ЧОМСКИ УПОЗОРАВА! Упозорење које би требало да забрине целу планету

ЧОМСКИ УПОЗОРАВА! Упозорење које би требало да забрине целу планету

16 марта 2017

Chomsky_0 57

Свет још осећа последице велике економске кризе, а постоји велика опасност од почетка нове, упозорава чувени амерички филозоф, економиста и лингвиста Ноам Чомски.

Он је рекао да влада америчког председника Доналда Трампа подстиче поскупљење акција на тржишту капитала, које би могло лако да доведе до новог финансијског краха.

Чомски каже да је председников „антиестаблишментски“ статус био само „шала“, када се погледа ко се све налази у његовој администрацији.

Осим тога његово залагање за дерегулацију обрадовало је велике компаније.

– Шта је антиестаблишмент? Овај кабинет се састоји од људи из милијардерске класе, из великих финансијских институција, војске итд. Када погледате берзе онда заиста видите колико је он антиестаблишментски настројен – каже Чомски за сајт „АлтерНет“.

Трамп је за чланове кабинета, између осталог, изабрао Стивена Менухина и Гарија Кона, који су дуги низ година провели у извршном одбору банке „Голдман Сак“.

– Откако је Трамп изабран, акције великих финансијских институција све више расту. Инвеститори су одушевљени јер он жели да елиминише прописе и да им омогући да остваре више профита. Наравно, то ће довести до новог краха, али то није њихов проблем. Порески обвезници ће о томе бринути – каже Чомски.

Трампово обећање нижих пореских такси и мање прописа довели су до раста акција фармацеутских компанија и банака.

Трамп је у фебруару преузео кораке који за циљ имају укидање кључних регулатива финансијске индустрије, укључујући Дод-Франков закон донет са циљем спречавања новог краха банкарске индустрије и мере које предвиђају увођење финанијсих саветника који делују у најбољем интересу клијената.

Обамина администрација применила је те мере како би реформисала Волстрит након економске кризе 2008. године. Али Трампова администрација критиковала је те регулације, наводећи да оне не штите клијенте као што се тврди, да представљају претерано оптерећење и да су контрапродуктивне.

Администрација ће „укидати много тога што је произашло из Дод-Франка зато што, искрено, имам толико много људи, мојих пријатеља који имају лепе бизнисе. Они кажу да не могу да позајме новац“, рекао је Трамп.

(Блиц)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. kuka says:

    Pa ne znam da li uopšte vredi pokušavati da se takav scenario spreči. Tramp je bio poslednja nada. Lude, usijane glave nošene nezajažljivom pohlepom već jako dugo srljaju ka toj provaliji i nikakav glas razuma ih ne može zaustaviti. Isto ili slično bi se desilo i sa Klintonovom. Takav je izgleda sistem i bez njegove razgradnje nema pomoći, a nema snaga koje ga mogu razgraditi. Jedino da se sam razlupa uz veliki zemljotres i kišu ubojitih krhotina po celom svetu. Mi samo treba da se pripremimo za taj trenutak da spasemo šta se spasti da. A pošto unište Ameriku oni će se razmileti po svetu i nastaviti da grabe još beskrupuloznije i podlije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u