становника Смедерева, према подацима из 2011. године, њих 5.000 ради у железари.

Ради се о малом делу растућих кинеских инвестиција у Србији, која се некад сматрала најбољим кинеским пријатељем у Европи.

То је пријатељство данас још чвршће. Пекинг је у Србију од 2011. године, према подацима америчке амбасаде у Београду, послао око четири милијарде долара инвестиција, углавном из државних компанија, што отприлике одговара америчким инвестицијама у ову земљу западног Балкана.

Осим тога, Кина је обећала још пет милијарди долара у зајмовима и регионалним инфраструктурним пројектима, објаснила је Ројтерсу , министарка Зорана Михајловић. Пројекти укључују обнову аутопутева, железница и индустрије.

САД и Европа гледали су како расте кинески траг у Србији, те како се Београд окреће од својих традиционалних савезника на западу према новом пријатељу с Истока.

На вратима Европске уније, Србија је јасно ставила до знања да је улазак у ЕУ један од њених стратешких циљева, али недавни потези Београда доводе у питање те намјере.

„Покушавамо их подржати у кретању у једном смеру. Морали би бити опрезни у одабиру смера“, рекао је ЦНН-у амерички амбасадор у Србији Кајл Скат.

Кинеска компанија која је привукла највише пажње САД-а је Хуавеј, највећи светски произвођач телекомуникацијске опреме. Хуавеј је поставио сигуросне камере у Београду, у склопу иницијативе „Сигурни град“, а постоје планови и да Хуавеј изгради 5Г мрежу у Србији, упркос забринутости америчких сигурносних агенција због кинеске компаније, која то одбацује.

Америчке власти су забраниле америчким компанијама да користе Хуавејову опрему, али такве забране у Европској унији нема. Немачка, Италија, Француска и Велика Британија изразиле су на различитим пољима жељу за сарадњом с Хуавејом на следећој генерацији 5Г услуга.САД није једина земља забринута због кинеских инвестиција у Србију. Постоји и значајна забринутост у Европској унији, највећем инвеститору у Србију, која је већи део блиске прошлости спровела покушавајући да постане чланица. Као што је заменик премијерке Ивица Дачић почетком ове године рекао новинарима, односи Србије и Кине „нису дочекани с ентузијазмом у Бриселу“.

Економски се Србија ослања на Европу у већем делу свога извоза и највише инвестиција у Србију долази из Европе. Многи Срби никад нису САД-у и Европској унији опростили НАТО-ово бомбардирање 1999. године као одговор на етничко чишћење на Косову. Неке зграде, уништене у бомбардирању, празне су и данас те подсећају на борбе.

Једна од мета у бомбардовања била је амбасада Кине у Београду. САД су тврдиле да је то била грешка, али ни Србија, ни Кина нису поверовале у то објашњење. Данас на месту некадашњег кинеске амбасаде Пекинг гради свој највећи културни центар у Европи.

Србија је одувек покушавала да балансира између главних светских сила, Русије, Европе и САД-а. Сада је у ту равнотежу ушла и Кина.

На питање кога Срби виде као бољег пријатеља, амбасадор Скат није оклевао: „Апсолутно би одговорили да је то Кина и то ме не изненађује. То се може видети и у анкетама, то је део медијског окружења. Видећете да Кина добија 50 позитивних чланака на један неутрални, док запад добија један неутрални текст на 25 негативних“.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Kad Kinezi oteraju Skota, tad pocinje prava rabota.

  2. milorad2 says:

    alo "saveznici sa zapada" da li su ovi u CNN normalni.pa brate sa takvim"saveznicima" nama neprijatelji uopšte ni netrebaju,ovo je smešno, pa šta su oni mislili , da nas ekonmiski unišštavaju, bombarduju i ubijaju i još daim kažemo HVALA braćo sa zapada.SAMO KINA SRBINA SPAŠAVA.Nek se oni j. sa EU videli smo mi koliko nam oni dobro žele.I mi sa kinezima nemamo nikakve mogućnosti da dodjemo u konflikt ili problem, a mnogo toga možemo ZAJEDNO da uradimo, MNOGO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u